FAKTA: Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom

Det er sandsynligvis under en tur til Brasilien hen over jul og nytår, at to personer fra Nordsjælland er blevet smittet med mæslinger.

Begge er imidlertid udskrevet igen. Dermed vurderes det, at de ikke længere udgør en smittefare. Men læger i hovedstadsområdet opfordres af Statens Serum Institut til at være særligt opmærksomme.

Læs mere om mæslinger her:
* Mæslinger skyldes smitte med et morbillivirus.

* Virusset er meget smitsomt og kan overføres gennem luften og ved direkte kontakt med kropsvæsker som for eksempel snot.

* Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig komplikationer med betændelse af hjernehinderne.

* Ved smitte minder de første sygdomstegn om en svær forkølelse med hoste og høj feber. Efter tre-fire dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.

* Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af udslæt. Det er i forbindelse med den anden fase, at der kan komme komplikationer.

* Der findes ikke en specifik behandling rettet mod mæslingevirusset. Behandlingen består i lindring af symptomerne samt behandling af komplikationer.

* I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en betydelig årsag til børnedødsfald.

* I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.

Kilde: Statens Serum Institut.

/ritzau/