Torsdagens obligationer: Tiårig rente endte i rekordlavt niveau

Der blev sat en ny bundrekord på det danske obligationsmarked torsdag, hvor renten på den toneangivende tiårige statsobligation tog et dyk i løbet af eftermiddagen.
Renten på det tiårige statspapir faldt omkring 3 basispoint til minus 0,40 pct., og dermed var der tale om en bundrekord for statsobligationen med udløb i 2029.
Rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, skabte skvulp på det amerikanske marked onsdag aften, og torsdag fordøjede handlerne også meldingerne fra centralbanken.

Centralbanken sænkede som ventet sin ledende rente, men centralbankens chef, Jerome Powell, ledsagede beslutningen med en kommentar om, at det ikke skal ses som starten på en ny cyklus af mange lempelser.

Der er mere tale om en justering midt i en cyklus, lod Powell forstå efter nedsættelsen på 25 basispoint til intervallet 2,0 til 2,25 pct., som var den første rentenedsættelse fra Federal Reserve i mere end ti år.

IKKE BEGYNDELSEN PÅ LANG SERIE RENTESÆNKNINGER

Udtalelsen faldt på onsdagens pressemøde efter annonceringen af rentebeslutningen, som fik renterne på de korte amerikanske statsobligationer til at stige en smule, mens der var fald i statspapirer med længere løbetid.

– Det er ikke begyndelsen på en lang serie af rentesænkninger, lød det ifølge Bloomberg News fra Jerome Powell, som dog tilføjede:
– Jeg sagde ikke, at det kun er en.
Centralbankformanden uddybede, at banken snarere ser onsdagens rentesænkning som en justering af den pengepolitiske position.

Ud over at samle op på onsdagens begivenheder i USA kunne markedsdeltagerne torsdag se nærmere på en række amerikanske nøgletal.
Det drejede sig blandt andet om de ugentlige tal for nytilmeldte ledige, der udviklede sig stort set som ventet.

Senere kom det frem, at de amerikanske indkøbschefer inden for industrien ser lysere på aktiviteten i den amerikanske økonomi end frygtet. Det fremgik af den endelige opgørelse over Markit US Manufacturing PMI for juli.

ISM-indekset endte omvendt lavere end ventet i juli, hvor indekset faldt til 51,2 fra 51,7 måneden før, viste tallene fra Institute of Supply Management torsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS
Cecilie Veile +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: [email protected] , www.ritzaufinans.dk