Eget foto

Loven giver katteejere hovedbrud

LÆSERBREV
I en gammel lov, Bekendtgørelse af lov om mark- og vejfred, findes en række bestemmelser, som handler om husdyr, herunder katte. Loven er blevet revideret nogle gange, senest i 2014. Loven hører under Miljø- og Fødevareministeriet.

I paragraf 5 står der: Enhver er berettiget til selv at optage eller lade optage fremmede husdyr, som uden hjemmel færdes på hans grund.

Loven er skrevet i en meget snørklet stil med gammeldags formuleringer, som kunne trænge til en kærlig hånd.

Denne lov giver mange katteejere hovedbrud og sætter dem i et stort dilemma. De fleste folk med katte har den opfattelse, at katte skal have lov til at færdes frit i naturen, i hvert fald i nærheden af katteejernes hus og have. Her fanger de mus og rotter eller bare løber rundt og klatrer i træer. Det er et sundt og naturligt liv for en udekat.

Nogle mennesker bliver meget irriteret eller vrede over, at katte kommer ind på deres grund. Der kan desværre ske det, at kattene sætter poteaftryk på deres biler.

Der er nok ingen tvivl om, at vores kat, Simon, har gjort det. Den kan jo ikke se forskel på natur og en have. Her, hvor vi bor, er der mange katte, som færdes frit i naturen i nærheden af deres hjemsted. Men det kan altså give konflikt, hvis de betræder fremmed mands grund.

Vores kat har været årsag til en sådan konflikt.

Sidste lørdag, den 19. oktober, kulminerede denne konflikt, da en beboer indfangede vores kat i en fælde. I et forsøg på at aflevere den hos politiet blev han henvist til Dyreinternatet Hoglebjerg. Her kørte han ud for at aflevere katten, men den slap fra ham og er nu en kat, som må klare sig på egen pote i den bornholmske natur.

Simon, vores kat, er grå med en hvid plet foran og mellem bagbenene. Den er kastreret og øretatoveret, FGW062.

Simon har haft 10 gode katteår med et frit og sundt liv. Altid er den kommet hjem, den er kælen og glad for mennesker.

Billedet er fra anden gang, hvor katten gik i indfangerens fælde lokket til af lokkemad.

Tredje gang blev desværre ulykkens gang.

Vi håber, Simon kan finde hjem. Vi har trods alt hørt om katte, som over tid kan spore det sted, hvor de kom fra.

Merete og Peter Høst
Gryneparken 10, Svaneke