Idræt hjælper fædre med at knytte bånd til deres børn

En sut bliver taget i munden, og så er Oliver på halvandet år klar til at sætte sig op på en lille blå trævogn med fire hjul under. En snor er bundet fast til vognen, og den holder faderen Thomas fast i, mens han trækker sønnike af sted rundt i gymnastiksalen i Knudsker IF's klubhus.

BABYIDRÆT

En sut bliver taget i munden, og så er Oliver på halvandet år klar til at sætte sig op på en lille blå trævogn med fire hjul under. En snor er bundet fast til vognen, og den holder faderen Thomas fast i, mens han trækker sønnike af sted rundt i gymnastiksalen i Knudsker IF’s klubhus.

Fordi sutten er solidt placeret i munden, kommer der ikke mange lyde ud af Oliver, men i hans øjne kan man se, at han har det sjovt. Det er ellers ikke givet, at den lille dreng morer sig, når mor ikke er i nærheden, fortæller faderen.

– Det har været udfordrende for ham at komme væk fra mor, for han er lidt mors dreng, siger Thomas Andersen, der i løbet af efteråret har deltaget i DGI Bornholms tilbud babybuilding sammen med sin søn.

En time om ugen har Thomas og Oliver mødt op til babybuilding og leget sammen, og det har de begge været glade for.

– Jeg har valgt at være med, fordi jeg også gerne vil lidt hjemmefra og have nogle oplevelser alene med ham, ligesom moren har det. Det, tænker jeg også, er meget sundt. Og her de sidste par gange har det da også virket, som om han har haft det sjovt.

Genvej til bedre relation

Det er ikke tilfældigt, at det er en idrætsorganisation, der står bag initiativet, som har til formål at skabe et tættere bånd mellem far og barn. Idræt kan nemlig være en god måde at skyde genvej til en bedre relation, mener DGI Bornholm.

Idrætsdelen af babybuilding består i, at fædrene kan hjælpe deres børn med eksempelvis at klatre i ribber, balancere på en træbom eller kaste med bolde.

– Sådan nogle aktiviteter er mere opnåelige for fædrene, for det er måske mere noget, som de gider at lave frem for at sidde og flette hår eller lægge perler, siger DGI Bornholms idrætskonsulent Flemming Torsten Sørensen.

Derudover mener han, at babybuilding kan skabe en god grobund for, at børnene får en sund og aktiv livsstil senere hen i livet.

– Gode bevægelsesvaner bliver grundlagt i barndommen. Så hvis man allerede dengang har lært at spille noget bold og fundet glæden i at røre sig og bevæge sig og lege, så plejer det nogle gange at blive fastholdt, siger han.

– Og så er forældrene jo også altid de bedste rollemodeller, så hvis far gider at lege eller lave noget aktivt, så gider barnet det typisk også.

Det er blandt andet vigtigt, at fædre leger med deres små børn, fordi det kan være med til at udvikle børnenes motorik, mener DGI Bornholm. Det skyldes, at fædre kan være mere villige til at give børnene udfordringer, som mødrene måske ville være lidt mere påpasselige med at prøve af – såsom at klatre alene op ad en ribbe. Foto: Berit Hvassum

Bedre motorik

Ved en af ribberne langs gymnastiksalens vægge er toårige Lucas da også blevet inspireret til at prøve at klatre sin vej op til toppen, trin for trin.

Bag ham står to mandehænder parat til at hjælpe den unge gut, men det er der stort set ikke behov for, for han kan godt selv. Han gør det faktisk så godt, at manden med hænderne drister sig til at udfordre den lille en smule mere.

– Kan du hente den hvide snor til far?, spørger Casper Lund og peger på snoren, der hænger fra det øverste trin på ribben.

At se sin søn klatre til tops er en stor tilfredsstillelse for faderen, som mener, at muligheden for at prøve kræfter med DGI Bornholms rekvisitter har hjulpet til med at udvikle sønnens motorik.

– Sådan noget som ribber og balanceting er ikke noget, vi har adgang til mange andre steder. Så for mig og Lucas har det været helt fantastisk at kunne gøre sådan nogle ting, siger han.

– I dag er det for eksempel første gang, jeg oplever, at han kan kravle i de her ribber. Der er hele tiden noget nyt, som jeg finder ud af, at han kan, og det har været meget fedt at opleve.

Casper kan heller ikke lade være med at se noget af sønnen i sig selv, når han ser ham være så ivrig for at nå højere op.

– Jeg kan se på ham nu, at han glæder sig til at komme op ad stigen, men han er lidt utålmodig, for han har damp ligesom sin gamle far.

Simon Bockvejdiksen er også glad for de muligheder for leg og motorisk udfoldelse, som babybuilding har givet ham og sønnen Carl-William på halvandet år.

– Det er et super godt tiltag, for her er der de rammer og det legetøj, man måske ikke lige har derhjemme, siger han.

Tættere bånd mellem far og søn

At det netop er far – og ikke mor – som står og hjælper barnet op ad ribberne, er en kæmpe fordel, mener DGI Bornholm.

For typisk er fædre ikke lige så forsigtige med at gøre sådanne ting, som mødrene er, og derfor kan barnets motoriske udvikling blive forsinket, hvis ikke også faren kommer på banen.

– Jeg skal ikke neglicere mødrenes rolle overhovedet, men jeg tror, mænd generelt er bedre til at støtte op om de der lidt større udfordringer, mens man måske oftere ville se, at en mor ville være mere påpasselig. Og det er jo ikke motiverende for barnet, for så bliver barnet selv nervøst for, hvad der kan ske, siger idrætskonsulenten Flemming Torsten Sørensen.

– Så vi skal have faren på banen, for på nogle parametre som eksempelvis motorisk udvikling kan nogle mænd spille en vigtig rolle for deres børn.

Han håber derfor, at babybuildinghold med fædre og børn kan blive mere udbredt, og han opfordrer de bornholmske idrætsforeninger til eventuelt selv at oprette hold.

Derudover håber han også, at det bliver mere normalt, at fædre involverer sig i forskellige former for idræt for deres små børn, da det i øjeblikket mest er mødrene, som påtager sig den opgave – eksempelvis ved at tage de små med til babygymnastik.

– Vi vil gerne sende et signal om, at det er helt legalt og super fedt at lave nogle mandehold kun for mænd og deres børn for at skabe den her trivsel og relation, siger han.

Fædre skal mere på banen, når det kommer til samværet med børnene, når de er helt små, mener DGI Bornholm, som står bag et projekt, der bærer titlen “babybuilding”. Her bruges elementer fra idræt til at skabe en bedre relation mellem far og baby. Foto: Berit Hvassum

Levet op til forventningerne – og mere til

Da timen er ved at være slut, rammer roen en smule. Klokken er nemlig blevet 17, og børnene er så småt ved at være trætte. Nogle er måske endda overtrætte og skriger en smule uden nogen åbenlys grund.

Det tager dog ikke humøret fra Simon Bockvejdiksen, som ser på sin søn Carl-William og glæder sig over, at babybuildingtimerne har levet op til forventningerne.

– Jeg kan mærke på hjemmefronten, at nu kan han godt deles mellem mor og far i stedet for, at det kun er moren, som han vil være sammen med, siger han.

– Selvfølgelig har hun også mælk og har båret på ham, så det er klart, at der er et eller andet bånd der. Men jeg kan tydeligt mærke, at det er gået den anden vej, efter vi er startet her.

Hans blik vandrer over på de andre fædre. De er en anden gevinst ved babybuilding, for dem deler han nu en reference med, og ligesom med relationen til sønnen har relationen til fædrene også udviklet sig hen over de seneste måneder.

En enkelt gang har de været samlet uden børnene for at mødes til noget skydning sammen. På den måde er babybuildinggruppen blevet en form for fædregruppe, hvor de kan tale sammen om, hvordan det er at være blevet far.

– Vi er jo alle sammen forskellige, men det har også været meget sjovt at møde andre, der også har små børn, og som også døjer med nogle af de samme problemer som en selv, siger Simon Bockvejdiksen, der kun har gode minder fra dagen med skydningen.

– Det var fantastisk og super hyggeligt bare at kunne sidde og snakke med hinanden om, hvordan man har det og om ens familiesituation og vende nogle af de ting indbyrdes.

Mødre ikke tilladt

Mødrene er hverken med til babybuildingtimerne eller til fædrenes sociale arrangementer, som næste gang byder på en fisketur, og det har alle fædrene det helt fint med, fortæller Martin Kofod, som er far til Theis på snart 20 måneder.

– Vi fædre er blevet enige om, at der ikke var noget behov for, at mødrene kom med. Hvis de havde sagt, at de gerne ville med, kunne det måske godt komme på tale. Men det er ikke vores behov, at de kommer med og slet ikke barnets, for mødrene har jo masser af tid med børnene i forvejen, siger han.

Ifølge Simon Bockvejdiksen har der da heller ikke været nogen protester fra moderen i forhold til, at han kunne tage sønnen Carl-William med til babybuilding.

– Hun synes, det er helt fint, for så kan hun jo slappe af derhjemme, siger han.

– Lige nu tror jeg faktisk, at hun ligger på sofaen og lige kobler lidt fra og nyder freden så længe.

 

 

5

fædre og sønner har deltaget i babybuilding i løbet af efteråret.