Fredagens aktier: Vestas kravlede op i rekordhøjt C25-indeks

Der var medvind til de danske aktier fredag, hvor blandt andet aktien i vindmølleproducenten Vestas stod højt på investorernes ønskeseddel frem mod årets udgang.

Det danske eliteindeks, C25, steg 0,4 pct. til 1264,36 og satte lukkerekord. Den hidtidige rekord blev sat mandag, der var den seneste handelsdag, inden at der var lukket for handel over julen.

– Der er generelt lidt positive tendenser i dag – blandt andet drevet af meget positive meldinger fra Amazon og Mastercard omkring julehandlen, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank.

– Der er også positive udtalelser fra USA og Kina omkring handelskonflikten. Den midlertidige aftale skulle være meget tæt på underskrivelse, hvilket vi har hørt før – men det bidrager til en positiv stemning, lyder vurderingen.

Øverst i det danske eliteindeks endte fredag Ørsted-aktien, der uden selskabsspecifikt nyt steg 1,7 pct. til 691 kr. Med i toppen var Vestas-aktien, der steg 1,3 pct. til 682,80 kr.

Vindmølleproducenten har for vane at offentliggøre en stribe ordrer hen mod årets – og derved fjerde kvartals – afslutning, og fredag var ingen undtagelse, idet der blev offentliggjort to ordrer på henholdsvis 42 og 36 megawatt.

BUD EFTER MÆRSK-AKTIERNE

Der var fredag også bud efter aktierne i A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien steg 1,1 pct. til 9732 kr., til trods for at Finans efter børslukning lillejuleaften kunne fortælle, at rederiets brasilianske bestikkelsessag tager til i omfang.

De brasilianske myndigheder har ifølge mediet fundet yderligere fire kontrakter, der på samme måde som de 11 kendte kontrakter ser ud til at have været genstand for korruption.

Samtidig kunne topchef Søren Skou dog torsdag over for Financial Times fortælle, at selskabet nærmer sig opkøb til den landbaserede logistikforretning – et ønske, som Mærsk er kommet med ved flere af de seneste regnskabsaflæggelser.

Fredag kom det også frem, at en samling investorer har sagsøgt Danske Bank for at få en erstatning på cirka 1,5 mia. kr. i forbindelse med bankens hvidvaskssag, hvilket banken dog forsvarer sig mod. Aktien steg dog fredag 0,2 pct. til 107,25 kr.

Carlsberg-aktien faldt fredag 0,2 pct. til 1005 kr. Handelsbanken skruede godt nok op for kursmålet for aktien – til 950 kr. fra 900 kr. – men anbefalingen er fortsat “sælg”.

Derudover kunne det indiske medie CNBC TV18 juleaftensdag fortælle på baggrund af anonyme kilder, at Heineken lurer på at øge sin position på det indiske marked, hvor bryggeriet blandt andet konkurrerer med netop Carlsberg.

I bunden af eliteindekset endte Ambu, der faldt 0,4 pct. til 112,75 kr. Aktien var dog stadig en af de mest stigende i indekset i ugens løb, da aktien mandag steg 3,5 pct.

/ritzau/FINANS
Oliver Sønderbye Therp +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected] , www.ritzaufinans.dk