Uklar lov beskytter danske telenet

Tophistorien er skrevet og udgivet af Politiken. Ritzau må ikke krediteres.
INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.
**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

De fleste danskeres mobilnetværk skal fremover kontrolleres fra Rumænien, hvor det halter gevaldigt med retssikkerheden og tilsynet med landets seks efterretningstjenester. Det siger rumænske eksperter til nyheden om, at TDC outsourcer sit såkaldte Network Operations Center til Ericssons afdeling i Bukarest 31. august. Det skriver Politiken fredag.
Telenors og Telias fælles mobilnet overvåges i forvejen fra et center i Rumænien. Ifølge Energistyrelsen står de tre selskaber til sammen for knap 6,3 mio. danske mobilabonnementer.
Fra NOC’erne, som centrene kaldes, er det blandt andet muligt at overvåge, hvor en dansk mobiltelefon befinder sig geografisk. De oplysninger får rumænske efterretningsagenter fremover mulighed for at afkræve. Det vurderer Lavinia Stan, som forsker i Rumæniens overgang til demokrati ved St. Francis Xavier Universitet i Canada, hvor hun er professor.
»Min vurdering er, at de rumænske efterretningstjenester med loven i hånden kan få adgang til hvilken som helst information, det danske selskab placerer i Rumænien. Den bedste beskyttelse, forbrugerne har, er rumænske myndigheders frygt for at lægge sig ud med Danmark«, siger Lavinia Stan til Politiken.
Hun er medforfatter til en forskningsartikel fra 2018, hvori en række sager om korruption, afpresning og magtmisbrug begået af Rumæniens efterretningstjenester gennemgås. Sagerne omhandler alt fra illegal smugling af cigaretter og olie til hvervning af journalister som nationale påvirkningsagenter.
En årsag til skandalesagerne er ifølge Lavinia Stan uklar lovgivning. Rumæniens efterretningslov fra 1991 gør det muligt at igangsætte overvågning, installere programmer eller afkræve oplysninger fra enhver person eller virksomhed. Indgrebene kræver dommerkendelse og skal ske for at beskytte ’den nationale sikkerhed’.

Redaktionel kontakt:
Allan Graubæk
tlf.: +4520485211
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)