Mens andre idrætsgrene har oplevet et medlemsfald under coronapandemien, så står det anderledes til for golfklubberne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Corona har fået flere til at gribe jernkøllerne

Efter nogle år med dalende medlemstal er der igen flere, der er begyndt at spille golf. Der er endda så mange, der nu dyrker sporten, at Dansk Golfspil Union for et par måneder siden kunne fortælle, at man for første gang nogensinde havde nået over 150.000 golfmedlemmer i Danmark.

Den positive udvikling er også sket på Bornholm, og de lokale golfklubber mener, at en af hovedårsagerne til udviklingen skyldes coronapandemien.

GOLF

Efter nogle år med dalende medlemstal er der igen flere, der er begyndt at spille golf. Der er endda så mange, der nu dyrker sporten, at Dansk Golf Union for et par måneder siden kunne fortælle, at medlemstallet i de danske golfklubber nu er rekordhøjt med næsten 155.000 medlemmer.

Den positive udvikling er også sket på Bornholm, og de lokale golfklubber mener, at en af hovedårsagerne til udviklingen skyldes coronapandemien.

– I vores klub har vi oplevet en ti procent fremgang i medlemstallet, og jeg tror, det er fordi, golf har været en af de sportsgrene, du har kunnet dyrke coronafrit. Den har ikke rigtig været lukket ned, siger formanden for Nordbornholms Golf Klub, Jakob Friis, der oplyser, at golfklubben ved Rø by nu har omkring 300 medlemmer.

Tilbage i marts valgte de fleste golfklubber i Danmark dog at lukke ned, men det var meget kortvarigt, og siden har golfspillerne stort set frit kunne dyrke deres sport. Jakob Friis er selv læge, og han mener, at golfklubberne ikke behøver at have dårlig samvittighed over, at banerne er blevet holdt åbne igennem stort set hele coronapandemien.

– Jeg har ment, at vi sagtens kunne holde åbent, og det har jo vist sig hele vejen igennem at være fuldstændig rigtigt. Der er ikke nogen risiko ved at spille golf. Der er selvfølgelig noget forsamling før og efter, som vi har respekteret, men selve spillet har du kunne gennemføre, og jeg tror, mange har haft brug for at have noget at tage sig til. Og når man ikke har kunne dyrke sit normale sport, så har man taget til golf i stedet, siger han.

Utopisk mål blev nået

Bornholms Golf Klub ved Robbedale har i år fået tilgang af 50 nye medlemmer, så medlemstallet nu igen er kommet over 400. Det er dog langt fra tidligere fordums styrke, da det højeste medlemstal i klubbens historie lyder på 700. Men det er et skridt i den rigtige retning, fortæller formand Mette Munch Mikkelsen.

– I starten af sæsonen satte vi os et højt mål om at få 40 nye medlemmer i år, og dengang tænkte vi, at det var nok fuldstændig utopi at kunne nå det. Men det har vi jo så fået, og vi har faktisk slået målsætningen, så vi er meget tilfredse, og vi håber, udviklingen fortsætter næste år. Vi arbejder på det i hvert fald, siger hun og fortæller, at hun også tror, det store medlemsboom i år skyldes, at golfsporten er en forholdsvis coronasikker sport.

– Det foregår jo udendørs, og det er ikke noget, der kræver den store kropskontakt. Man er også maksimalt fire, der går rundt sammen, så der er ikke så stor risiko, med mindre man kysser og krammer, siger hun.

Formanden fortæller desuden, at klubben har fået flere nye medlemmer, som er i den arbejdsdygtige alder, og det, tror hun, skyldes, at klubben er blevet bedre til at reklamere på facebook.

– Vi har fået fat i et lidt yngre klientel, end vi ellers har været vant til. Det er ikke nogen hemmelighed, at aldersgennemsnittet på golfspillerne på Bornholm er i den ikke-arbejdsdygtige alder. Der er mange pensionister. Men i år er det så første gang nogensinde, at det faktisk primært har været folk i den arbejdsdygtige alder, der har søgt på golfbanen, så det er dejligt, siger hun.

Stor tilgang af sommerhusejere

I Nexø Golf Klub er medlemstallet også nået over 400 i år, hvor klubben har oplevet en medlemsfremgang på cirka ti procent. Her oplever klubben, at mange af de nye er sommerhusejere, som under coronapandemien pludselig er begyndt at bruge en hel del mere tid på Bornholm. Det er især ejerne af sommerhusene på Dueodde, som har fået øjnene op for golfklubben.

– Mange af de nye medlemmer, som vi har fået ovrefra, det er nok på grund af coronaen, fordi de nu opholder sig lidt længere tid her på Bornholm i deres sommerhuse, end de ellers ville have gjort. Og så er de heldigvis blevet hængende, siger formand Berit Myhre.

Hun håber nu på, at de nye medlemmer også bliver hængende i klubben, når coronapandemien er slut.

– Umiddelbart er der ikke nogen af de nye, der har sagt, at de ikke vil fortsætte. Selvfølgelig har vi en naturlig afgang på grund af alder og så nogle, der vælger at flytte et andet sted hen, men umiddelbart tror jeg bestemt, at vi holder fast i en fremgang, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra bestyrelsen i den fjerde golfklub på Bornholm, Gudhjem Golf Klub, inden avisens deadline.

 

Medlemstal i Danmark:

Danmarks 186 golfklubber har 154.803 medlemmer ved udgangen af september 2020. Det er mere end 6.200 flere end på samme tidspunkt sidste år, og det er knap 2.000 flere end den hidtidige rekord fra 2012. Det viser de officielle medlemstal, som nu er endeligt bekræftet for 2020. Ikke siden 2006 har der i Danmark været en så stor tilgang af golfspillere på et år som i 2020. Dengang kom der omkring 6.700 nye spillere til i en sæson, hvor der også kom seks nye golfklubber til. Kilde: Dansk Golf Union