Kan du hjælpe? Helger søger plads til sine farverige kostumer
FOR ABONNENTER

Kan du hjælpe? Helger søger plads til sine farverige kostumer

Når Grønbechs Gård i Hasle har sæsonens sidste åbningsdage i efterårsferien, bliver det også sidste mulighed for at se udstillingen med Anne Marie Helgers kostumer, de såkaldte råberober.

– Nu har vi vist de 32 kostumer, der er i samlingen. 10 i 2017, 10 i 2018, og nu bliver de 12 sidste vist. Det har hele tiden været tanken at vise de 32 kjoler, og så skulle de på lager, siger centerleder Mai Ørsted fra Grønbechs Gård.

Anne Marie Helger, der blandt andet er kendt for sine farverige kostumer, er ked af det.

– Jeg havde håbet, at det kunne vare lidt længere. Men i bestyrelsen på Grønbechs Gård mener man, at mine kostumer ikke er rigtigt moderne kunsthåndværk. Det synes jeg selv, at man godt kan kalde dem, men det har altid været lidt svært, hvor man skal katalogisere kostumer, siger skuespillerinden.

Anne Marie Helger søger opbevaringsplads

Anne Marie Helger taler nu om at skulle finde et nyt sted til samlingen.

– Kostumerne har levet en omskiftelig tilværelse, hvor de har været udstillet og opbevaret flere steder i Danmark. Det koster mange penge at flytte alle de kostumer rundt, og nu vil jeg så gerne, at de skal blive på Bornholm, for jeg elsker Bornholm og synes, at det er et kulturtilbud til øen, siger hun.

– Måske kan jeg leje en gammel lade et eller et andet sted, men det er svært at finde et sted til en så stor udstilling. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op, tilføjer skuespillerinden.

Mai Ørsted siger, at kostumerne godt kan få lov at blive på Grønbechs Gård.

– Vi har i øjeblikket de 20 resterende kjoler hængende i et kælderrum, og jeg tror, at vi kan få plads til de 12 sidste et sted. Ellers kan vi nok finde plads til dem et sted på Bornholm, uden at det behøver at koste spidsen af en jetjager, siger hun.

– Ja, jeg ved godt, at de kan blive lidt på Grønbechs Gård, og det er jeg lykkelig over. Men dels hænger de meget trangt, og museet har også brug for den plads, de optager. Og ærlig talt synes jeg også, det er en skam, at folk ikke får kostumerne at se, når de nu er så begejstrede over at få lov til det, svarer Anne Marie Helger.

– Kjolerne har trukket et stort publikum til Grønbechs Gård. Når de kommer og spørger efter mine kostumer, kommer de også og ser alt det vidunderlige kunsthåndværk, som de måske ellers ikke ville have set. Så jeg synes, at vi har hjulpet og højnet hinanden, tilføjer hun.

Mange meninger

Mai Ørsted siger, at der er mange meninger om, hvad der skal være på Grønbechs Gård.

– Vi tænkte, at det håndværk at designe og skabe et kostume også kan regnes for kunsthåndværk,. Men nogle af de kunsthåndværkere, som er organiseret i Acab, synes overhovedet ikke, at det rimer med, hvad der skal være på Grønbechs Gård, siger Mai Ørsted.

– Jeg kan godt se, at der ikke er nogen direkte spejling mellem deres og Anne Marie Helgers udstillinger. Men ideen med hendes udstilling var at tiltrække nogle gæster, vi ellers aldrig ville få at se, og så ville de også opleve kunsthåndværket og måske få en interesse for det.

– Så for mig var det et strategisk greb, at de udstillinger ikke lignede hinanden, og at gæsterne, udstillingerne appellerede til, ikke lignede hinanden. Nu har vi vist kjolerne, og vi kommer ikke til at lave et gensyn med dem, siger Mai Ørsted.

Er det lykkedes at få et nyt publikum ind?

– Når vi ser på vores besøgstal, kan vi ikke gå ind og pege på, at vi har fået et exceptionelt flere betalende besøgende på grund af kjolerne. Vi havde et enormt godt år i 2017, men det var dårligt vejr, så det havde alle, siger Mai Ørsted.