Markedsoversigt: C25 sætter igen rekord – renten faldt lidt

Der var medvind til de danske aktier fredag, hvor blandt andet aktien i vindmølleproducenten Vestas stod højt på investorernes ønskeseddel frem mod årets udgang.

Det danske eliteindeks, C25, steg 0,4 pct. til 1264,36 og satte lukkerekord. Den hidtidige rekord blev sat mandag, der var den seneste handelsdag, inden at der var lukket for handel over julen.

– Der er generelt lidt positive tendenser i dag – blandt andet drevet af meget positive meldinger fra Amazon og Mastercard omkring julehandlen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

Øverst i det danske eliteindeks endte fredag Ørsted-aktien, der uden selskabsspecifikt nyt steg 1,7 pct. til 691 kr. Med i toppen var Vestas-aktien, der steg 1,3 pct. til 682,80 kr.

Vindmølleproducenten har for vane at offentliggøre en stribe ordrer hen mod årets – og derved fjerde kvartals – afslutning, og fredag var ingen undtagelse, idet der blev offentliggjort to ordrer på henholdsvis 42 og 36 megawatt.

Der var fredag også bud efter aktierne i A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien steg 1,1 pct. til 9732 kr., til trods for at Finans efter børslukning lillejuleaften kunne fortælle, at rederiets brasilianske bestikkelsessag tager til i omfang.

Samtidig kunne topchef Søren Skou dog torsdag over for Financial Times fortælle, at selskabet nærmer sig opkøb til den landbaserede logistikforretning – et ønske, som Mærsk er kommet med ved flere af de seneste regnskabsaflæggelser.

Fredag kom det også frem, at en samling investorer har sagsøgt Danske Bank for at få en erstatning på cirka 1,5 mia. kr. i forbindelse med bankens hvidvaskssag. Aktien steg dog fredag 0,2 pct. til 107,25 kr.

På obligationsmarkedet var der mindre rentefald fredag, hvor der blev åbnet for handlen igen, efter at den havde ligget stille siden juleaftensdag.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation endte handelsdagen i omtrent minus 0,21 pct., hvilket er omkring 1 basispoint under niveauet ved børslukning mandag, der var den seneste handelsdag.

Renteniveauet endte dermed i det samme, som da handlerne gik på weekend sidste fredag.

Fredagens mindre rentefald var på niveau med det, der blev set på ledende statspapirer med tilsvarende løbetid i Storbritannien og Frankrig, mens renten på den tyske ditto stort set stod i stampe.

Investorerne måtte fredag spejde langt efter nøgletal, der kunne agere vejviser for dagens handel. Fredagens nøgletalskalender bød således ikke på økonomisk data af større betydning.

I stedet kunne der tolkes på udmeldinger fra verdens to største økonomier, USA og Kina, der i juledagene kom med udmeldinger omkring den verserende handelskonflikt mellem de to nationer.

Her gav positive meldinger om handelsforhandlingerne øget risikovillighed på de amerikanske aktiebørser, der kun holdt lukket juledag. Her endte de ledende indeks 2. juledag i lukkerekord, hvilket omvendt sendte de amerikanske statsrenter ned.

/ritzau/FINANS
Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:[email protected], www.ritzaufinans.dk