Kommune overvågede mand på Facebook: Nu afgøres sagen i retten

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Det bliver nu en civil domstol, der skal afgøre, om det var på sin plads, da Thisted Kommune stoppede for 3F’eren Torben Hedegaards sygedagpenge i oktober 2019.

Kommunen modtog i efteråret et anonymt brev om, at Torben Hedegaard tog fotos i sin fritid – fotos, som han tjente “fede penge” på via Facebook, som den anonyme person skrev i brevet.

Thisted Kommune har ikke ønsket at ændre på afgørelsen. Derfor har 3F nu på vegne af Torben Hedegaard valgt at stævne kommunen. Det skriver Fagbladet 3F.

– Vi håber, vi kan komme lidt nærmere på, om der er en grænse i forhold til, hvad man som fleksjobber må have lov til at lave i sin fritid, oplyser Torben Hedegaards advokat, Mette Ridder, fra Advokaterne Ehmer Pramming.

Som Fagbladet 3F tidligere har beskrevet, var Torben Hedegaard i et praktikforløb hos Jem og Fix og tæt på en afklaring til et fleksjob, da Thisted Kommune meddelte den 47-årig thybo, at hans sygedagpenge ville blive lukket.

Kommunen havde på baggrund af en anonym henvendelse tjekket Torben Hedegaards fotoaktiviteter via Facebook.

Her ud fra konkluderede kommunen, at fotoaktiviteterne sker “i et omfang der gør, at vi tvivler på, at dit samlede funktionsniveau er nedsat i en grad, der gør, at du ikke vil kunne være selvforsørgende på arbejdsmarkedet”.

Sådan skriver kommunen ifølge Torben Hedegaards sagsakter, som Fagbladet 3F har læst.

Han kan ikke selv forstå de konklusioner, som kommunen er nået frem til.

– Jeg har altid været åben over for Jobcentret omkring min hobby som fotograf. Jeg er ligefrem blevet opfordret til at gå ture, både af læger og fysioterapeuter, for så får ryggen det bedre, siger Torben Hedegaard, der har en anerkendt arbejdsskade i lænden og daglige smerter, der går op i nakken.

Ifølge advokat Mette Ridder er sagen principiel, fordi der ikke er nogle klare retslinjer for, hvad en borger må foretage sig i sin fritid, samtidigt med at man modtager fleksløn, sygedagpenge og lignende.

– Med Torben Hedegaards sag kan vi måske komme et skridt nærmere på en definition af en grænse, for det er urimeligt, hvis man altid skal være på vagt i forhold til, hvad man foretager sig i sin fritid, blot fordi man modtager offentlig forsørgelse, siger Mette Ridder.

– Og i Torben Hedegaards sag mener vi i øvrigt slet ikke, at han er i nærheden af den grænse, tilføjer advokaten.

Torben Hedegaard havde håbet, at sagen ikke var endt med et retsligt efterspil:
– Jeg kan tydeligt mærke på min krop, at den bliver mere og mere stresset af at være i det offentlige system. Jeg frygter, at hele forløbet med sagen forlænger det, og jeg er nervøs for, om jeg overhovedet magter et så langt og opslidende forløb, siger han.

https://fagbladet3f.dk/artikel/nu-skal-torbens-sag-afgoeres-ved-retten

Redaktionel kontakt:
Marianne Troelsen Skou
tlf.: +4520498660
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)