DGI Bornholms landsdelshold holder pause det næste stykke tid, da holdene er sammensat af unge gymnaster fra hele øen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Coronapause eller ej? Idrætsforeninger er uenige

Bornholms Tidende har ringet rundt til flere af idrætsforeningerne på Bornholm for at høre, hvordan man forholder sig til opfordringen fra Bornholms Regionskommune om at overveje at neddrosle aktiviteten i den kommende tid.

Regionskommunen har opfordret alle foreninger "til at begrænse interaktionen mest muligt, herunder at overveje for eksempel at sætte aktiviteter på pause i et par uger", efter at antallet af smittede med covid-19 blandt unge og børnefamilier har været stigende i de seneste 14 dage.

Flere af foreningerne har på baggrund af opfordringen besluttet at lukke ned for træningen måneden ud, men der er også nogle, som vælger at fortsætte.

IDRÆT

Bornholms Tidende har ringet rundt til flere af idrætsforeningerne på Bornholm for at høre, hvordan man forholder sig til opfordringen fra Bornholms Regionskommune om at overveje at neddrosle aktiviteten i den kommende tid.

Regionskommunen har opfordret alle foreninger “til at begrænse interaktionen mest muligt, herunder at overveje for eksempel at sætte aktiviteter på pause i et par uger”, efter at antallet af smittede med covid-19 blandt unge og børnefamilier har været stigende i de seneste 14 dage.

Flere af foreningerne har på baggrund af opfordringen besluttet at lukke ned for træningen måneden ud, men der er også nogle, som vælger at fortsætte.

I Hasle IF, AaIF og Knudsker IF har man valgt at tage en pause med alt idræt, mens også fodboldklubberne Nexø Boldklub, RIK og Viking har besluttet at lukke ned, ligesom håndboldklubben Viking/Rønne Håndbold også sætter nogle af sine aktiviteter i bero.

Omvendt har Tejn IF valgt at fortsætte træningen med det meste af klubbens idrætsgrene, mens også håndboldene i Team Bornholm vælger at fortsætte.

“Ærgerligt, men giver god mening”

– Det er meget ærgerligt, men situationen er så alvorlig, at vi ikke kan gøre andet end at bakke op om anbefalingerne fra BRK, siger formanden for Hasle IF, Hans Christian Pedersen, som forklarer, at forretningsudvalget i klubben har set kommunens udmelding som et klart vink med en vognstang om rent faktisk at indstille sine foreningsaktiviteter.

– Kommunen skriver, at man kan overveje at holde en pause, men vi læser også mellem linjerne, at det er det, man bør gøre og skal gøre i den her situation, siger han.

Det værste, der er i den her situation, er, at det bare er en opfordring. Det er en opfordring til at overveje at holde pause. Er man lidt forsigtig, så gør man det og omvendt. Det kan da kun give splid, tænker jeg.

René Thisen

formand, Team Bornholm

I AaIF mener man også, at det er nødvendigt at tage disse skridt for at hjælpe med at begrænse smitten.

– Hovedledelsen i klubben har taget den beslutning, at de indstiller alle idrætsaktiviteter i resten af måneden, og det synes jeg faktisk er en fin beslutning, selvom det er skideærgerligt, for vi vil jo gerne ud på gulvet, men det giver god mening, siger Martin Byder, der er formand for håndboldafdelingen i AaIF.

I Knudsker IF vil alle afdelinger lukke ned indtil den 5. december. Dog overvejer bordtennisafdelingen at fortsætte med træningen.

– I fodboldafdelingen meldte vi allerede ud onsdag morgen, at vi ville holde en pause med træningen, og senere på dagen fulgte resten af idrætsforeningen trop. Vi har i fodboldafdelingen valgt at tage en pause for at vise samfundsansvar, siger Brian Thorsen, der er formand for fodboldafdelingen i Knudsker IF.

Vil ikke være eneste klub, der ikke lukker

I Viking/Rønne Håndbold har man valgt at lukke ned for sine ungdomshold, fortæller formanden Kasper Stenbye.

– Det hænger lidt sammen med, at de klubber rundt om os som Viking Fodbold, RIK Fodbold og nogle andre har valgt at lukke ned. Vi følger lidt strømmen og vil jo selvfølgelig gerne være nogle foregangsbilleder for ligesom at kunne gøre noget mod det her covid-19. Selvfølgelig vil vi jo helst træne, men vi kan jo også godt se, at der er et lidt højt smittetal, siger han.

– Så vi følger stimen for ikke at skulle være de der der står tilbage, hvor folk tænker “hvorfor filan har I ikke lukket ned?”. Der er også noget signalværdi i det udadtil, for havde det bare været til mig, havde vi trænet igennem.

– Men omvendt er vi jo også en rønneklub, og der er nogle skoleklasser i Rønne, der har været lukket ned, så det sætter også en begrænsning på, hvor mange der kommer til træning i forvejen. Vi har også haft nogle forældre, der har været bekymret, og de henvendelser startede allerede først på ugen. Og da BRK så nu melder ud, at de anbefaler, at man holder en pause, så kunne vi lige så godt gøre det, siger han.

DGI: Stop hold med spillere fra hele øen

Til Bornholms Tidende fortæller DGI Bornholm, at organisationen ikke ønsker at bestemme, hvad foreningerne skal beslutte at gøre i denne situation. Men direktør Karen-Margrethe Hansen Bager opfordrer dog til, at man vælger at holde en pause for de hold, hvor der er deltagere, som kommer fra forskellige steder på øen. Derfor har DGI også selv valgt at sætte en pause for træningen med landsdelsgymnastikholdene, hvor øens bedste gymnaster går på.

I Knudsker IF’s fodboldafdeling har man også haft samme tanke.

– DBU Bornholm har meldt ud, at der bliver ingen stævner i år på grund af coronasituationen, så hvorfor skal spillerne så blive ved med at løbe og træne til fare for, at vi bringer smitte blandt børnene? Vi har jo børn fra flere forskellige skoler også, så det vil ikke være smart, siger Brian Thorsen.

Elite Bornholm-ungdomsholdene i fodbold har også besluttet at stoppe med træningen, hvilket også skyldes, at holdene er sammensat af unge spillere fra hele øen. De starter først træningen op igen den 31. januar, skriver holdene på deres facebooksider.

Team Bornholm-håndboldholdene, der er sammensat af øens bedste ungdomshåndboldspillere, har dog valgt at fortsætte med træningen og også med at spille kampe mod de københavnske hold i TB-holdenes puljer. Det fortæller René Thisen, der er formand for Team Bornholm.

– Lige umiddelbart er det jo kun en opfordring fra kommunen, og da det jo stadig er vigtigt, at folk og også de unge kommer ud og rører sig, og der ikke er noget fra regeringen eller myndighederne, der forbyder det, så fortsætter vi. Det er vores tanke, siger han og fortæller, at holdene dog har taget nogle ekstra forholdsregler for at forhindre smitte.

Eksempelvis må holdene ikke spille træningskampe mod hinanden mere.

– Det med at blande to forskellige hold, det gør vi ikke mere. Og så har vi pointeret, at når holdene tager til København for at spille, så skal forholdsreglerne overholdes med mundbind og afspritning og så videre, siger René Thisen.

Team Bornholm-holdene fortsætter umiddelbart med at spille kampe og træne. Arkivfoto: Berit Hvassum

Kommunens udmelding skaber splid

Formanden for Team Bornholm er i øvrigt ikke helt tilfreds med kommunens udmelding, da han mener, den er så uklar, at der nærmest lægges op til, at idrætsforeningerne kan komme frem til noget forskelligt, og dermed kan der opstå uenigheder.

– Det værste, der er i den her situation, er, at det bare er en opfordring. Det er en opfordring til at overveje at holde pause. Er man lidt forsigtig, så gør man det og omvendt. Det kan da kun give splid, tænker jeg. Havde kommunen sagt, at de syntes, man skulle have lukket ned i 14 dage, så havde der ikke været den her polemik, for der er jo næsten en holdning pr. person, som man snakker med, siger han.

– Vi har da også virkelig siddet og krøllet hjerner, for vi sender jo også vores hold til København for at spille, hvor der er noget mere smitte end her. Er det smart? Men vi har besluttet, at så længe turneringen ikke bliver lukket ned, så spiller vi, siger han.

Tejn fortsætter

I Tejn IF er man da også kommet frem til en anden beslutning end foreningerne i Hasle, Aakirkeby og Knudsker. Her har man valgt at fortsætte med træningen i alle foreningens hold bortset fra et podehold med 30 børn, som træner lørdag formiddag.

– På podeholdet er der små 50 personer i alt, når forældrene er med, og det har vi lukket ned i den næste stykke tid i hvert fald, for det er jo den gruppe, hvor der er mest smitte i øjeblikket. Men det er også den eneste ændring, vi har lavet, siger Kim Rasmussen, der er formand for Tejn IF.

– Vi har hold med ni personer plus en instruktør, som laver sport på vores halvgulv i Mulighedernes Hus, der er på 300 kvadratmeter. Det tænker vi nok skal gå, for der er så meget afstand mellem deltagerne, og vi overholder de ting, vi skal, så vi tror, at smitterisikoen er meget, meget lille, hvis der overhovedet skulle være nogen oppe hos os. Og folk spritter jo af og har mundbind på, det er vi meget opmærksomme på, når de kommer ind i hallen, siger han.

– Vi kan jo heller ikke blive ved med at lukke alting ned. De har jo et stort behov, dem der kommer for at dyrke sport, for at lave noget andet end snakke corona hele tiden. Så det har været med i overvejelserne. Og når vi følger DGI og DIF’s regler, så er vi jo lovmæssigt på den rigtige side.

– Vi kan jo ikke køre to år i træk med en vintersæson, hvor vores medlemmer ikke får det, de betaler for i kontingent. Vi kan allerede se, at vi har ikke nær så mange i år, som vi havde sidste år. Så vi har bestemt os for at fortsætte nu, men hvis det bliver til et påbud fra kommunen om, at man skal lukke aktiviteterne ned, så gør vi det selvfølgelig. Men det går vi ikke ud fra, at det gør, siger han.

“Vi er blevet dikteret til at lukke ned”

I den bornholmske bordtennisverden er der også frustration over situationen. Formanden for Bordtennis Bornholm og formanden for bordtennisafdelingen i Hasle IF, Kenny Jensen, forstår ikke udmeldingen fra kommunen og ej heller beslutningen fra Hasle IF om at lukke alle idrætsgrene ned resten af måneden.

– Jeg synes jo, at det er en meget mærkelig udmelding, som kommunen kommer med. Hvis man havde ønsket, at man skulle holde en pause i, så skulle kommunen jo bare lukke deres egne haller, så kunne de styre det på den måde. Jeg forstår ikke den melding, for det er jo ikke en melding, der er kommet i det øvrige Danmark, og når jeg ser på smittetrykket i Danmark, så ligger Bornholm midtvejs i forhold til alle kommunerne i Danmark.

– Så jeg synes, det er en lidt tåbelig udmelding.

Han mener heller ikke, at Hasle IF burde have lukket bordtennisafdelingen ned, for de fleste af bordtennismedlemmerne er over 40 år gamle, hvor der ikke er meget smitteudbredning.

– I Hasle er jeg underlagt en hovedforening, og den har sagt, at vi skal lukke alt idræt ned i Hasle. Vi er blevet dikteret til at gøre det her i bordtennisafdelingen, siger han.