Annika Hansen, Pia Olsen og Tom Olsen lufter Baltic Baunely og Faith i folden hjemme på Lillehave. Foto: Jens-Erik Larsen

Trods sygdom og corona blev det et rekordår for Tom Olsen

TRAVSPORT

For Tom Olsen fra Stald Olsen, der har til huse på ejendommen Lillehave tæt på Almindingen – ja, faktisk har de bisonskoven som nærmeste genbo, så har sæsonen på trods af corona-krisen været en af de hidtil bedste.

Tom Olsen indkørte hele 72.000 kroner, hvilket er det hidtil højeste beløb, han har indkørt på et år, siden han startede karrieren som travkusk tilbage i 1979.

Stærkt medvirkende til succesen har naturligvis været Kenn Strøby-trænede Winner’s Wine, som han vandt både kvalifikationsløbet til BM og derefter selve det bornholmske mesterskab.

BM-sejren, der blev vundet i ny rekord for løbet med tiden 17,3, betegner Tom Olsen naturligt nok som sin største sejr i karrieren, men også hans egen stjerne, Baltic Baunely, var stærkt medvirkende til det flotte resultat.

Annika Hansen får en stor del af æren for 4-årige Faiths fremgang i 2020. Foto: Jens-Erik Larsen

Stald Olsen består ud over Tom af hustruen Pia og staldpigen Annika Hansen, der for to år siden blev kåret som Årets Staldmand af Bornholms Travselskab.

For Tom Olsens vedkommende gælder, at han på det nærmeste er født ind i travsporten, idet han er søn af Johannes og Esther Olsen.

Johannes Olsen, der stort sit var med fra starten af Bornholms Travbane, tog licens i 1962 og blev snart en af banens helt store profiler med masser af gode heste. Faktisk startede han med køreheste i form af frederiksborgere, som han blandt andet også kørte skrald med i Aakirkeby.

Tom Olsen mindes, at hans far på det nærmeste blev lokket ind i travsporten af naboen, savværksejer Harald Jensen, der på det tidspunkt havde mange fine heste, som han trænede på en bane, som stødte op til hans fars ejendom. Harald Jensen var kendt for at være med helt fremme og havde blandt andet et par år banerekorden med Enterpride. Derudover var han også kendt for heste som Nu Bangsbo og Hitchcock.

Johannes Olsen var fra start først og fremmest på banen med Herald T, som han vandt flere sejre med. Derudover havde han heste som Ole Rico, Esrom, Randi Kroggård og Hoplahønen, der var nummer to i bornholmsmesterskabet bag Florican Dirt.

– Det betragter jeg på det nærmeste som en halv sejr, idet Florican Dirt på det tidspunkt jo nærmest var enerådende på den bornholmske bane, griner Tom Olsen.

Også hans mor, Esther Olsen, der efterhånden er blevet over 80 år, har vundet travløb, idet hun i slutningen af 60’erne kørte to dameløb med dagslicens.

– Hun vandt dem begge, så hun må være en af de få kuske på banen, der er ubesejret. Men hun er nu mest til det med at spille og er på den bane stadig aktiv, konstaterer Tom Olsen.

Selv startede han løbskarrieren i 1979, hvor han erhvervede licens, og siden er det blev til 215 sejre. Det placerer ham på en foreløbig tolvteplads på listen over de oftest sejrende kuske på den bornholmske bane igennem tiderne.

Tom Olsen fortæller, at han de første år mest kørte med handicapheste, og at det som regel ikke blev til mere end et par sejre om året. Først da han erhvervede ejendommen i Almindingen i 1983, hvor der var optimale træningsbetingelser kom der mere skred i karrieren.

– Vi var utrolig glade over, at vi på det tidspunkt stadig havde mulighed for at træne på skovvejene i Almindingen. Da der for nogle år siden blev lukket ned for den mulighed, begyndte vi for alvor at træne på vores egen 780 meter-bane herhjemme, og det er vi glade, for idet hestene rent faktisk er blevet bedre, fortæller Annika Hansen.

Sommerens BM-sejr med Kenn Strøby-trænede Winner’s Will var den hidtil største oplevelse i Tom Olsens lange travkarreie. Foto: Torben Ager, travfotobornholm.dk

Stald Olsen har igennem årene haft rigtig mange gode heste i stalden. De mindes selv heste som Gajo, Hanne Tallyhøj, Con Amore, der efter væddeløbskarrieren sluttede som avlshoppe hos banens daværende formand, Thorkild Jensen.

En af de heste, som Tom Olsen har de bedste minder om, er Orient Porse, der i 1995 fik tildelt BT´s guldsko.

– Når han først fik spids, så var der ingen, der kunne komme forbi ham.

Ingen slår dog Baltic Baunely, som indtil nu har vundet hele 17 sejre. Den største var i 2018, hvor den vandt Calles Cup. I alt er det foreløbig blevet til en indtjening på Bornholms Brand Park på 110.000 kroner.

Pia Olsen var fra starten ikke den helt store travfan, men er efterhånden blevet det.

– Ja, når man bo sammen med en, der på det nærmeste konstant opholder sig i stalden eller på travbanen, så følte jeg, at jeg også måtte være med, og nu kan jeg da hjælpe til med hestene både herhjemme og inde banen. Det er bare dejligt, og jeg nyder det virkelig, betoner Pia Olsen.

”Staldpigen”, 43-årige Annika Hansen, startede i stalden, allerede da hun var 12 år, så hun har stort set været med allerede fra starten. Kontakten til familien Olsen fik hun gennem Annika Nielsen, der på det tidspunkt hjalp til i stalden hos Pia og Tom Olsen. Siden er hun på det nærmeste blevet fast inventar. Hun står for en stor del af træningen af hestene og er en uvurderlig hjælp inde på banen. I begyndelse cyklede hun frem og tilbage fra Klemensker tre-fire gange om ugen for at være sammen med hestene. Hun har altid været glad for heste, men hun ikke måtte få sin egen hest for sine forældre, og så fandt hun dette alternativ, som hun aldrig har fortrudt.

– At blive kåret som Årets Staldmand er jeg da både stolt og benovet over, og jeg fandt det utrolig dejligt at blive udvalgt, fortæller hun.

På grund af coronakrisen var det begrænset, hvor meget Tom Olsen har kunnet køre. Men også sygdom satte ham ud af spillet i en periode på syv uger, hvor var han til behandling på Rigshospitalet og derfor måtte overlade nogle af køreturene til vennen Kim Hjort.

– Jeg er utrolig glad og taknemlig for Kims hjælp, og vi har da også tidligere hjulpet hinanden, når der var behov for det, understreger Tom Olsen.

Stald Olsen håber, at man tidligt ind i den nye sæson vil kunne vende tilbage til normale tilstande på travbanen, så de selv kan køre deres egne heste og alle have mulighed for at komme på banen.

– Det vil være dejligt at kunne vende tilbage til at være sammen socialt, hyggen og fællesskabet, siger Pia Olsen håbefuldt.

Sportsligt ser de frem til en god sæson med deres tre heste, Baltic Baunely, Got Grit og Faith. De håber, at Baltic Baunely vil holde standarden fra de tidligere år, ligesom de har store forhåbninger til den af Lene Drongesen opdrættede Faith, der nu er blevet fire år. Den startede to gange sidste år med henholdsvis en anden- og en fjerdeplads. Først med Birger Jørgensen og derefter med Ken Ecce i sulkyen. Begge gav udtryk for, at det er en lovende hest.

– Faktisk var jeg ved at opgive den, da jeg ikke kunne få den under 1.30, men i mit sygefravær tog især Annika over og trænede den, så det er hende, der indtil nu skal have æren for fremgangen, konstaterer Tom Olsen.

Derudover har de den amerikansk afstammede Got Grit, som de erhvervede sidste år. Den har endnu ikke vundet løb, men de tror en del på, at det vil ændre sig i år.

– Det er en utrolig glad og dejlig hest, som selv jeg kan have med at gøre, fortæller Pia Olsen med et smil.