Voksenidræt er kommet lidt i skammekrogen. I hvert betyder nye restriktioner, at voksne over 21 år de næste fire uger maksimalt må være ti personer samlet, når de dyrker sport. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Nye restriktioner tvinger bornholmsk idræt til at tænke i alternativer

IDRÆT

Idrætten i Danmark skal i hvert fald de næste fire uger finde måder at håndtere de nye coronarestriktioner på, som betyder, at voksenamatørhold maksimalt må have ti deltagere. Det umuliggør eksempelvis fodboldkampe og håndboldkampe for seniorer, men til gengæld må man stadig godt træne, så længe man maksimalt er samlet ti personer i samme gruppe.

Muligheden for at træne skal de bornholmske foreninger gribe, og så må man bare gøre det lidt anderledes, end man måske normalt gør det, mener DGI Bornholm.

– Vi opfordrer til, at man tænker i alternativer, så medlemmerne kan fortsætte med at være aktiv og dyrke den motion og sport, som de plejer at gå til, siger formand Ole Dreyer, som eksempelvis foreslår, at hvis der har været 20 personer, som har cyklet en tur sammen, så går man nu i stedet over til at dele holdet op i to.

De nye regler gælder kun for seniorhold, hvorimod ungdommen fortsat kan være samlet op til 50 personer. Det glæder DGI Bornholm sig over, men samtidig ærgrer det, at senior ikke også blev friholdt for de nye restriktioner.

– Der er jo meget socialt samvær ved idræt for senior og ældresegmentet. Der er mange ældre på øen, som mødes til fælles gåture eller cykelture, og vi er meget opmærksomme på, at der venter os en stor opgave, når de fire uger er gået med at få dem aktive igen. Der er jo altid en fare for, når der er noget, der lukker ned, at der er nogle, der ikke lige får startet op igen med det, de plejer at lave, siger han og fortæller, at DGI Bornholm nu er meget spændte på, hvordan medlemstallet kommer til at se ud for 2020, hvilket foreningerne indberetter sidst på året.

Sæsonen for de fleste bornholmske fodboldhold blev afsluttet her i weekenden. Derfor rammer de nye restriktioner ikke så hårdt, som de kunne have gjort, hvis de var kommet tidligere på efteråret. Foto: Jens-Erik Larsen

Fodboldklubber skal se mulighederne

Hos DBU Bornholm opfordrer man også til, at man tænker i alternativer. Den lokale fodboldunion deler nemlig også bekymringen for, at spillere kan falde fra, hvis idrætten lukker helt ned.

– Jeg synes jo grundlæggende, at det er rigtigt ærgerligt, at de nye restriktioner er kommet, men der er ikke andet at gøre end at finde nogle af de gode erfaringer frem, fra da vi startede op igen i foråret efter den første nedlukning. Det er jo nogle af de samme retningslinjer, der gælder nu på seniorfronten, som der gjaldt dengang med maksimalt ti forsamlet, siger DBU Bornholms formand Lars Albæk.

Han opfordrer ligesom DGI Bornholm til, at klubberne nu prøver at få det bedste ud af træningen for seniorholdene.

– Vi vil da forsøge at hjælpe klubberne til at se muligheder i de nye retningslinjer. Man må jo gerne stadig træne, man skal bare organisere træningen på en anden måde, end vi har gjort de seneste måneder, siger han og slår fast, at det er vigtigt, at holde fodbolden i gang, så man kan fastholde spillerne.

– Vi kunne se, at for nogle har det været svært at komme i gang igen oven på den lange pause, der var i foråret, så vi vil gøre alt, hvad vi kan for at minimere de negative effekter ved, at vi skal indrette os på en ny måde, siger han.

– Men når det er sagt, er det kun to udendørskampe, som mangler at blive spillet i DBU Bornholms turneringer, og det er også meget forskelligt, hvor meget aktivitet klubberne har i november måned, så lige nu er det ret begrænset, hvor meget skade de nye restriktioner gør for os, siger han med henvisning til, at der på denne tid af året normalt er lidt dvale i klubberne, da udendørssæsonen lige er afsluttet, og man venter lidt på, at indendørssæsonen rigtig går i gang.

Håndboldklubber frygter sæsonaflysning

Bornholms seniorhåndboldhold bliver også ramt af de nye restriktioner. Håndbold er en udpræget vintersport, og derfor er kampsæsonen kun lige begyndt, men den er altså allerede nu sat på pause igen for seniorspillerne. Derfor er det også træning, som eksempelvis seniorspillerne i Viking Rønne Håndbold skal fokusere på de næste – i hvert fald fire uger.

– Vi har tre seniorhold, og hvert hold plejer at være ti stykker til træning, så vi kan godt holde os under grænsen heldigvis. Og hvis vi skulle være over, så er der ikke andet for, at så må vi dele os op og være i hver sin ende af hallen. Så vi håber lidt på, at vi kan få det til at fungere, siger formand Kasper Stenbye.

– Vi er nødt til at holde gang i håndbolden, for ellers mister vi i hvert fald vores motionsspillere, hvis de ikke kommer til træning i en hel måned. Det er jo ikke specielt godt for konditionen, spillet og motivationen ikke at træne, siger han.

Frygter du hele kampsæsonen ryger nu?

– Selvfølgelig håber jeg inderligt på, at når de fire uger er gået, så starter vi op igen, men realistisk tror jeg ikke, at vi kommer i gang igen på denne her side af julen.

– Men man skal heller ikke se sort på det hele. Vi er også nødt til at se det positive, og vi kan jo stadig træne, så det er jo positivt, siger han.

De nye restriktioner er en kæp i hjulet for håndboldsporten. Team Bornholms seniorkvinder må således vente foreløbigt fire uger på at spille igen og frygten er, at hele sæsonen bliver aflyst. Arkivfoto: Ole Mik

Ungdomshold kan fortsætte med kampe

Hos Team Bornholm har man et nyopstartet seniorkvindehold, og de må også nøjes med træning det næste stykke tid. Holdets sidste kamp for denne gang blev således weekendens opgør mod Føroyar, som blev tabt med 27-23 på udebane.

– Vi vil forsøge at holde lidt gang i træningen, for nu er holdet jo startet op, og så er det jo lidt øv, at denne situation kommer. Men vi har jo gået og frygtet det. Vi har jo haft det lidt på fornemmelsen, at det godt kunne ske. Nu kan man så bare håbe, at det holder sig på fire uger, siger Team Bornholms formand, René Thisen, som glæder sig over, at Team Bornholms ungdomshold kan fortsætte med at spille kampe.

– Det er vi super glade for, at vi kan holde gang i dem. Jeg synes jo, at det er godt, at man har set med andre øjne på ungdommen, så vi stadig kan holde dem samlet, og de kan få noget socialt ud af at komme ud og dyrke noget sport, så vi ikke lukker helt ned. Det er super fint, at der er taget de hensyn, siger han.

Undren over udendørsrestriktioner og mundbindskrav

Selvom de bornholmske idrætsforeninger er enige om, at man må få det bedste ud af situationen, og at det er glædeligt, at det fortsat er muligt for alle at træne, så er der dog også undren over nogle af de nye restriktioner. Hos Viking Atletik er man eksempelvis noget uforstående over for, at man ikke undlader udendørsidrætten fra de nye restriktioner.

– Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår, hvorfor man laver restriktioner for udendørsidræt, fordi hele foråret og sommeren, hvor folk opholdte sig mere og mere udenfor, så faldt smittetallet jo, siger Claus Clausen fra Viking Atletik.

– Og der har jo ikke været noget stigende smittetal, før man begyndte at opholde sig indendørs igen. Derfor, synes jeg, at man ikke burde have ændret på restriktionerne for udendørsidræt. Jo mere idræt, man kan lave udenfor, jo bedre er det i forhold til at forhindre smitte. Det er jo bedre at have 15 mennesker samlet udenfor end ni mennesker indenfor. Men det er så min egen personlige holdning, siger han og fortæller, at da 80 procent af Viking Atletiks medlemmer er over 21 år, så bliver klubben ramt forholdsvist hårdt af de nye regler.

Hos Viking Rønne Håndbold undrer man sig også over, at spillerne nu skal bære mundbind på, når de går ind i sportshallen. Man skal nemlig nu bære mundbind på, når man befinder sig indendørs på et offentligt sted.

– Det bliver meget omstændigt, for vi skal ikke have mundbind på, når vi er på banen, men vi skal have det på for at kunne gå ind i hallen, og når vi sætter os på tribunen for at tage indendørssko på, og når vi forlader banen igen, siger formand Kasper Stenbye.

– Det er nogle sjove vaner, og jeg kan ikke se, at det kan hjælpe på den lange bane. For vi løber alligevel og rører ved hinanden og ånder på hinanden inde på banen. Hvad kan det så hjælpe, at vi tager mundbind på, når man står uden for banen?, spørger han.

– Generelt mener jeg heller ikke, at vi behøver skærpede restriktioner på Bornholm, for vi har ikke haft nogen tilfælde her på vores hold. Så jeg kunne godt ønske mig, at man kunne have lavet restriktionerne mere lokalt, siger han.