Svensk by indfører kommunalt godkendt tiggeri

Tophistorien er skrevet og udgivet af Kristeligt Dagblad. Ritzau må ikke krediteres.
INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.
**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Udfyld en ansøgning, betal 250 svenske kroner i gebyr og indløs et tiggerpas, der giver ret til at tigge i bestemte områder af byen.
Siden den 1. august har Eskilstuna med 100.000 indbyggere som den første kommune i Sverige forsøgt at sætte tiggeri i system, så de mellem 30 og 50 primært østeuropæere, der ernærer sig ved tiggeri, skal ansøge politiet om en tilladelse, før de må række hånden frem og bede om en skilling.
Det skriver Kristeligt Dagblad.
Ordningen er indført efter en debat om, hvad svenske byer stiller op med de mange fattige østeuropæere fra især Rumænien og Bulgarien, der søger til Sverige for at ernære sig som blandt andet tiggere, flaskesamlere og bærplukkere. Mens en række svenske byer har indført lokale forbud mod tiggeri, forsøger Eskilstuna vest for Stockholm nu at regulere fænomenet.
Tomas Lindroos er direktør for den humanitære organisation Stadsmissionen i Eskilstuna, der fra begyndelsen har kritiseret ordningen:
”At tigge er ingen god måde at ernære sig på. Tilladelsen er en legitimering af tiggeri, og ordningen kan blandt andet betyde, at de, der søger om tilladelse, bliver udnyttet af folk, som vil tjene penge på at låne midlerne til gebyret. Desuden risikerer vi, at kvinder udnyttes til blandt andet sexhandel, når mulighederne for tiggeri begrænses. Samtidig frygter vi, at hadske udfald mod tiggere vil tage yderligere til,” siger Tomas Lindroos og henviser til, at en del af de østeuropæiske tiggere i Eskilstuna er analfabeter, som ikke kan udfylde et skema uden assistance fra frivillige organisationer.
I Danmark har utryghedsskabende betleri på gågader, i busser og tog samt ved supermarkeder siden den 1. juni 2017 kunnet straffes med 14 dages ubetinget fængsel. Selvom blandt andet Kirkens Korshær, Projekt Udenfor og Frelsens Hær tager afstand fra tiggerloven, mener ingen af organisationerne, at et tiggerpas som det svenske er vejen frem.
Til gengæld fremhæver jurist Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen, der hjælper mange hjemløse, at et tiggerpas og en afgift på 250 svenske kroner er at foretrække frem for at sætte tiggere i fængsel.
”Eksemplet fra Eskilstuna viser, at tiggeri ikke er et dansk fænomen, men noget, man arbejder med at finde løsninger på mange steder. Det er en god idé med lokale løsninger, og det havde da været langt bedre, at vi i forhold til tiggeriet i København havde fundet lokale løsninger i stedet for at indføre fængselsstraf,” siger Maja Løvbjerg Hansen.
Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/svensk-indfoerer-kommunalt-godkendt-tiggeri

Redaktionel kontakt:
Thomas Andreasen
tlf.: +4541741894
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Kristeligt Dagblad ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)