Arkivfoto: Berit Hvassum

Positiv dopingprøve under løb på travbanen: ‘Det er en helt uforskyldt sag for hesteejerne og træneren af hesten’

I forbindelse med starten på treårsmesterskabet på Bornholms Brand Park lørdag den 26. september 2020 blev der taget dopingprøve på vinderhesten i det femte løb, Foxie Hill, der trænes af amatørtræner Jørgen Petersen.

Dansk Travsports Centralforbund (DTC) meddeler på sin hjemmeside, at forbundet har modtaget resultatet af A–prøven, der er positiv for koffein. B-prøven sendes nu til analyse på et fransk laboratorium.

TRAVSPORT

I forbindelse med starten på treårsmesterskabet på Bornholms Brand Park lørdag den 26. september 2020 blev der taget dopingprøve på vinderhesten i det femte løb, Foxie Hill, der trænes af amatørtræner Jørgen Petersen.

Dansk Travsports Centralforbund (DTC) meddeler på sin hjemmeside, at forbundet har modtaget resultatet af A–prøven, der er positiv for koffein. B-prøven sendes nu til analyse på et fransk laboratorium.

Ifølge formanden for DTC og Bornholms Travselskab, Egon Jensen, vil sagen dog ikke få konsekvenser for amatørtræneren eller ejerne af Foxie Hill, da der ikke er tale om bevidst snyd.

– Det er en helt uforskyldt sag for hesteejerne og træneren af hesten, for her er der tale om, at der desværre er noget foder i omløb, hvor der er konstateret koffein i foderet, siger Egon Jensen.

Kusk og hesteejer kan søge erstatning

Det er en tysk foderproducent, der har haft foderblandinger med koffein i. Den tyske producent rensede sit produktionsanlæg i midten af juli, men foderblandinger før den dato kan have været kontamineret. Dette er tilfældet for Foxie Hills fodersæk, som ved et uanmeldt besøg i hestens stald blev dateret for at have en produktionsdato fra den 4. juni.

– Der har været nogle foderblandinger fra det pågældende firma, hvor der har været koffein i, og det har noget at gøre med, at de maskiner, man har brugt, ikke har været renset godt nok, siger Egon Jensen.

– Og i og med at den positive prøve skyldes en foderblanding, og træneren eller hesteejerne ikke bevidst har gjort noget forkert, er der heller ikke nogen repressalier overfor hverken træner, kusk eller hesten. Ikke udover at man tager førstepræmien fra hesten, men så kan man efterfølgende søge erstatning hos foderleverandøren, fordi det er foderleverandøren, der har ansvaret, siger Egon Jensen.

Vil indgå i sagskompleks

DTC oplyser i øvrigt på sin hjemmeside, at sagen med Foxie Hill vil indgå i det sagskompleks, som i øjeblikket drøftes med den tyske producent og dens danske importør. Der blev afholdt møde i fredags den 6. november, hvor det videre forløb blev aftalt.

– Mødet forløb i god orden og med stor forståelse fra producentens side, og det næste møde vil centrere sig om at drøfte de tab og omkostninger, som de involverede parter er blevet påført, skriver DTC.

 

Dopingprøver

Ifølge Egon Jensen, formand for Dansk Travsports Centralforbund og Bornholms Travselskab, bliver der rent rutinemæssigt lavet uanmeldte dopingprøver ved de større løb på Bornholms Brand Park.

– Der kommer nogen lige efter løbet og har overblik over hesten, og så skal man aflevere hesten til en dyrlæge, som så tager de prøver, der skal til. Og det er helt rutinemæssigt, at man gør det – specielt ved større løb – men det kan også være ved andre løb, siger han.