Der var næsten fuldt hus, da DBU Bornholm i september afholdte et begynderkursus for trænere, C1, i Nexø med DBU-træner Claus Frank Nielsen som underviser. I næste weekend afholdes C2-kursus, og her er der også mange frivillige, som har meldt sin ankomst. Foto: Berit Hvassum

Mange deltagere på efterårets kurser: Stor interesse for at uddanne sig til fodboldtræner

FODBOLD

Det er ikke altid nemt at tiltrække frivillige kræfter i sportsforeninger, men noget tyder på, at øens fodboldklubber har held med det i øjeblikket. I hvert fald er der flere end vanligt, der har tilmeldt sig DBU Bornholms trænerkurser her i efteråret, og deltagerne er jævnt fordelt fra øens forskellige klubber.

 

Vi er ekstremt glade for,
at der er engagerede
klubber og trænere,
der vælger uddannelse til.
Det er fedt, for så er det jo
sandsynligvis også,
fordi de har tænkt sig
at bruge lidt mere end
et kvarters tid på banen.

 

I september blev der afviklet et C1-kursus i Nexø, som er et begynderkursus, og i næste weekend afvikles samme sted C2-kursus, som bygger viden ovenpå. Til det første kursus var næsten alle 24 pladser optaget, og det samme ser ud til at være gældende for det andet. Derudover bliver der også afviklet et B1-kursus i november i Rønne, hvor man bygger yderligere viden ovenpå, og her er alle 16 pladser allerede optaget.

– Det er sjældent, vi har så let ved at få kursister, som vi har haft det denne gang, siger DBU Bornholms administrationschef, Morten Blem, til Bornholms Tidende og fortæller, at der normalt deltager omkring 14-15 stykker i C1- og C2-kurserne.

Han glæder sig derfor over det store antal deltagere og tror på, at det tegner godt for fremtidens trænerbestand på Bornholm.

– Vi er ekstremt glade for, at der er engagerede klubber og trænere, der vælger uddannelse til. Det er fedt, for så er det jo sandsynligvis også, fordi de har tænkt sig at bruge lidt mere end et kvarters tid på banen. Det er en god historie, og dem skal vi dyrke, for vi er i en tid, hvor det kan være meget svært at finde frivillige, siger han.

Prik på skulderen

Cirka halvdelen af deltagerne til trænerkurserne er forældre til spillere. Derudover er der også ungdomsspillere, som gerne vil prøve kræfter med at træne yngre børn end dem selv, ligesom der også har været en enkelt kursist, som træner et seniorfodboldhold for kvinder. Den yngste kursist er således cirka 16 år, mens den ældste er midt i 40’erne.

Administrationschefen tror på, at der altid har været mange, som godt kunne tænke sig at blive trænere. Men nu er klubberne blevet bedre til at prikke dem på skulderen og spørge dem, om de har lyst, og samtidig gøre dem opmærksom på, at der er mulighed for at få trænerundervisning.

Det er nødvendigt nu om dage at spørge så mange som muligt, for klubberne kan ikke længere regne med, at det kun er nogle få personer, der løfter hele byrden.

DBU Bornholms administrationschef, Morten Blem, tror på, at det tegner godt for fremtidens trænerbestand på Bornholm, da der i øjeblikket er mange tilmeldte til unionens trænerkurser. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

– De er svære at finde, dem som vil ofre det meste af deres liv på at træne flere forskellige børne- og ungdomshold. De hænger jo ikke på træerne længere, dem som nærmest bliver gift med en idrætsforening, siger Morten Blem.

Få ledige pladser

Der er stadig tre ledige pladser på næste weekends kursus, som bliver afholdt lørdag den 31. oktober og søndag den 1. november klokken 9-17 i Nexø. Det er gratis at deltage i kurset, som ligesom ved det foregående kursus byder på både teoretisk og praktisk undervisning.

B1-kurset i Rønne bliver afviklet over to weekender i november, den 21.-22. og den 28.-29., og deltagerne betaler hver 3.000 kroner for at være med. Dette beløb betales dog ofte af trænernes klub. Som nævnt er dette kursus allerede fuldt booket, hvilket i særlig grad imponerer administrationschefen.

– Der er i alt 16 trænere tilmeldt fra Viking, Knudsker, RIK, ÅIF, Svaneke, Hasle og Nexø. Så det er super positivt, og vi er vildt begejstrede over, at frivillige vil ofre hele to weekender på uddannelse, siger han.