Torsdagens leder: Bornholm har store fyrtårne, og vi kan alle blinke med
FOR ABONNENTER

Torsdagens leder: Bornholm har store fyrtårne, og vi kan alle blinke med

LAD OS MIDT I MISÉREN om færgeundersøgelsen vende blikket mod noget, der rent faktisk virker. Og det gjorde det for Kadeau i sidste weekend.

Her stak den kræsne og kritiske klub Foreningen af Danske Madanmeldere smagsløgene sammen for at kåre Årets Ret i otte forskellige kategorier. Da prøvesmagerne var færdige med fisken, kunne Kadeau Bornholms køkkenchef Nikolai Nørregaard kaste kokkenhuen behørigt i vejret som vinder.

Rå kammusling, syltet asparges og skovmyrer (nok særligt det sidste) er muligvis ikke for alle og enhver. Men når myrer kan indbringe hæder til Bornholm, skulle skam komme over os andre dødelige, hvis vi hænger os videre i det.

Måske slår det ligefrem an. Den første, som spiste østers, var også en modig mand, som Gullivers Rejse-forfatteren Jonathan Swift sagde det helt tilbage i 1700-tallet. Måske kan Bornholm komme først med myrerne. Flot var søndagens kåring i hvert fald.

MENS NIKOLAI NØRREGAARD og resten af hans hold fra Kadeau gik rundt i spænding, kunne andre bornholmere juble allerede. Denne gang på Fyn, hvor Allinge-drengene Daniel Mühlendorph og Robin Hounisen trak to Robert-nomineringer hjem ved Odense Internationale Film Festival.

At samme producent får to film Robert-nomineret på én gang er sjældent. Men det skete for bornholmske Hyæne Films to seneste kortfilm “Savnet” og “Draget”, der nu begge er i spil til den danske filmverdens svar på en Oscar. Daniel Mühlendorph har allerede en Robert på kaminen, nu kæmper han og Hyæne Film så også med sig selv om den næste.

Og søndag var knapt blevet mandag, før næste fjer i hatten kom på plads. Lige knapt seks millioner kroner giver Det Danske Filminstitut nu til Hyæne Films næste store satsning. “Hvor Kragerne Vender” bliver et drama båret af humor, og med store navne som Bodil Jørgensen, Jens Jørn Spottag og Rosalinde Mynster på plads begyndte holdet at optage i starten af ugen.
Hvor meget film kan man mon lave for seks millioner plus det løse? En del af svaret får vi måske på allernærmeste hold, for Hyæne Film håber at kunne henlægge en række udendørs skud til Bornholm.

UANSET HVAD, SÅ KLINGER DET BORNHOLMSK hver eneste gang, hvor filmpublikummet ser en Hyæne-produktion. Helt ligesom det længe har klinget bornholmsk, når Kadeau får en stjerne eller endnu en pris.

Det er fyrtårn som de to, der fortæller os andre, at vi godt må drømme stort og godt kan lykkes med det. At der er andet i verden end bøvl med færgerne, og at vi bor et sted, som flere og flere forbinder med høj kvalitet. Måske er ikke alle skabt til at være fyrtårn. Men blinker vi med så godt, som vi nu kan, så vokser hele lyset fra Bornholm.