Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Tyrkiet indstiller militær offensiv i Syrien i fem døgn

Udland: USA har indgået en aftale med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om en våbenhvile i det nordøstlige Syrien. Aftalen indebærer, at Tyrkiet skal indstille kampene i fem døgn, mens de syriske kurdere trækker sig ud af en såkaldt sikkerhedszone. De kurdiskledede styrker accepterede torsdag aften aftalen.

USA og Tyrkiet er enige om våbenhvile: https://ritzau.dk/-bY9g
Kurdiske styrker accepterer aftalen: https://ritzau.dk/-bY9f

Johnson er overbevist om britisk ja til sin aftale
Udland: Den britiske premierminister, Boris Johnson, har tiltro til, at når de britiske parlamentsmedlemmer ser den reviderede brexit-aftale, der nu er enighed om mellem Storbritannien og de resterende 27 EU-lande, “vil de kunne se værdien i aftalen”. Det siger han på et pressemøde i Bruxelles torsdag aften.

Johnson er sikker på ja i Underhuset: https://ritzau.dk/-bY9h
EU-lande støtter aftale: https://ritzau.dk/-bY9j

Nyheder:

Trumps stabschef trækker Ukraine-indrømmelse tilbage
Udland: Den amerikanske præsidents stabschef, Mick Mulvaney, trækker en kontroversiel udtalelse om økonomisk hjælp til Ukraine tilbage. Tidligere torsdag havde han udtalt, at der var tale om en noget-for-noget-aftale, da Trump tilbageholdt militærbistand til Ukraine.

https://ritzau.dk/-bY9d

Frankrig bremser EU-optagelsesproces af to lande på Balkan
Udland: Nordmakedonien og Albanien har i over et årti drømt om grønt lys til optagelsesforhandlinger med EU. Men de to Balkan-lande fik natten til fredag en kold skulder af EU’s stats- og regeringschefer efter fransk pres.

https://ritzau.dk/-bY9a

Narkobaronen El Chapos søn er anholdt i Mexico

Udland: Mexicanske sikkerhedsstyrker har anholdt den fængslede mafiaboss Joaquin “El Chapo” Guzmans søn og arving, Ovidio Guzman, efter en intens skudveksling. Det bekræfter den mexicanske regering.

https://ritzau.dk/-bY9b

Diplomat tager afstand fra Trump under høring i Ukraine-sag
Udland: USA’s præsident, Donald Trump, har bragt emner om amerikansk politik – herunder tidligere vicepræsident Joe Biden – op i samtaler med Ukraines præsident. Det bekræfter USA’s EU-ambassadør, Gordon Sondland, under en høring i Kongressen.

https://ritzau.dk/-bY9e

Trump inviterer til G7-topmøde i sin private golfklub
Udland: Næste års G7-topmøde skal holdes på et af præsident Donald Trumps egne golfresorts i Miami, oplyser Det Hvide Hus. Det afvises, at præsidenten tjener penge på at holde topmødet på sit feriested.

https://ritzau.dk/-bY9i

Det sker i dag:

Merkels søsterparti holder kongres
Det konservative tyske regeringsparti CSU, der er det bayerske søsterparti til Angela Merkel CDU, indleder en to dages partikongres i München.

https://ritzau.dk/-bY82

07:20 Bilgigant kommer med kvartalsregnskab

Volvo Group, der producerer lastbiler, busser, entreprenørmateriel og bådmotorer, kommer med regnskab for årets tredje kvartal. Selskabet har ikke længere noget at gøre med det nu kinesiskejede Volvo Cars, der producerer personbiler.

https://ritzau.dk/-bY84

08:00 Tal for landbrugets økonomi offentliggøres

Danmarks Statistik kommer med tal på jordbrugets økonomi, renter, gæld og investeringer i 2018.

https://ritzau.dk/-bY83

09:00 EU-topmøde fortsætter

EU’s stats- og regeringschefer fortsætter topmødet i Bruxelles. På dagsordenen er blandt andet EU’s langsigtede budget, den strategiske dagsorden og EU’s prioriteter for årene 2019-2024.

https://ritzau.dk/-bY85

10:30 Parlamentets brexitfrist til Johnson udløber
I dag udløber fristen for den britiske premierminister, Boris Johnson, til at præsentere Underhuset i London for en ny aftale om vilkårene for brexit. Johnson kunne torsdag afsløre, at han har forhandlet en ny aftale med EU, og at Underhuset ventes at skulle stemme om aftalen lørdag.

https://ritzau.dk/-bY86

14:00 Læskedriksgigant kommer med regnskabstal
Den amerikanske læskedrikproducent Coca-Cola kommer med regnskab for tredje kvartal.

https://ritzau.dk/-bY87

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Dansk svineproducent har satset hele sin produktion på grise til det britiske marked. Men med et forestående brexit og lurende svinepest er der ingen sikkerhed givet for fremtiden.

Berlingske
I sidste uge lignede Boris Johnson en pauseklovn i international politik, men nu står han tilbage som vinder uanset hvad efter at have landet historisk brexitaftale.

https://www.berlingske.dk/europa/manden-i-midten-boris-johnson-vinder-brexit (låst)

B.T.

Bo Fleron blev groft overfaldet og gennembanket med et boldtræ. Otte år senere venter han stadig på at få erstatning for den tabte arbejdsløn. Han føler sig svigtet af et overbebyrdet system.

Børsen
Det kan ende i et ekstremt tæt resultat, når det britiske parlament på lørdag skal stemme om Boris Johnsons nye brexitaftale. Alt balancerer på en knivsæg, siger eksperter.

https://borsen.dk/nyheder/politik/artikel/1/389646/kan_brexitaftalen_samle_flertal_i_det_britiske_parlament_paa_loerdag_det_store_regnestykke_er_i_gang.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Der er stor forskel på udviklingen i rådgiverbranchen. Især for ingeniører og arkitekter, der er smidt af højkonjunkturens vækstbølge, fortæller branchedirektør.

https://finans.dk/erhverv/ECE11677508/ingenioerer-og-arkitekter-er-smidt-af-hoejkonjunkturens-vaekstboelge/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
45-årige Lars blev i september overfaldet med slag og stik fra en økse på vestsjællandsk landevej. En Bandidos-rocker er anholdt i sagen. Nu fortæller Lars den voldsomme historie.

https://ekstrabladet.dk/plus/krimi/bandidos-rocker-sigtet-for-drabsforsoeg-lars-fik-oekse-i-hovedet/7835284 (låst)

Information
Hvis den amerikansk-tyrkiske aftale om en våbenhvile i Syrien bliver indfriet, vil Erdogan have opnået, hvad han hele tiden har ønsket, vurderer seniorforsker
https://www.information.dk/udland/2019/10/aftale-vaabenhvile-sejr-erdogan-efterlader-kurderne-tabere (låst)

Jyllands-Posten
Der blev torsdag indgået en revideret brexit-aftale, men selv om der var enighed i Bruxelles, bliver det svært at få vedtaget aftalen i London.

https://jyllands-posten.dk/premium/international/internationalanalyse/ECE11693465/den-er-langtfra-hjemme/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Hvis identitetspolitik bliver vigtigere end kampen mod økonomisk ulighed, risikerer venstrefløjen at miste sin eksistensberettigelse, advarer debattører.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/identitetspolitik-kan-blive-venstrefloejens-blybaelte-i-mange-aar-fremover (låst)

Politiken
Boris Johnson havde en stjernestund i Bruxelles, da han landede den brexitaftale, få havde troet mulig for bare et par uger siden. Men det bliver svært at finde et flertal i Underhuset.

https://politiken.dk/udland/art7447678/Aftalen-med-EU-var-den-lette-del-for-Boris-Johnson.-Nu-venter-problemerne-hjemme-i-London (låst)

Avisernes ledere

Berlingske: Kommuner skal fokusere på kernevelfærd – ikke PR
Det er forkert, når kommunerne bruger skattekroner på lobby- og brandingvirksomhed. De skal koncentrere sig om kerneopgaverne og gøre sig ”lækre” ved at løse dem godt og billigt.

https://www.berlingske.dk/ledere/kommunerne-skal-fokusere-paa-kerneopgaver-ikke-paa-pr

B.T.: Det er ikke godt nok, Hækkerup
1800 danskere venter stadig på erstatning på grund af lange sagsbehandlingstider hos politiet. Sekretariatet har været for dårligt styret og ledet. Der er for få ansatte, og det er for ineffektivt. Justitsministeren må på banen.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-det-er-ikke-godt-nok-nick-haekkerup

Børsen: Endelig lys i en mørk brexittid
Med torsdagens brexitaftale er der fornyet håb om, at verdensøkonomien kan styre uden om en hård landing. Men det er for tidligt at åbne champagneflaskerne.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/235466/artikel.html?utm_source=opinion&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Kloge Mogens
Man bliver så træt, når landet fiskeriminister, den altid morsomme Mogens Jensen (S), forsøger at forklare en håbløs holdning til overfiskeri i Østersøen, der nærmer sig økologisk kollaps, med volapyksvar garneret med feel good-floskler.

Information: Trump har forrådt Syriens kurdere
Den våbenhvile i det nordlige Syrien, som blev meddelt torsdag aften, ændrer ikke på, at Donald Trump har begået et enestående forræderi over for de syriske kurdere, som har kæmpet en krig på landjorden, der også var vores.

https://www.information.dk/udland/leder/2019/10/trump-skyldig-frygteligt-forraederi-syriske-kurdere (låst)

Jyllands-Posten: Mette Frederiksens lægger dristig EU-kurs
Mette Frederiksen tager fat på nogle af de udfordringer, som EU står med. Men hun risikerer i jagten på popularitet at tilsidesætte Danmarks uomtvistelige fordele ved at være med i EU.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11685007/mette-frederiksen-laegger-en-dristig-eukurs/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Ja tak til religionskritik
Når muslimske indvandrere er imod religionskritik, hænger det altså ikke alene sammen med, at de oplever at blive hetzet for deres tro. Det skyldes ganske enkelt, at islam er en religion, der ikke anerkender kritik af sine dogmer.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/ja-tak-til-religionskritik (låst)

Politiken: Brexitaftale skaber bare nye problemer
Der skulle gå 1210 dage, fra briterne stemte for at forlade EU, til man nu (måske) kan lande en endelig aftale om brexit. Men usikkerheden er ikke forsvundet, og alt kan fortsat ske i det humørsvingende Underhus.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7447912/1.210-rodede-dage-efter (låst)

Populære søgeord på Google:

Patrick Day
https://ritzau.dk/-bY8N

Brexit
https://ritzau.dk/-bvdO

DMA
https://ritzau.dk/-bY8O

Bipolar
https://ritzau.dk/-bY8P

Maleficent
https://ritzau.dk/-bY8Q

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Pervers dyremishandling? Kat bundet til træ, hvor der var sat kamera op (lokalavisen.dk)

https://ritzau.dk/-bY8A

Mica holder øje med, om din Halloween-udklædning er krænkende: “Det er typisk for hvide, at de vil gøre hvad der passer dem” (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-bY8B

12-årige Viktor panter flasker for at redde sin vens liv (eb.dk)

https://ritzau.dk/-bY8C

Erica fra Blågårds Plads: Provokerende religionskritik bør give en dummebøde (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-bY8E

Skolefotografer: Forældre beder os fjerne deller og gule tænder på deres børn (dr.dk)

https://ritzau.dk/-bY8F

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#delditskolefoto
https://ritzau.dk/-bY88

#Brexit
https://ritzau.dk/-bpMo

#Trump
https://ritzau.dk/-bQ35

boris
https://ritzau.dk/-bY89

#euco
https://ritzau.dk/-bOHe

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Fredag: Skyet med regn eller byger. Temperaturer mellem 11 og 15 grader med let til frisk vind fra syd og sydvest. I aften og nat klart vejr og kun enkelte byger.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr