Magnus Cort kan nu gå på vinterpause med god samvittighed efter sin deltagelse i Vuelta a España, hvor han lykkedes med at vinde 16. etape. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Magnus Cort om Vuelta-triumf: En vigtig sejr oven på et turbulent år

CYKLING

Den bornholmske cykelrytter Magnus Cort, der kører for EF Pro Cycling, fik sin fjerde grand tour-sejr i karrieren, da han i fredags vandt 16. etape af Vuelta a España.

Cort er en rytter, der de seneste år har været vant til at hive en del sejre hjem i både de største og de mellemstore løb, men i år har der været langt mellem snapsene, da coronapandemien først satte en stopper for hans løbskalender, og i efteråret blev han så også selv ramt af covid-19 og måtte derfor i karantæne i et par uger.

Derfor betyder Vuelta-sejren, som er hans 16. professionelle sejr i karrieren, da også rigtig meget for ham.

– I forhold til sæsonen i år er sejren selvfølgelig vigtig, for det er bare min anden sejr i år. På den måde er det altid godt at holde niveauet ved lige, siger han til Bornholms Tidende.

– Det er ikke fremmed for mig at vinde i en grand tour, men det er meget godt at vise, at man kan blive ved med at gøre det, når niveauet er der. Og specielt efter et så turbulent år som i år.

Imponerede i bjergene

Udover at spurte sig til en etapesejr imponerede Magnus Cort også med sine klatreevner. På 16. etape, som han endte med at vinde, sad han med over en kategori-1-stigning, og i flere af de andre etaper agerede han også hjælperytter for sin kaptajn Hugh Carthy på nogle af stigningerne.

Dermed har Magnus Cort meldt sig på banen som en af de få ryttere, der både kan gøre sig gældende i en massespurt og være til nytte i bjergene. Det er en udvikling, som har været i gang i et stykke tid for Magnus Cort, som ikke længere ser sig selv som en decideret sprinter.

– Jeg ser mig helt sikkert som en allround-rytter, og det har jeg set mig selv som i en del år efterhånden, siger han.

– Jeg har arbejdet lidt på det med at køre opad, og jeg har også været godt kørende før i bjergetaper, så på den måde var det ikke helt nyt. Men jeg skal være i god form, og når jeg er det, kan jeg også godt køre opad, som jeg kunne her i den sidste halvdel af Vueltaen.

Touren er målet i 2021

Det spanske løb var det sidste i et stykke tid for bornholmeren, som umiddelbart først skal køre løb igen til februar, når de europæiske løb så småt starter op igen. Han håber i øvrigt, at 2021 bliver et noget mere normalt år end 2020.

– Nu blev sæsonen lidt anderledes på grund af corona, og jeg håber da, at vi nu kan få en helt almindelig sæson i 2021, og at kalenderen kan holde, siger han og fortæller, at han endnu ikke har lagt sig fast på nogen specifikke mål for sæsonen udover at blive udtaget til Tour de France.

Han forventer dog, at tilgangen til sæsonen bliver nogenlunde den samme, som den han havde op til denne sæson, hvor tanken netop var, at han skulle springe forårsklassikerne over, og så ellers sigte efter at være med til Touren. I år blev han dog fravalgt til det franske etapeløb, og så var tanken i stedet, at han skulle have været med til Giroen. Men det satte hans positive covid-19-test en stopper for, og så blev det i stedet til en Vuelta-deltagelse for bornholmeren.

Giroen er i øvrigt den eneste grand tour, hvor bornholmeren ikke har vundet en etapesejr. I 2016 vandt han to etapesejre i Vueltaen, og i 2018 vandt han en etape i Tour de France, hvilket indtil videre er karrierens højdepunkt.

Selvom han med en etapesejr i Giroen kan blive den kun anden dansker efter Jesper Skibby, som vinder en etapesejr i alle tre grand tours, så er det italienske løb dog ikke førsteprioriteten for Magnus Cort.

– I første omgang, tror jeg, at jeg går efter Tour de France. Det er alligevel et så meget større løb. Derfor er Touren selvfølgelig også målet for mig i næste sæson, siger Cort, som har et år tilbage af sin kontrakt med EF Pro Cycling.

Flytter sammen med danske cykelryttere

I den nærmeste fremtid står den dog ikke på noget cykelløb eller træning for den 27-årige rytter. I stedet er det nogle mere praktiske ting, der optager hans tilværelse i øjeblikket. Han er nemlig ved at flytte.

– Jeg flytter lejlighed i Girona. Jeg har boet alene, men her inden for de næste par dage flytter jeg ind med Niklas Eg (som kører for Trek-Segafredo, red.) og Casper Pedersen (som kører for Team Sunweb, red.), og så tager jeg op til Andorra, hvor jeg også har en lejlighed, indtil træningen skal i gang igen, fortæller han.

– Jeg flytter sammen med dem, fordi det kunne være hyggeligt, og det er jo også begrænset hvor meget, vi er her og specielt mig, så det er meget dejligt, at vi kan deles om en lejlighed, siger han og fortæller, at der i det hele taget er en meget god gruppe af danske cykelryttere, som bor i Girona.

Skal hjem til Bornholm til jul

Magnus Cort skal nu nyde tiden, inden træningen starter op igen, og det passer ham godt.

– Det er helt fint. Jeg kan godt lide, når sæsonen er overstået, og man kan slappe lidt af og så lave nogle ting, som man ellers ikke rigtig kan lave i sæsonen. Det er en god tid på året, synes jeg.

Selvom der grundet coronapandemien har været færre løb for rønneboen i år, end der plejer at være, så har han det okay med, at der nu er nogle måneders pause indtil næste løb. At køre cykelløb om vinteren er nemlig ikke noget, han kan anbefale.

– Heldigvis var vejret med os i Vueltaen, men ellers så kan man godt risikere at have nogle dårlige dage på cyklen på denne tid af året, og så er det ikke særlig sjovt, siger han.

Skal du til Bornholm i vinteren?

– Ja, umiddelbart har jeg tænkt mig at komme hjem til jul. Det er meningen i hvert fald, siger Magnus Cort, hvis forældre stadig bor i Rønne.