Markedsoversigt: Massiv usikkerhed efter iransk angreb gik i sig selv

Det var fortsat uroen i Mellemøsten, der fik stemningen til at bølge frem og tilbage på de finansielle markeder onsdag – og det danske aktiemarked var ingen undtagelse.

Efter nattens iranske missilangreb mod to militære baser i Irak steg humøret dog en anelse hen over dagen – om end pilen endte med at vende ned.

Ørsted lå med i bunden af C25-indekset, og den placering blev tildelt energiaktien, efter at SEAS-NVE fik solgt en stor aktiepost med en mindre rabat.

Samlet endte eliteindekset, C25, med et marginalt fald på 0,2 pct. til 1239,0.

– Det startede lidt kedeligt i morges efter nattens angreb – men markederne er lige så stille og roligt kravlet op i løbet af dagen, siger Daniel Fabricius, der er børsmægler i ABG Sundal Collier, til Ritzau Finans.

Selskabsmæssigt var der dagen igennem fokus på Ørsted, da SEAS-NVE tirsdag efter børslukketid satte et stort bundt aktier til et samlet beløb på over 6 mia. kr. til salg via en accelereret bookbuilding.

Onsdag fandt aktierne så nye ejere til en afregningskurs på 645 kr. Det svarer til en rabat på 2,6 pct. i forhold til lukkekursen tirsdag.

Og det fik investorerne til at kvittere ved at sende aktiekursen ned med 2,6 pct. til 645 kr.

Blandt sidepapirerne kom Matas med en forsinket julegave til aktionærerne i form af en opdatering af salgstallene for materialistkædens tredje kvartal 2019/20, der blandt andet dækker julesalget.

Og gaven var værd at vente på, da omsætningen viste en stigning i kvartalet på 7,4 pct. til 1173 mio. kr.

Samtidig blev salgsforventningerne til helåret præciseret opad. Matas-aktien blev den mest stigende på fondsbørsen onsdag med et plus på 16,7 pct. til 63 kr.

På obligationsmarkedet var det iranske missilangreb naturligt nok også med til at skabe usikkerhed, og renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation blev sendt en smule ned fra morgenstunden.

Men i løbet af dagen blev investorerne mere fortrøstningsfulde – og renten endte onsdag i minus 0,24 pct., hvilket var 3 basispoint højere end tirsdagens lukkeniveau.

Efter dansk lukketid onsdag holder USA’s præsident, Donald Trump, en tale til nationen, meddelte Det Hvide Hus onsdag. I nat skrev Trump på Twitter, at “alt er godt.”
– Missiler blev affyret fra Iran mod to militærbaser i Irak. Vi er i øjeblikket ved at vurdere omfanget af sårede og materielle skader. Så langt så godt, skrev præsidenten på Twitter kort før klokken fire onsdag morgen dansk tid.

Der har få nøgletal for handlerne at navigere ud fra onsdag.

Fra Tyskland viste morgenens tal et større fald i fabriksordrerne end ventet af økonomerne.

I eurozonen steg den samlede økonomiske tillidsindikator i december mere end ventet.

Og den amerikanske private jobrapport fra ADP viste ligeledes bedre takter end ventet med en jobskabelse på 202.000 mod ventet 160.000 blandt økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

/ritzau/FINANS
Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected] , www.ritzaufinans.dk