Fredagens aktier: DSV fastholdt topplacering efter langvarigt børskaos

DSV Panalpina, Chr. Hansen og Novo Nordisk sluttede dagen som de helt store vindere i det danske eliteindeks fredag, som en stor del af dagen var præget af et langvarigt børsnedbrud.

Kort efter klokken 11.00 blev de nordiske og baltisk børser ramt af systemforstyrrelser, hvilket medførte et handelsstop på en række af Nasdaqs aktiemarkeder – herunder det danske.

Et par timer efter blev handlen i første omgang forsøgt genoptaget, men det varede kun få minutter, før børsnedbruddet igen var en realitet.

Siden besluttede Nasdaq, at de svenske, lettiske, estiske og litauiske børser ikke ville genåbne fredag, men herhjemme blev handlen gentaget klokken 16.15.

Denne gang var der større held med at holde handlen kørende end i første omgang, og det danske C25-indeks sluttede kaosdagen 2,1 pct. højere i 1172,97.

DSV ENDTE HELT I TOP EFTER REGNSKAB

Transportgiganten DSV Panalpina lå både før og efter handelsstoppet i toppen af indekset, og aktien sluttede 7,4 pct. højere i 698 kr.

Fredag morgen løftede selskabet sløret for sine forventninger til 2019, der ellers blev suspenderet på grund af fusionen med Panalpina. Der ventes nu et driftsoverskud (EBIT) før særlige poster på 6,6 mia. kr.

Regnskabstallene landede en lille smule under analytikernes forventninger, men til gengæld overraskede DSV ved at sætte gang i et nyt aktietilbagekøbsprogram, ligesom meldinger om synergieffekterne efter købet af Panalpina også blev taget godt imod af investorerne.

– Det er lidt overraskende, at aktien stiger så meget. Hvis de rammer tallene spot on eller lidt bedre, er det ikke altid noget, som aktien reagerer så positivt på.

– Til gengæld løfter de aktietilbagekøbsprogrammet, og allerede nu kan selskabet også løfte forventningerne til synergieffekten. Det giver lidt ro, sagde Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier.

DANSKE BANK TIL BUNDS EFTER TAL
I den anden ende af eliteindekset endte Danske Bank-aktien med et fald på 4 pct. til 91,80 kr.

Banken nedpræciserede sine forventninger, og der ventes nu et resultat i den lave ende af det tidligere udmeldte spænd på 13-15 mia. kr. på bundlinjen.

Ud over regnskabet havde banken en ny forretningsplan med til investorerne. Planen er tidligere blevet varslet af topchef Chris Vogelzang.

Danske Bank vil frem mod 2023 nå en egenkapitalforrentning på 9-10 pct. og en omkostningsprocent i den lave ende af 50’erne ved løbende at forbedre rentabilitetsniveauet. Udbyttepolitikken vil være uændret på 40-60 pct.

– Investorerne havde måske forventet, at der ville komme lidt mere konkret ud om, hvad de skulle gøre fremadrettet, og hvordan de kunne sikre omkostningsbesparelserne.

– Den guidance, de har på egenkapitalforrentningen næste år på 5-6 pct., er også lidt et slag. Vi ligger selv omkring 8 pct., sagde Daniel Fabricius om aktiens kursfald fredag formiddag.

På regnskabstallene kom Danske Bank stort set ud som ventet.

NOVO STIGER EN SMULE OVEN PÅ OPPRÆCISERING

Dagens tredje regnskabsaktuelle C25-selskab, Novo Nordisk, sluttede ugens sidste handelsdag med en stigning på 3,6 pct. til 378,90 kr.

Selskabet leverede i tredje kvartal i det store hele inden for forventningerne, mener Søren Løntoft Hansen, der er analytiker hos Sydbank.

Kvartalet bød også på en oppræcisering af selskabets forventninger. Der ventes nu en vækst i salget på 5-6 pct. mod tidligere ventet 4-6 pct.

Samlet omsatte Novo for 30,3 mia. kr. i kvartalet mod ventet netop 30,3 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News. Året før var omsætningen 27,8 mia. kr. i tredje kvartal.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 12,9 mia. kr. mod ventet 13,1 mia. kr. blandt analytikerne og 11,8 mia. kr. i tredje kvartal af 2018.

– De skuffer lidt målt på indtjeningen, hvilket skyldes nogle nedskrivninger på immaterielle aktiver. Men korrigeres for det, og korrigeres for fratrædelsesgodtgørelser på 600 mio. kr. i tredje kvartal 2018, så vokser Novo underliggende med 6 pct. Og det er altså ganske udmærket, vurderer Sydbank-analytikeren.

FLERE ANALYSEÆNDRINGER AF C25-SELSKABER

Der var også en stribe analyseændringer fra store finanshuse fredag, herunder på Chr. Hansen, hvor SEB løftede anbefaling til “køb” fra “hold”, mens kursmålet på 610 kr. blev fastholdt.

Ingrediensaktien steg 3,7 pct. til 533,40 kr.

Citi sænkede anbefalingen af Jyske Bank til “neutral” fra “køb”, men løftede kursmålet til 255 kr. fra 253 kr., mens Mediobanca nedjusterede anbefaling af Nordea til “undervægt” fra “neutral”.

Jyske Bank-aktien faldt 0,3 pct. til 222 kr., og aktien i Nordea, som Mediobanca i samme ombæring skar kursmålet for til 50,05 kr. fra 56,03 kr., steg 0,2 pct. til 49,27 kr.

Carlsberg fik omvendt løftet anbefalingen til “hold” fra “sælg” af Jyske Bank, og kursmålet blev hævet til 970 kr. fra 945 kr.

Barclays reducerede omvendt kursmålet til 1061 kr. fra 1165 kr. Anbefalingen er dog fortsat “overvægt” for aktien, viser data fra Bloomberg News. Carlsberg-aktien sluttede 1,5 pct. højere i 956,20 kr.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected] , www.ritzaufinans.dk