Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask møder hård kritik

Der er ifølge Jyllands-Postens oplysninger skarp kritik af bagmandspolitiet i en ny rapport fra Rigsrevisionen, der offentliggøres fredag.

Tophistorien er skrevet og udgivet af Jyllands-Posten. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Bankdirektør Bjarne Larsen fra Sydbank er frustreret over, at kriminelle slipper afsted med ulovligheder, fordi myndighedernes bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering lider under alvorlige mangler. Det skriver Jyllands-Posten fredag.

Som direktionsmedlem i en af landets største banker har han kunnet følge, hvordan bankerne har skruet massivt op for indsatsen mod hvidvask, mens bagmandspolitiet og Finanstilsynet i hans optik ikke tilnærmelsesvist har fulgt med.

Netop bagmandspolitiets håndtering af bankernes titusindvis af underretninger bliver kritiseret hårdt i en undersøgelse af myndighedernes håndtering af hvidvaskområdet fra 2016 til 2018, som Rigsrevisionen offentliggør fredag. Det erfarer Jyllands-Posten fra fire af hinanden uafhængige kilder.

»Vi kigger ind i en sort boks. Vi indberetter, og så hører vi ikke mere. Og nogle gange indberetter vi den samme kunde mange gange, og i perioden med indberetningerne kan der suse store millionbeløb ud og ind af hans konto, uden at politiet griber ind. Så tænker vi: Gad vide, om vi spilder tiden? Der skal bygges mere kvalitet ind i systemet,« siger Bjarne Larsen.

Rigsrevisionen kritiserer ifølge Jyllands-Postens oplysninger også, at de enkelte politikredse ikke på tilstrækkelig vis formår at efterforske de sager, som bagmandspolitiet trods alt sender videre på baggrund af hvidvaskunderretninger. Også bl.a. Finanstilsynet og Erhvervsstyrelsen får kritik, men kritikken af bagmandspolitiet er ifølge Jyllands-Postens oplysninger den hårdeste.

Bagmandspolitiet og Rigspolitiet ønsker ikke at kommentere Rigsrevisionens rapport.

Redaktionel kontakt:
Steen Hansen
tlf.: +4520265679
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Jyllands-Posten ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)