Tilskuerne har skulle være omstillingsparate i denne sæson, for tilskuerrestriktionerne har ændret sig i løbet af året. Først måtte ingen komme, så måtte op til 350 blive lukket ind, og siden skulle alle kigge den samme vej og sidde ned. Arkivfoto: Berit Hvassum

Travbanen overlever og er klar til ny sæson

TRAVSPORT

Det sidste løb i sæsonen blev afviklet i den foregående weekend, og dermed kan Bornholms Travselskab, der driver Bornholms Brand Park, nu begynde at opgøre året i kroner og øre.

Ifølge travselskabets formand Egon Jensen står det uomtvisteligt klart, at travbanen har tabt mange penge i indtægter i 2020, da coronarestriktionerne betød, at tre af sæsonens 26 løbsdage måtte aflyses, og desuden satte restriktionerne også begrænsninger på, hvor mange tilskuere der måtte lukkes ind til resten af løbene. Præcist hvor stort et beløb, travselskabet har tabt, er dog ikke opgjort endnu.

Trods de mange tabte indtægter behøver man dog ikke være bekymret for travbanens fremtid, fortæller formanden.

– Det står helt klart, at travbanen overlever, og vi er klar til at åbne op for en ny sæson i 2021, siger han.

– Vi regner nemlig med, at vi kan komme ud med et regnskab omkring nul for 2020. Altså at det kommer nogenlunde til at balancere. Så vi holder skindet på næsen, men det er også kun, fordi vi har kunnet komme igennem sæsonen med at tage alle mulige forholdsregler, siger han og henviser til, at travselskabet har vist økonomisk mådehold, siden coronapandemien ramte Danmark i marts.

Stop for investeringer

– Vi satte hurtigt alle investeringer på hold, for vi kunne meget hurtigt se, at vi ville komme til at mangle nogle indtægter både fra entré, spil og omsætning i restauranten, siger han.

Blandt andet den planlagte renovering af travbanen blev skudt til hjørne, mens alle travbanens events i løbet af året også blev aflyst. Derudover har travbanen benyttet sig af meget frivillig arbejdskraft og fået noget kompensation fra de centrale myndigheder i travsporten, som videreformidler støttekroner fra staten til de danske travbaner.

– I forhold til vores økonomi er det også en væsentlig ting, at vi har haft nogle utroligt loyale sponsorer, så selvom vi ikke kunne levere det produkt, som vi har lovet dem på forhånd, er langt de fleste alligevel blevet hængende som sponsorer, og det er rigtig afgørende for vores bane, siger han.

Ser frem mod 2021

Nu kigger Bornholms Travselskab frem mod næste år, hvor man ligesom i 2020 har planlagt, at der skal afvikles 26 løbsdage på travbanen i Almindingen.

– Vi håber selvfølgelig, at vi kan gennemføre alle løbene og uden alle de bump, vi har haft i indeværende år. Og fremadrettet er det helt sikkert vores håb, at vi kan komme op på langt flere tilskuere i det kommende år, end vi har måttet køre med i det her år, siger Egon Jensen, som oplyser, at det første løb er planlagt til påskelørdag den 3. april, mens det sidste løb afvikles den 30. oktober.

– Og hvis vi stadigvæk i et vist omfang skal leve med en pandemi, så må håbet være, at der kan findes nogle ordninger eller nogle retningslinjer, hvor vi kan gøre nogle tiltag, så vi kan lukke nogle flere mennesker ind på travbanen, siger formanden for Bornholms Travselskab.

Selvom noget tyder på, at en vaccine måske er på vej, som kan afblæse pandemien, så vil travselskabet dog fortsætte med at være lidt påpasselige med sine udgifter.

– Det er klart, at vi vil foreløbigt vælge at være meget tilbageholdende, før vi kender situationen fremadrettet, og hvor lang tid vi eventuelt skal køre med færre tilskuere og så videre. Så vi vil være meget forsigtige omkring vores investeringer, det er der ingen tvivl om, siger Egon Jensen.

 

 

Mærkeligt år med mange frustrationer

Formanden for Bornholms Travselskab, Egon Jensen, lægger ikke skjul på, at det har været en hård omgang at komme igennem coronaåret 2020.

– Der var nok ikke så mange, der troede, at det skulle gå hen og strække sig over så mange måneder, som det har gjort, siger han og nævner, at det især har været en vildt mærkelig oplevelse ikke at måtte lukke tilskuere ind til de første løb i sæsonen på Bornholms Brand Park, som travselskabet driver.

– Travsporten er jo en publikumssport og ikke mindst på Bornholm. Så det var surrealistisk, at kuskene og hestene skulle køre på en bane, uden at der var tilskuere, der kiggede på dem eller jublede, når de vandt, siger han.

Senere på sæsonen blev der åbnet op for restriktionerne, så der igen kunne lukkes tilskuere ind. Men hvor der i højsæsonen om sommeren normalt kan være op til 3.000 tilskuere på travbanen, så måtte travselskabet højst lukke omkring 350 tilskuere ind.

– Det var også en mærkelig situation, og vi mødte virkelig mange turister uden for banen, som undrede sig og ærgrede sig over, at de ikke kunne komme ind på travbanen, som de havde tradition for, når de kommer på besøg på Bornholm, siger Egon Jensen.

Er du uenig i nogle af de restriktioner, der har været?

– Det vigtigste har jo været, at vi har haft respekt for den pandemi, der har været i Danmark og resten af verden. Det er klart, at det skal der gøres noget ved. Og jeg har også fuld forståelse for, at det er meget svært for myndighederne at detailregulere, siger han.

– Men det er jo klart, at indimellem har det jo skabt nogle frustrationer, at vi på så stor en parcel som vores travbane er, at vi kun har måttet totalt være 500 mennesker inklusiv tilskuere, aktive og personale på så stort et område. Fordi vi kan jo ikke lade være med at sammenligne os med andre ting i samfundet, hvor man jo må være langt flere mennesker. Så det er klart, at det skaber nogle frustrationer, siger han.

– Jeg har også fuld forståelse for, at de aktive kan blive frustreret. De er også kommet med mange gode og relevante ideer til, hvad vi kan eller burde gøre, men vi har været nødt til at rette os efter de retningslinjer, som vi får fra myndighederne, siger han.

– Men jeg vil så også rose alle aktive, altså kuske og hesteejere. De har udvist en enorm tålmodighed og forståelse gennem sæsonen for situationen, som vi har været i. For det kan kun lade sig gøre at komme igennem sæsonen, så længe alle hjælper hinanden og har forståelse for situationen, siger han og oplyser, at han mener der generelt også har været en god dialog mellem travsporten og de relevante ministerier.

– Man har hele tiden været i dialog for at få så relevante retningslinjer som muligt, siger han.

Selvom coronaåret mest vil blive husket for noget negativt for travsporten, så er der dog også kommet en smule godt ud af det, mener Egon Jensen. På Bornholms Brand Park har der nemlig været nogle løb, hvor kun professionelle kuske måtte deltage, og derfor har man på Bornholm haft mere mulighed end normalt for at se professionelle kuske i aktion.

– Vi har kun tre professionelle kuske på Bornholm, så vi måtte jo i citationstegn importere professionelle kuske fra den anden side af vandet. Og der var kuske fra både Sjælland og Jylland, der tog til Bornholm for at hjælpe os igennem løbsdage og køre vores heste. Det har bevirket, at vi igennem sæsonen har haft 20 professionelle kuske fra den anden side af vandet for at deltage i løbene på Bornholm, og det er langt flere, end der normalt gæster øen i løbet af en sæson. Det er noget, vi har sat meget stor pris på, for ellers havde vi måtte aflyse nogle løb, siger han.