SUNDHED
Mens fitnesscentre og idrætsforeninger i øjeblikket er lukket ned grundet restriktioner, er der omvendt ret travlt blandt de personlige trænere, der giver råd og vejledning om for eksempel motion og kostplaner. De har nemlig lettere ved at håndtere mindre træningsgrupper, og så er der også flere, som har haft succes med at tilbyde onlineundervisning.
Nadia Thorius fra Rønne er en af de personlige trænere her på øen, som har fået mere at lave under coronapandemien. Hun underviser i funktionel træning, hvor man bruger sin egen kropsvægt som modstand, og det er der mange, som gerne vil undervises i – også online.
I foråret under den første nedlukning begyndte hun således at tilbyde gratis online videoer, hvor folk kunne træne med, og det viste sig hurtigt at være populært. Derfor begyndte hun at tage imod bookinger til et online forløb, og det var der omkring 50 mennesker, som tilmeldte sig og betalte for, og i sidste uge startede hun op med sit fjerde online forløb, som pt. har 32 deltagere.
– Og der kommer flere og flere til, så for mig har det været rigtig godt, siger hun og forklarer, at hun har klart mere travlt nu end før corona.
Jeg har fuldt bookede hold og folk stående på venteliste, og selv da fitnesscentrene åbnede igen efter nedlukningen i foråret, blev folk hos mig.
Nadia Thorius
personlig træner
Samme oplevelse har Line Hansen fra Nexø, som også underviser i træningsformer, hvor man ikke behøver bruge særlige redskaber, men i stedet udnytter sin egen kropsvægt til at få sved på panden.
Line Hansen har været på barsel siden forsommeren, men i forårsmånederne mærkede hun også til, at der var mange, som gerne ville blive undervist via internettet. På det tidspunkt havde hun et hold på 20 personer, som havde betalt for holdundervisning, men grundet restriktionerne kunne hun ikke undervise dem i sit træningslokale i Rønne. Derfor valgte hun i stedet at fortsætte med holdtræningen på tjenesten ‘zoom’, hvor man kan lave gruppevideoopkald.
– Jeg havde én, der ville have sine penge tilbage, og resten trænede med via zoom. De loggede på hjemmefra, og så trænede de selv i deres haver. Mange havde deres egne børn eller kærester med, og det var også ret fedt at se, at det faktisk godt kunne lade sig gøre, selvom man ligesom var hjemsendt, siger hun.
I sidste uge startede hun igen et online forløb op, og denne gang er der 50 personer, som har tilmeldt sig. Denne gang er der dog ikke tale om holdtræning. I stedet vil deltagerne få udleveret et program og en kostplan, som de skal følge fra uge til uge, og så vil Line Hansen lave individuelle online videoopkald med deltagerne undervejs i forløbet for at høre, hvordan det går.
– Jeg er meget overrasket over, hvor mange der har meldt sig på. Det var slet ikke meningen, at jeg skulle have så mange. Før corona havde jeg otte til ti på de almindelige hold, der kom til træning to-tre gange om ugen i mit træningslokale, og så havde jeg et par enkelte forløb én til én. Men det er jo, fordi det foregår online, at der kan være flere med, siger hun og forklarer, at de fleste af deltagerne slet ikke bor på Bornholm, men kommer fra resten af landet.

Ikke en fuldkommen erstatning
Selvom Line Hansen nu har flere kunder i butikken, vil hun ikke udelukkende satse på onlineundervisning fremover. Hun tror nemlig ikke, at online undervisning er noget for alle.
– Jeg tror, der er rigtig mange, der synes, det er fedt, at der er så meget, der er blevet digitalt på grund af corona. Men jeg tror også, der er en stor del, der savner at mødes ansigt til ansigt sammen med nogle andre. De føler sig måske også lidt mere tryg, hvis der står en og viser og fortæller i forhold til, at man bare får et program, siger hun og fortæller, at hun også selv foretrækker at undervise folk ansigt til ansigt frem for via en skærm.
– Jeg har en god kontakt med folk online, men jeg synes også selv, at det er dejligt at møde folk rigtigt i virkeligheden. At kunne give dem et high-five og presse dem på den måde. Så jeg vil nok tilbyde begge dele fremover, og det kan være, det bliver en lidt fifty-fifty fordeling, siger hun og fortæller, at hun håber på at kunne undervise folk i den bornholmske natur eller på deres privatadresse, når hun til 1. maj er helt færdig med sin barsel.
Nadia Thorius vil heller ikke gå over til kun at tilbyde online undervisning, selvom det giver mulighed for at tiltrække flere kunder ovrefra. Hun kan nemlig heller ikke undvære at mødes fysisk, og derfor valgte hun allerede tilbage i marts under den første nedlukning at flytte sine holdtræninger udenfor, så træningerne kunne fortsætte. Og det med at træne udenfor er noget, som hun har fortsat med lige siden, og det har ligesom onlineundervisningen også vist sig at være populært.
– Jeg har fuldt bookede hold og folk stående på venteliste, og selv da fitnesscentrene åbnede igen efter nedlukningen i foråret, blev folk hos mig, siger hun.
I en lang periode var hvert af hendes udendørshold på ti personer, men grundet sænkelsen af forsamlingsforbuddet til fem personer er hvert hold nu blevet splittet op i to. Det betyder, at hun nu må bruge lidt flere timer om ugen på at træne holdene, men det har hun ikke noget imod, for hun ser det som en investering i fremtiden. Hun håber nemlig på at ved at fortsætte træningen, kan hun forhindre, at der er nogle, som falder fra, fordi de får vænnet sig til sofaen derhjemme.
Derudover mener hun også, at det er forsvarligt at fortsætte med at lave udendørstræningerne trods sænkelsen af forsamlingsloftet til fem personer. Hun peger på, at træningen foregår udenfor, og at deltagerne har flere meters afstand til hinanden, og derudover har holdene været fuldt bookede i lang tid, og derfor er der stort set ikke udskiftning blandt deltagerne.
Hvorfor er det populært at træne udenfor?
– Vi snakker lidt indimellem på holdene om, at det med at få lov til at træne ude i naturen og i den friske luft, det giver sgu noget andet til hovedet. Både til krop og sind. Og det vil de ikke undvære. Jeg tror også, der er rigtig mange, som har fået noget ud af, at man ikke behøver at stå og løfte tunge jern i et træningscenter for at komme i god form, men at det også kan lade sig gøre ved at træne ude i en skov, som vi gør, siger hun og forklarer, at meget af udendørstræningen, som hun tilbyder, foregår i Nordskoven.

Vigtigt at holde sig i gang
Uanset om man vælger at købe undervisning hos en personlig træner eller ej, så mener både Line Hansen og Nadia Thorius, at det er meget vigtigt, at folk holder sig i gang med en eller anden form for idræt, også selvom det kan være svært i øjeblikket, hvor alt foreningsidrætten er lukket ned.
– Det er utroligt vigtigt, at man får dyrket noget idræt, og at der bliver sat fokus på sundhed. Mange har den holdning, at de skal ud i et fitnesscenter, for at de kan dyrke noget motion, men du kan jo sagtens træne derhjemme, man skal ikke nødvendigvis have træningsudstyr, siger Line Hansen.
Hun tilføjer.
– Jeg er også lidt træt af at høre om “coronakiloene”, fordi det er godt nok ens eget valg, om man vælger at blive siddende på sofaen, eller om man vælger at komme ud.
Du mener, at coronasituationen kan blive lidt en undskyldning?
– Ja, absolut. Ligesom at der også er rigtig mange, der bruger for eksempel julen som undskyldning. Men det er altså ens eget valg, om man vil gøre noget eller ikke gøre noget.
Udover at være personlig træner og kostvejleder arbejder Nadia Thorius også som professionel coach og positiv psykologivejleder. Hun kan godt genkende fra samtalerne med sine klienter, at coronasituationen har haft en ærgerlig påvirkning både på folks motivation til at dyrke motion, men også mere generelt på folks mentale tilstand.
– Der er rigtig lang ventetid til en psykolog eller en terapeut i øjeblikket, så der er mange, der kommer til folk som mig for at få nogle samtaler. Og her kan jeg se, at der er mange, som har nogle lidt negative holdninger til nogle ting, fordi vi bliver begrænset. Og her er det vigtigt, at man holder fast, så man kan bevare noget glæde og noget positivitet, siger hun og peger på, at en af de måder, man kan gøre det på, er ved netop at dyrke noget motion i naturen.
Derfor blev de personlige trænere:
Line Hansen er 33 år og født og opvokset i Nexø, som hun vendte tilbage til for to år siden efter 11 år i København. I øjeblikket har hun hænderne fulde med børnene Theodore på tre år, og Huxi på seks måneder, men ellers arbejder hun med sundhed.
Hun er uddannet kostvejleder, fitnessinstruktør, personlig træner og sundhedsudviklingscoach og har været selvstændig de seneste seks år med firmaet Lines Livsstil. Hun valgte at arbejde med sundhed, fordi hun altid selv har haft en stor interesse for at træne og være aktiv, og den glæde ville hun gerne give videre til andre.
– Jeg synes, det er utroligt spændende at arbejde med mennesker og se dem rykke sig. Man bliver bare glad af, at man har det godt. Træningen i sig selv er en af tingene, men der er også så meget andet bag et personligt træningsforløb. At følge en person udvikle sig, synes jeg, er rigtig spændende, siger hun.
Nadia Thorius bor på Bornholm sammen med sin kæreste og deres fem børn. Hun er glaspuster og uddannet kostvejleder og fitnessinstruktør og har sin egen virksomhed Fit4Life, som tilbyder forskellige former for personlig træning. For Nadia handler det også om at kunne give glæden ved at træne videre til andre.
– For mig er motion og sundhed en vigtig faktor i livet. Hvis ikke det hænger sammen, kommer der alt for hurtigt ubalance, ikke kun fysisk, men også mentalt. Træning må gerne være hårdt, men vigtigst af alt, så skal det være sjovt og man skal føle en glæde og succes ved det, man laver, skriver hun på sin hjemmeside nadiathorius.dk.