Danske virksomheder vil blive ramt af stor amerikansk nedtur

Den amerikanske økonomi er hårdt presset i øjeblikket, og det vil komme til at få betydning for flere danske virksomheder.

Det vurderer chefanalytiker i Jyske Bank Kim Fæster oven på dystre udtalelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Ifølge bankens formand, Jerome Powell, risikerer den amerikanske økonomi at skrumpe med 20-30 procent i andet kvartal. Det er et tab på rigtig mange milliarder dollar.

Den store nedgang i USA’s økonomi vil alt andet lige også ramme resten af verden, fordi resten af verden sælger en del varer til amerikanerne.

– Når den amerikanske økonomi er i det her frie fald, så bliver det meget sværere at sælge til amerikanerne.

– Det kommer til at kunne mærkes globalt, herunder hos danske virksomheder, som får nogle voldsomme afsætningsproblemer i USA, siger Kim Fæster.

Sidste år overtog USA førstepladsen som Danmarks største eksportmarked fra Tyskland.

Dansk Industri har tidligere skønnet, at danske virksomheder på grund af coronakrisen risikerer at få en tilbagegang på 13 procent i 2020, svarende til et tab på 170 milliarder kroner.

Selv om andet kvartal kan ende med at blive rigtigt skidt for USA såvel som resten af verdensøkonomien, så er der også mulighed for, at det ikke bliver værre end i andet kvartal.

– Andet kvartal er et kvartal, hvor meget af den økonomiske aktivitet har været slukket i marts og april.

– Det der sker nu, er, at amerikanerne langsomt begynder at åbne økonomien igen. Det betyder, at folk vender tilbage på arbejde, og at forbruget igen vil stige, siger Kim Fæster.

Han ser på den baggrund en mulighed for en bedring i tredje og fjerde kvartal – dog uden at økonomien med det samme kommer tilbage på samme niveau som før coronakrisen.

USA’s økonomi er verdens største målt på bruttonationalproduktet (bnp).

Det er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det.

Stigninger eller fald i bnp viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Ifølge det amerikanske medie CNBC voksede USA’s bnp sidste år til over 21.000 milliarder dollar. Det er cirka 145.000 milliarder kroner.

/ritzau/