FOR ABONNENTER

Peter Juel: Grænsekontrol kan føre til krav om færge til København

Grænsekontrollen kan i yderste konsekvens føre til et krav om, at Bornholm igen får en direkte færgeforbindelse til København. Det krav vil kunne komme, hvis kontrollen bliver til stor gene for bornholmerne. Det siger folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V).

– Man må afsøge mulighederne for, at bornholmerne får mindst mulig gene af det her. Og der er ingen tvivl om, at det her bliver besværligt, siger han.

– Vi har tidligere haft en direkte forbindelse til København, og vi vil ikke behandles stedmoderligt. Vi havde væsentlig bedre komfort og regularitet, da vi havde en direkte forbindelse. Hvis det bliver mere besværligt at komme til Bornholm, skal vi som bornholmere kompenseres, siger Peter Juel-Jensen.

Det bornholmske folketingsmedlem holder sig til, at det blandt danskerne kun er bornholmerne, der skal rejse gennem et andet land for at komme til København.

– Som bornholmere vil vi finde os i meget, hvis der er en decideret sikkerhedsrisiko. Vi skal bare også passe på, at det her ikke bare bliver tom symbolpolitik. Vi vil ikke være kastebold, hvis der ikke er en sikkerhedsrisiko. I så fald må regeringen foreslå, at vi kan sejle direkte til København, siger Peter Juel-Jensen.

Kan grænsekontrollen føre til et krav om en færge direkte til København?

– Det må jeg vurdere, og jeg må også høre min egen folketingsgruppe om, hvor langt vi kan gå. Men jeg vil ikke udfordres mere på transporten. Vi skal ikke have flere gener af, at vi ikke kan sejle direkte til vores egen hovedstad.

– Jeg ved ikke, om der er en konkret trussel mod Danmark. Hvis der er det, forstår jeg selvfølgelig til fulde, at man prøver at skærme danskerne imod den, siger Peter Juel-Jensen.

– Jeg beder bare om, at man også passer på bornholmerne, det bornholmske erhvervsliv, turismen og pendlerne. Her har jeg selvfølgelig en forventning til Folketingets flertal om, at man på et tidspunkt må tage til efterretning, at vi må have den nemmest mulige måde at komme til vores egen hovedstad.

Jusititsminister Nick Hækkerup (S) præsenterede torsdag morgen den kommende grænsekontrol som midlertidig og punktvis to til tre dage om ugen.

– Det formilder det selvfølgelig noget, at man lægger op til en midlertidig kontrol, der ikke skal finde sted hver dag. Men af principielle grunde er jeg bare imod, at jeg som bornholmer skal vise pas for at komme til min egen hovedstad, siger Peter Juel-Jensen.