Medarbejdere hos omstridt fynsk planteskole fyret efter lønstrid

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Hen ved 10 medarbejdere har fredag fået en fyreseddel fra deres arbejde på Møllegårdens Planteskole på Midtfyn. Fyringerne sker efter, at den store planteskole ved Ringe torsdag har afbrudt samarbejdet med en underleverandør uden overenskomst.

Det skriver Fagbladet 3F.

Underleverandørfirmaet Egen ApS er en del af PF Gruppen, som er kendt for at levere underbetalte, udenlandske medarbejdere til danske gartnerier og planteskoler.

Allerede fredag formiddag pakkede de fleste af de fyrede medarbejderne hos PF Gruppen deres bagage i biler for at køre mod deres hjemland, Polen.

Det oplyser 3F Østfyn, som har talt med flere af de fyrede polakker, der er medlemmer hos fagforbundet.

– De var tydeligt berørte over fyringerne. De fortalte, at de fredag morgen på planteskolen af en chef hos PF Gruppen havde fået at vide, at de aldrig ville få arbejde hos PF Gruppen igen. PF Gruppen har været meget utilfredse med, at en del af medarbejderne har meldt sig ind i 3F, siger Hanne Pedersen, faglig sekretær hos 3F Østfyn.

Hun opfordrer ejeren af Møllegårdens Planteskole til selv at ansætte de fyrede medarbejdere hos PF Gruppen.

30. november 2019 fyrede Goskov ApS under PF Gruppen en 28-årig kvinde, der havde arbejdet hos Møllegårdens Planteskolen. Ifølge Goskov ApS på grund af mangel på arbejde. Ifølge kvinden fordi hun havde meldt sig ind hos 3F i forbindelse med en verserende lønstrid.

En række medarbejdere under PF Gruppen har meldt sig ind i 3F, fordi de har følt sig udnyttet under arbejdet hos Møllegårdens Planteskole. Ifølge 3F Østfyn har polske medarbejdere hos Goskov ApS tjent 70-80 kroner i timeløn før skat.

Fagbladet 3F har fredag forgæves forsøgt at få kommentarer fra bagmanden bag PF Gruppen, Przemyslaw Teclaw, der har adresse i Polen. Fagbladet 3F har ligeledes forsøgt at få kommentarer fra medejer af PF Gruppen Sylwester Tobis, der ifølge 3F Østfyn, fyrede de polske medarbejdere fredag morgen.

Møllegårdens Planteskole var tidligere medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A. På den baggrund er planteskolen omfattet af den overenskomst for gartnerier og planteskoler mellem GLS-A og 3F, der var gældende i 2013, hvor virksomheden meldte sig ud af arbejdsgiverforeningen. Lønnen efter den nuværende overenskomst på området skal være mindst 143 kroner i timen.

Men de fleste medarbejdere hos Møllegårdens Planteskole er slet ikke ansat af virksomheden selv. For planteskolen har længe benyttet firmaer uden overenskomst til at levere udenlandsk arbejdskraft.

Siden oktober 2019 har 3F været i faglig konflikt med tre firmaer, der på skift har haft en entrepriseaftale med Møllegårdens Planteskole. Fælles for firmaerne er de ikke har ønsket at skrive under på en overenskomst for medarbejderne, og at de hører under PF Gruppen.

3F har etableret konflikt imod 13 af de 14 fynske selskaber under PF Gruppen. Deriblandt firmaet Goskov ApS, hvor polske arbejdere hos Møllegårdens Planteskole har været ansat.

Efter de iværksatte konflikter ville den store engrosvirksomhed Gasa Group Denmark ikke længere aftage hækplanter fra Møllegårdens Planteskole.

Direktøren for og ejeren af Møllegårdens Planteskole, Lars P. Strarup, har fredag oplyst til Fagbladet 3F, at han har opsagt alt samarbejde med PF Gruppen. Han oplyser også, at han har forstået, at de polske medarbejdere er blevet fyret.

Spørgsmål: Hvad synes du om, at de er blevet fyret?
– Skal jeg have nogen mening om det? Det synes jeg ikke, at jeg skal. Jeg skal have en mening om mit samarbejde med PF Gruppen. Og hvad de så gør med folkene, det kan jeg ikke bestemme, siger, Lars P. Strarup og tilføjer:
– Men vi er da kede af, at situationen er endt her. Og det er da også vemodigt at tage afsked med nogle, der har arbejdet her i så lang tid. Ligesom de tømrere, der har gået her i to-tre måneder nu. Men sådan er verden, siger han.

Spørgsmål: Har du tænkt dig at ansætte nogle af de her folk igen – de kender jobbet?
– Det har jeg ikke nogen kommentarer til, siger Lars P. Strarup og oplyser, at han er forvirret over forskellige meldinger fra 3F.

Fredag morgen oplyste planteskoleejeren til Fagbladet 3F, at han ønsker at få 3F til at hjælpe sig med at skaffe danske medarbejdere til foråret.

Redaktionel kontakt:
Peter Cristian Nielsen
tlf.: +4541101994
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)