Løb med omvendt koncept: ‘Vi går efter, at folk udgår’

Normalt er det intentionen, at løbere skal gennemføre de løb, de deltager i. Men det er ikke tilfældet lørdag, hvor Tejn IF afvikler løbet Valdemar Den Store, som finder sted ved Hammershus.

LØB

Normalt er det intentionen, at løbere skal gennemføre de løb, de deltager i. Men det er ikke tilfældet lørdag, hvor Tejn IF afvikler løbet Valdemar Den Store, som finder sted ved Hammershus.

Det fortæller Lene Møller, løbsarrangør hos Tejn IF.

– Det er jo et lidt omvendt koncept, for normalt vil vi gerne have løberne til at gennemføre, men i dette løb vil vi helst have, at folk udgår. Det er vores idé med det, siger hun.

Kan ryge i gabestokken

Løbet har middelalderen som tema, og derfor vil de frivillige hjælpere iklæde sig tøj, som Tejn IF har lejet af Bornholms Middelaldercenter. Foreningen har også lavet forskellige madboder, som de kalder gildesale, hvor deltagerne kan få noget at spise – hvis de altså vælger undervejs at udgå.

– Vi prøver ligesom at lokke med, at de skal udgå, så de kan komme ind i vores gildesale, som vi har lavet. Så vi prøver at svine folk til og sige “ej, du ser lidt træt ud, du må nok hellere stoppe” eller sådan noget. Det er ligesom formålet, at de skal kunne komme ind i gildesalene, og så laver vi nogle ristede pølser udenfor, så de forhåbentlig stopper op, siger Lene Møller.

– Vi har også lavet en gabestok, så hvis man snyder på ruten, får man ti minutter i den. Så må folk stå der og blomstre lidt. Vi prøver at gøre det lidt sjovt og lave det til en oplevelse. Det er ikke bare et løb, de skal igennem hurtigst muligt. Vi vil prøve at stresse dem lidt, siger hun og fortæller, at foreningen har tænkt på at lave løbet i et par år.

Udfordret af restriktioner

Løbet bliver holdt i november, fordi der her var fri plads i kalenderen.

– Vi havde håbet, at der var færrest restriktioner på det her tidspunkt af året, men det er der så ikke, siger løbsarrangøren og henviser til, at løbet er udfordret af, at der i øjeblikket er et forsamlingsloft på ti personer.

For at overholde restriktionerne har deltagerne fået at vide, at de er opdelt i nogle grupper, som de skal være sammen med inden start. De har også fået at vide, at de må ikke må møde op før tid. Først ti minutter før deres starttid må de komme op i startområdet, som er oven på besøgscenteret, så der ikke forsamles for mange ad gangen, og så bliver de ellers sendt af sted på ruten, hvor de blandt andet skal forbi hammerhavnen og videre til løvehovederne.

Derudover løber deltagerne også med en bestemt farve, og de må kun gå i det depot, som har den samme farve, fortæller Lene Møller.

– Vi mener, at vi kan løse det på den måde. De bliver jo hurtigt spredt ud på hele ruten, siger hun.

Grundet restriktionerne er der også sat et maksimum på 55 deltagere, som allerede er nået.

– Vi har lukket for tilmeldingen, men der kunne nok godt have været flere, der gerne ville have tilmeldt sig, men vi har valgt, at det her er det, vi kan have med for at overholde de restriktioner, der er, siger hun.

Ikke for børn

Hvem er deltagere?

– Det er ikke et løb for børn, men ellers er der mange forskellige slags deltagere. Der er supersprinterne og de rigtig gode trailløbere, men det er jo også motionisterne. Og de trænger jo alle sammen til en ting i øjeblikket. Alle har jo lyst til at lave et eller andet.

Hvorfor hedder løbet Valdemar Den Store?

– Der er faktisk en Valdemar Den Store, der har huseret på Hammershus. Vi har i hvert fald læst os frem til, at han har regeret på Hammershus i starten af borgens tid. Og riddersalene er også opkaldt efter blandt andet ærkebiskoppen af Lund. Så vi har fundet nogle navne frem fra dengang, der passede til Hammershus, men du skal nok ikke have en historiker til at eftertjekke det.

 

 

Valdemar Den Store

Løbet har tre forskellige klasser, man har kunnet melde sig til, og ruten er 4,4 kilometer lang. Afhængigt af hvor mange omgange man tager, og hvilken klasse man hører til, og i øvrigt hvor lang tid man kan holde ud, kan man ende med tre forskellige typer præmiemiddage – alt fra pølsevogn til festmiddag med champagne og rødvin.