Elite Bornholms U16-hold spillede 1-1 i weekenden mod Vordingborg IF, hvilket lige akkurat var nok til, at det bornholmske overbygningshold overlever i Drenge Øst 2-rækken. Foto: Jens-Erik Larsen

Elite Bornholms U16-hold undgik nedrykning – men træneren er mere glad over noget andet

FODBOLD

På papiret har det været en lidt svær sæson for Elite Bornholms U16-drenge, der i efteråret blot formåede at hente syv point i ni kampe og ender med en negativ målscore på minus 15 mål. De sparsomme resultater betød da også, at holdet var meget tæt på at måtte rykke ned fra Drenge Øst 2-rækken. Men i sæsonens sidste kamp i weekenden formåede bornholmerdrengene at spille 1-1 mod Vordingborg IF, og det var lige akkurat nok til, at holdet ender uden for de to nedrykningspladser.

– Sæsonen kunne selvfølgelig godt være gået bedre, men slutresultatet er tilfredsstillende, fordi vi jo bliver i rækken, siger træner og årgangsansvarlig, Kim Thygesen, som roser spillerne for at kæmpe videre, selvom det undervejs er blevet til en del nederlag.

– De er gået ind til alle kampe, eller de fleste kampe, og været koncentreret og blevet ved med at tro på sig selv. Og det er jo en fantastisk styrke at have allerede som 14-årig, at man vil det. Selvom de får nogle tæsk, så kommer de igen næste weekend med oprejst pande og også til træningerne, siger træneren, som fortæller, at det ikke er en overraskelse for ham, at holdet har haft en tilværelse nær bunden af rækken.

– Vi har i de fleste kampe stillet med spillere, som er langt yngre end vores modstandere, for de andre hold i rækken har haft en gennemsnitsalder på 15 år, hvor vi har haft en gennemsnitsalder på 14 år. Så vi har skilt os ud, og set med de øjne på det hele er sæsonen gået okay.

Kim Thygesen, som er træner og årgangsansvarlig for holdet, mener, at spillerne trods en svær resultatmæssig sæson har vist gode spillemæssige fremskridt. Foto: Jens-Erik Larsen

Udvikling er det vigtigste

Når man skal vurdere et ungdomsholds succes, så kan man dog ikke kun kigge på kampresultaterne. Det væsentligste er nemlig, at spillerne udvikler sig spillemæssigt igennem en sæson, og her mener træneren, at der har været meget at hente i løbet af efteråret.

– Vi har kigget meget på, om det vi øver til træningerne også bliver gengivet til kampene. At spillerne forstår de ting, vi træner. Når de kan føre tingene fra træningsbanen ud i kampene, så er det en succes for os, siger han og henviser til, at op til weekendens kamp havde holdet trænet en del med fokus på vendinger, og netop vendinger var noget, som spillerne brillerede rigtig meget med under kampen.

– Og så giver det jo mening, for det vi træner, det kan man se, at drengene lærer lynhurtigt, siger han og fortæller, at sådan noget som opbygningsspil og afslutningsspil også har været nogle af de fokusområder, som spillerne har formået at videreføre fra træningerne ud i kampene.

For at så mange spillere som muligt kan udvikle sig, har der været en del udskiftning i kamptruppen fra gang til gang. Efter tre kampe i sæsonen havde holdet således haft alle spillere i spil, og det er vigtigt ifølge træneren, for man kan ifølge ham ikke udvikle sig som spiller, hvis man ikke også får kamptræning.

– Vi kan jo se, at det er i kampene, de udvikler sig, og derfor er vi nødt til at lave de her rotationer for at følge med i, hvordan vores spillere udvikler sig. Ikke kun som hold, men især som individuelle personer også, siger han og fortæller, at grundet de flyttede konfirmationer, så var der endnu flere rotationer i starten af sæsonen, end der normalt plejer at være.

Selvom spillernes udvikling er det vigtigste, så betyder resultaterne dog også noget, for hvis man kun taber, kan spillerne miste motivationen.

– Det er jo ikke sjovt at tabe rigtig mange kampe, for sejrene er jo også med til at give lysten til at fortsætte. Og det gælder ikke kun for spillerne, men også for os trænere, siger Kim Thygesen.

De bornholmske drenge er lidt yngre end de fleste af mondstanderne. Gennemsnitsalderen hos bornholmerne er 14 år, mens den typisk er 15 år på de andre hold. Foto: Jens-Erik Larsen

Godt både at få og give tæsk

Nu kan holdet så småt se frem mod næste sæson, der starter i april, og hvor man altså fortsat skal dyste i Drenge Øst 2-rækken. Denne række er god for de unge bornholmske drenge at spille i, mener træneren, for her er der både hold, som er bedre og dårligere end Elite Bornholm.

– Min personlige mening er, at man lærer ikke noget ved kun at vinde fodboldkampe, og man lærer heller ikke noget ved kun at tabe fodboldkampe. Specielt ikke i ungdom. Så det handler om at have en fordeling af begge dele med både tabte og vundne kampe, så man kan se, hvad man skal fortsætte med at udvikle, og se, hvad der fungerer og er en succes, siger Kim Thygesen.

Det allerbedste ville være, hvis holdet kunne være bedre end modstanderen i 25 procent af kampene, spille lige op med modstanderen i 50 procent af kampene og så blive overmatchet af modstanderen i 25 procent af kampene. I denne sæson har man dog ikke helt kunnet opnå den fordeling.

– Det læner vi os ikke helt op ad nu, men det er den vej, vi skal. Nogle kampe bliver vi selvfølgelig overmatchet, men der er også de kampe, hvor vi kan være fint med, og hvor vi faktisk er dem, der overmatcher modstanderen. Der skal være en rimelig fordeling, fordi det er det, der skaber udvikling, siger han.

– Derfor vil jeg også sige, at det at vi bliver i rækken, det er vigtigt for bornholmsk ungdomsfodbold, hvis man vil fortsætte med rejsende hold. Og så kan vi jo krydse fingre for, at vores U14 også får muligheden for at rykke op, det kunne være rigtig godt også, siger han med henvisning til, at det yngre Elite Bornholm-hold pt. ligger nummer to i sin række og på lørdag mod Kastrup 2 på Åkirkeby Stadion kan rykke op med en sejr, hvis rækkens nummer et, B93 2, samtidig taber point.

For U16-holdet står det i det næste lange stykke tid på træning, inden den nye sæson som nævnt går i gang i april.

– Vi skal lige være sikre på, hvad alle folk vil, men vi kører lidt med et scenarie med to gange træning indtil en gang i november, og så går vi ned på én gang træning, og så får de noget juleferie. Og så håber vi lidt på, at vi ind i mellem der kan skabe et par træningskampe med nogle af de lokale klubber på samme aldersniveau eller lidt ældre, siger Kim Thygesen, som oplyser, at holdet træner på kunstgræsbanen i Rønne.