FOR ABONNENTER

Debat: EU er Danmarks bedste vej til at påvirke omverdenen

Af Kristian Kirk Mailand
kandidat til europa-parlamentsvalget for Det Radikale Venstre

SYNSPUNKT

Ved vi, hvor verden er på vej hen? Den økonomiske tyngde i verden flytter sig mod øst til Asien.

Siden 2. Verdenskrig har vi været sikre på det amerikanske engagement i Europa. Det er vi ikke længere. Vi kan ikke tage det for givet.

Når verden vakler, og det amerikanske engagement måske ikke rækker længere end til næste præsidentielle udfald på Twitter, må vi forholde os til situationen og spørge os selv: Klarer vi den alene? Skal EU kunne mere på egen hånd?

Putins ageren på Krim og i det østlige Ukraine, og oprustningen omkring os, blandt andet i Kaliningrad, giver her på Bornholm en ængstelig overvejelse om stabiliteten i Østersøen.

Samtidig har konflikterne i EU’s nærområder store menneskelige konsekvenser, som vi ikke bare kan vende ryggen til.

Lande som Rusland og Kina afviser helt den liberale samfundsmodel, vi kender fra Europa, som, i forskellige udformninger, alle er baseret på demokratiske frihedsrettigheder og velfærdsudvikling som grundlag for borgere og samfund.

Også internt i EU ser vi statsledere og regeringer, som knægter liberaldemokratiske grundprincipper: Respekt for menneskerettighederne, forsamlings- og ytringsfrihed. Nogle steder ret voldsomt, for eksempel i Ungarn.

Andre, inklusive den danske regering, forsøger at presse en ny-nationalistisk balance igennem, og derigennem tilsidesættes den retsorden, vi har kendt og hyldet, siden Europa fandt fred og valgte forbrødringen.

Der er et stigende antal konflikter og konfliktområder i verden. Dette hænger utvivlsomt sammen med, at den velfungerende internationale retsorden, der afviser de stærkes ret og håndhæver de fælles værdier, har trange kår.

Det er absolut i dansk interesse, at verden omkring os står på sikker grund. At overlade spillereglerne til Trump, Putin og et kinesisk diktatur vil have katastrofale følger.

For Danmark er EU den suverænt bedste og vigtigste vej til at påvirke vores omverden. Vi skal byde ind med det bedste, vi har lært og opnået. Fra høje uddannelses- og forskningsresultater, international handels- og relationsopbygning til et velfungerende arbejdsmarked og brede velfærdsordninger.

EU kunne godt klare et kritisk gennemsyn. Helt ærligt, EU er da ikke perfekt – og ser man oprigtigt interesseret efter, vil man opdage, at EU ikke er en fastlåst størrelse, men tværtimod er det et samarbejde, hvor Europa bliver til og udvikler sig. Time for time. Dag for dag. År for år.

Retningen er vigtig. Det er den, vi skal stemme om ved Europa-Parlamentsvalget i maj.