Foto: Berit Hvassum

Byen siger farvel til til den gamle købmandsbutik

Bygningerne, der tidligere husede Spar-købmanden i Sandvig, er i disse dage blevet jævnet med jorden af store entreprenørmaskiner fra Maskingården Rønne.

De gamle erhvervsbygninger skal væk for at gøre plads til fem nye boliger i to etager.

Finn Kaas fra Allinge er bygherre på projektet, og han fortæller, at byggeriet ifølge planen kommer til at indeholde moderne boliger, bygget i respekt for den traditionelle byggestil i Sandvig.

– Jeg er stadig i gang med ansøgningsprocessen, men jeg har fået en nedrivningstilladelse, og derfor nedriver vi nu den gamle Spar-butik. Planen er, at der i stedet skal ligge fem helårsboliger. De bliver omkring 100 kvadratmeter – 60 kvadratmeter i grundplan og omkring 40 kvadratmeter på første sal. Der skal være soveafdeling og badeafdeling i stueplan og kombineret køkkenalrum og stue på første sal. Deroppe vil du også have udsigt mod Hammerknuden, stranden og havet, fortalte Finn Kaas i sidste uge til Bornholms Tidende.

Helårshuse i flex-område

Bygherren tør endnu ikke komme med en udmelding om, hvor meget et af de nye huse kommer til at koste. Det er processen stadig for spæd til at lægge sig helt fast på. Men en ting er sikkert: Husene bliver bygget til, at man kan bo i dem hele året.

– I princippet er boliger i Sandvig jo helårsboliger, og når man bygger nyt, skal det ske efter reglerne for helårsboliger. Men samtidig er Sandvig er et flexboligområde, så du kan også vælge kun at bo der noget af året, fortæller Finn Kaas.

Der skal efter planen bygges i alt fem nye boliger på det sted, hvor der tidligere lå en Spar-købmand i Sandvig. Projektet er blevet skitseret, men det er ikke sikkert, at det kommer til at se helt ud, som der er lagt op til. En kommende høringsproces kan ændre på udseendet, som ifølge bygherre Finn Kaas vil læne sig op ad den traditionelle byggestil i Sandvig.

Mangler endelig godkendelse

Præcis hvordan husene kommer til at se ud, ligger ikke fast med 100 procents sikkerhed. Selv om Finn Kaas tilbage i februar fik en nedrivningstilladelse til at fjerne købmanden, mangler selve byggeprojektet stadig at blive godkendt af Bornholms Regionskommune. Godkendt bliver projektet først efter en høringsproces, og den kan ændre på bygherrens udkast til, hvordan de endelige huse skal se ud.

Desuden vil husene blive solgt som projektsalg. Det vil sige, at boligerne kommer til salg allerede før, de er bygget. Derfor kan købere også i begrænset omfang påvirke byggeriet efter deres præferencer – Finn Kaas understreger dog, at der i den forbindelse kun vil være tale om detaljer.

Han regner med, at byggeriet af de fem nye Sandvig-huse kan begynde sidst på sommeren.