I et onlinestævne skal deltagerne fremvise tekniske spark og slag, som optages på video og derefter fremvises for et panel på fem dommere, som så giver point for udførelsen. Foto: Jens-Erik Larsen

Online taekwondostævner er blevet et hit

TAEKWONDO

Siden coronakrisen i marts lukkede ned for diverse fællesarrangementer, har man mange steder været utrolig kreativ med erstatninger. Det gælder også i sportens verden. I taekwondo er det eksempelvis blevet meget populært at deltage i virtuelle stævner på nettet, som foregår over flere dage, hvor udøverne optager dem selv lave nogle teknikker kaldet poomseer. Videoerne bliver derefter uploadet på en youtubekanal og vurderet af et dommerpanel på fem personer – på den måde minder de virtuelle stævner meget om de fysiske stævner.

Stævnerne har typisk deltagelse af 400-700 udøvere fra hele verden, og nogle af dem er bornholmere. Bornholm Taekwondo Klub er nemlig en af de klubber, som er meget begejstret for de nye online muligheder. Klubbens udøvere har i alt deltaget i ni af stævnerne, og her er det blevet til flere medaljer. Senest var klubben med i et britisk arrangeret stævne i den første weekend af oktober, og her blev det til fire medaljer – to guld, én sølv, én bronze – og en samlet syvendeplads ud af 80 deltagende klubber fra hele verden. Derudover blev det også til en guldmedalje i para-konkurrencen for handikappede udøvere.

– Det er ganske flot af vores lille klub, og vi er meget stolte, siger Lis Borring, som selv har deltaget i alle de ni stævner og vundet både guld, sølv og bronze.

Undervejs har hun mødt verdensmestrene i sin klasse (fra 2016 og 2018), men det er endnu ikke lykkedes at slå dem.

– Så jeg har virkelig et mål at gå efter i de næste mange virtuelle stævner, siger hun.

I foråret kunne videoerne ikke optages i træningshallen, da alt idræt var lukket ned på grund af covid-19. Derfor tyede eksempelvis Vanessa Borgen (til venstre) og Lis Borring til alternativer og optog eksempelvis videoerne på Nørrekås Lystbådehavn. Pressefoto

Virtuelle stævner er kommet for at blive

Den bornholmske klub havde dog til at starte med ikke helt nemt ved at deltage i stævnerne. I begyndelsen af coronakrisen var det nemlig ikke muligt at optage videoerne i træningslokalerne, da de var lukket ned på grund af restriktionerne. Derfor var der mange kreative påfund med, hvor videoerne blev optaget. For eksempel har de bornholmske taekwondoudøvere både performet på havnen, i lystbådehavnen Nørrekås samt på fodboldbanerne ved Vikings klubhus i Rønne.

– Nogle har brugt garager, en ryddet en stue i et hjem med mere. Det har virkelig været fantastisk og interessant at opleve, siger Lis Borring, som fortæller, at stævnerne har betydet meget for udøverne i denne coronatid.

– Det har betydet rigtig meget for alle deltagere at kunne deltage i konkurrence og blive vurderet af fem internationale dommere, og derudover har de også haft meget godt ud af den træning, de har haft op til de dage, hvor vi har optaget videoer, siger hun.

– Alle har fået nye udfordringer og nye mål til hver konkurrence, hvilket har givet en mere målrettet og spændende træning. Alle syv bornholmere, som har deltaget, har præsteret flot, og især kan nævnes Vanessa og Heidi, der begge har deltaget i mange af stævnerne og udviklet sig meget, siger hun med henvisning til, at Vanessa Borgen har deltaget i seks stævner og vundet både guld og sølv i svære grupper med mange deltagere, mens Heidi Myhrvold har guld og sølv fra to stævner med meget flotte scorer fra dommerne.

Lis Borring tror derfor også på, at de virtuelle stævner er kommet for at blive – også når pandemien engang er overstået.

– Det, at man kan møde så mange konkurrenter fra alle lande uden at skulle rejse langt og bruge en masse tid og penge, er velkomment. Dog er jeg sikker på, at når tiderne igen tillader det, kommer der “rigtige” stævner igen blandet med de virtuelle, siger hun.

Næste store stævne for Bornholm Taekwondo Klub hedder ”2. Lents taekwondo worldwide sports online poomsae open 2020” og afvikles fra slutningen af oktober og ind i december. Her har klubben fem tilmeldte og skal i gang med at præstere og uploade videoer den kommende weekend.

Taekwondoverdenen har fundet nye måder at konkurrere på under coronakrisen. Når man ikke kan mødes fysisk på tværs af landegrænserne, så må man gøre det online, og det har disse syv bornholmske udøvere benyttet sig af. Pressefoto

 

Deltagerne i de virtuelle stævner

Lis Borring 6. Dan i sortbæltegruppen female 66+

I grupper for farvede bælter:

Vanessa Borgen, rød bælte 3. kup i gruppen (6. – 3. kup) 17-35 år

Sara Ulstrup, blå bælte 6. kup også i gruppen (6. – 3. kup) 17 – 35 år

Francois Jacobsen, blå bælte 6. kup ligeledes i gruppen (6. – 3. kup) men > 50 år

Heidi Myhrvold, orange/grøn bælte 8./7. kup i gruppen ( 10 – 7.) kup over 35 år

Mille Sørensen, gul bælte i gruppen (10. – 7.) kup under 11 år

Maximus Heidemann, orange bælte i ”para”–konkurrence, juniorer