Wellness Club i Rønne. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Hvad gør man, når det er slut med flere end 10 til træning? Laver flere hold

RESTRIKTIONER

Coronaen, og de restriktioner virussen afføder, spænder ben for aktiviteter i idrætsklubber og fitnesscentre.

Det kender Frits Kjellberg fra Wellness Club på Skansevej i Rønne alt til.

 

Cirka 70 procent af
de ældre medlemmer
har sat deres
medlemskab i bero

 

Med regeringens helt nye restriktioner må man ikke være flere end 10 personer til stede til et arrangement eller en aktivitet såsom holdtræning.

Altså: Fra mandag er det slut med eksempelvis at sidde flere end 10 personer samlet og trampe på spinningcyklerne, så sveden springer, og det samme gælder for yoga-holdene, bodypump, cardio, bodyflow og hvilke spændende navne, man ellers har givet de forskellige træningsformer.

Frits Kjellberg har da også allerede taget konsekvensen og fjernet cykler i spinninglokalet, så der nu kun er 10 tilbage. Dermed synes han også, der bliver god plads imellem folk, og hvad angår spinning kan han sådan set god forstå problematikken, mens han til gengæld mener, der uden problemer kunne være større hold i hans store sal, hvor flere end 10 deltagere stadig ville kunne holde god afstand.

Men den går altså bare ikke.

I lokalet med de forskellige vægtstænger, løbebånd, romaskiner og øvrige fitnessmaskiner til at styrke forskellige muskelgrupper ser han ingen problemer i de nye regler.

– Overhovedet, siger han og tilføjer med et lille grin:

– Andet end, at når du ankommer og går op ad trappen til centret, skal du bære mundbind, men når du går i gang med at puste og stønne, kan du tage mundbindet af. Men ellers laver vi ikke om på noget der i forhold til de nye restriktioner.

De ældre melder fra

Helt generelt har centret mærket coronakrisen ved, at de ældre medlemmer har trukket sig.

– Krisen har påvirket os negativt på den måde, at det ældre publikum ikke kommer her mere, siger han.

– Cirka 70 procent af de ældre medlemmer har sat deres medlemskab i bero. Blandt de unge har det ikke rigtig ændret noget.

Men nu, hvor der kun må være 10 på et hold, må det vel også ramme den gruppe?

– Ja, men der har jeg tænkt mig at sætte ekstra hold på skemaet, så alle har mulighed for at komme ned og træne, siger Frits Kjellberg.

Flere hold er dit modtræk til restriktionerne?

– Ja, siger han.

 

 

Idrætsaktiviteter – det må man

På Kulturministeriet hjemmeside kan man under “Kulturlivet under covid-19” blandt andet læse følgende:

• HVAD BETYDER UNDTAGELSEN FOR IDRÆTS- OG FORENINGSAKTIVITETER OP TIL 21 ÅR?

Der må fortsat afholdes idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til og med 21 år. Der må desuden deltage de nødvendige voksne over 21 år til at afvikle arrangementet forsvarligt, f.eks. til babysvømning, barn/voksen gymnastik samt en træner på et idrætshold. Der må derimod ikke være en større forsamling af for eksempel forældre på sidelinjen til en idrætsaktivitet med mindre de i al væsentlighed er siddende på faste pladser med retning mod en scene, bane, biograflærred eller lignende. I så tilfælde må der være op til 500 personer til stede alle inklusiv.

Voksne over 21 år må ikke deltage i aktiviteter og arrangementer med over 10 personer til stede, uagtet om de resterende deltagere er omfattet af undtagelsen for idræts- og foreningsaktiviteter børn og unge op til 21 år. Dog må der være de nødvendige voksne over 21 år som nævnt ovenfor.

Arkivfoto: Allan Rieck

• MÅ MAN DELTAGE PÅ ET VOKSEN-BARN HOLD TIL EN IDRÆTSAKTIVITET?

Sammen med børn og unge op til 21 år må der deltage de nødvendige voksne over 21 til at afvikle arrangementet forsvarligt. Der må f.eks. gerne være tilknyttede voksne til babysvømning eller til voksen-barn gymnastik. Der må derimod ikke være en større forsamling af f.eks. forældre på sidelinjen til en idrætsaktivitet, med mindre de i al væsentlighed er siddende på faste pladser med retning mod en scene, bane, biograflærred eller lignende. I så tilfælde må der være op til 500 personer til stede alle inklusiv.

• ER DER FORSKEL PÅ REGLER VED UDENDØRS OG INDENDØRS IDRÆT?

Der gælder samme regler i forhold til forsamlinger udendørs og indendørs. Der skal dog bæres mundbind indendørs af alle kunder, besøgende, tilskuere og personale samt udøvere/deltagere, som ikke udøver idrætsaktiviteten. Det gælder f.eks. udøvere, der mellem kampe eller træninger går rundt i en idrætshal mv.

Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

• MÅ DER UDØVES BREDDEIDRÆT?

Ja. Man må stadig træne og spille kampe for alle aldersgrupper i f.eks. håndbold, gymnastik og andre aktiviteter, hvis man maksimalt er 10 personer til stede. Hvis udøverne og deltagerne er op til 21 år, må der være op til 50 personer til stede. Der må desuden deltage de nødvendige voksne over 21 år til at afvikle arrangementet forsvarligt.

• MÅ SVØMMEHALLER HOLDE ÅBENT FOR ALMINDELIG ADGANG FOR BØRN OG VOKSNE SAMMEN?

Ja, f.eks. svømmehaller og fitnesscentre må fortsat holde åbent for almindelig ophold og færdsel på tværs af aldersgrupper. I forbindelse med ét samlet arrangement eller én aktivitet såsom holdtræning, må der maksimalt være 10 personer til stede.

• MÅ DER UDØVES PROFESSIONEL IDRÆT?

Ja. Forsamlingsforbuddet på 10 personer gælder ikke for professionelle idrætsudøvere, herunder ligaer med professionelle atleter samt individuelle atleter på højt internationalt niveau, som hovedsageligt lever af indtægter fra deres idræt, eller som er indplaceret i en af Team Danmarks atletkategorier eller figurerer i en OL/PL-bruttogruppe.

Tilskuere og andre, der ikke tilhører spillertruppen eller er til stede i kraft af et ansættelsesforhold, gælder, at de – for at kunne være over 10 personer til stede samtidig – i al væsentlighed skal sidde ned på faste pladser med retning mod en scene, bane, biograflærred eller lignende.

Arkivfoto: Allan Rieck

• MÅ MAN AFVIKLE EN IDRÆTSKAMP UNDER UNDTAGELSEN FOR SIDDENDE PUBLIKUM?

Der må afvikles både træning og kampe med op til 10 udøvere, der ikke i al væsentlighed sidder ned på faste pladser med retning mod en bane, scene, biograflærred eller lignende. Hvis der er tale om en arbejdsplads med professionelle idrætsudøvere, se spørgsmål om professionel idræt.

• MÅ MAN TRÆNE I ET FITNESSCENTER?

Ja, f.eks. svømmehaller og fitnesscentre må fortsat holde åbent for almindelig udøvelse af idræt på tværs af aldersgrupper. Almindelig ophold og træning i et fitnesscenter betegnes ikke som ét samlet arrangement. Der må dog maksimalt være 10 personer til stede til et arrangement eller en aktivitet såsom holdtræning.

Kilde: kum.dk