Diskoskasteren Anne Juul Jensen fra Sorthat har leveret flotte resultater i løbet af året, hvor hun har vundet DM og sat en ny danmarksrekord. Foto: Jens-Erik Larsen

Ung diskoskaster i eksplosiv udvikling: ‘Det er fedt at se, at jeg kan kaste længere og længere’

DISKOSKAST

Det er kun to år siden, at 14-årige Anne Juul Jensen fra Sorthat begyndte at dyrke diskoskast, men hun har allerede udviklet sig til at være blandt de bedste danske ungdomskastere. I september vandt hun DM for U14/15 piger på Hvidovre stadion, og i løbet af året har hun også slået den danske rekord for U14-piger hele fire gange, så den nu lyder på 47,13 meter.

For et års tid siden kunne hun knap kaste over 30 meter, så udviklingen er gået stærkt på det seneste.

– Det er ret fedt at se, at jeg kan kaste længere og længere. I øjeblikket kaster jeg omkring 45-47 meter, og det havde jeg ikke regnet med for et år siden, siger hun til Bornholms Tidende.

Havde aldrig hørt om diskos

Anne Juul Jensen har dyrket atletik i Viking Atletik de seneste fem år og har konkurreret i alt fra løb til længdespring og kuglestød. Men for to år siden introducerede Vikings træner Jan Jensen hende til diskoskast, og det er nu det, som hun fokuserer 100 procent på.

– Jeg havde aldrig hørt om diskos før, men lige pludselig prøvede jeg det bare, og så synes jeg, at det var sjovt, og i stedet for at lave alt muligt løb, som jeg havde lavet i lang tid, var det nu diskos, der var det spændende for mig, siger hun.

– Der var ikke så mange andre, der gad at lave det, så da jeg startede med det, troede jeg, jeg var god til det, for jeg kastede længere end alle andre. Men faktisk kunne jeg ikke kaste mere end 15 meter, siger hun.

14-årige Anne Juul Jensen har forbedret sin personlige rekord med over 15 meter det seneste år. Foto: Jens-Erik Larsen

Fået diskosundervisning i Køge

Nu kan hun kaste tre gange så langt, som da hun første gang, kastede en diskos. Og en stor del af æren for udviklingen tilskriver hun Andreas og Tenna Riber Thordahl, som har været personlige trænere for hende det seneste års tid.

Førstnævnte er bornholmer og har tidligere dyrket atletik og diskoskast i Viking Atletik, men trænerparret, som også er ægtepar, bor nu i Køge. Derfor har Anne Juul Jensen måtte rejse over vandet en gang om måneden, eller hver anden måned, det seneste år for at få undervisning, og det har i den grad givet pote, fortæller det unge diskostalent.

– Lige så snart de begyndte at træne mig, så gik det bare fremad, og nu er jeg blevet meget bedre og kan kaste længere og længere, siger hun og peger på rotationen, som sker forud for kastet, som noget trænerne har hjulpet hende til at forbedre.

– Inden man kaster diskosen ind ringen, skal man dreje rundt om sig selv, og det er pænt svært og meget teknisk at lave. Men det har de fået lært mig. Og så er jeg også bare blevet gode venner med dem, siger hun og fortæller, at hun bor hos trænerne, når hun tager til Køge, og at hun i løbet af året også har været på en træningslejr i Sverige med det hold, som Andreas og Tenna Riber Thordahl underviser i atletikklubben i Køge.

Satser på flere rekorder

Anne Juul Jensen har tænkt sig at fortsætte samarbejdet med de to trænere fra Køge, og hun håber på, at hendes flotte udvikling vil fortsætte. Hun har allerede sat næsen op efter flere bornholmske ungdomsrekorder, eksempelvis U15 og U16-rekorderne, men de burde også være inden for rækkevidde, for de lyder kun på cirka 20 meter, fortæller hun.

– Jeg vil jo gerne lave lidt flere rekorder og også bornholmske rekorder, hvis jeg kan det. Og ungdomsrekorderne er jo ikke længere end 20 meter, så jeg kaster allerede næsten dobbelt så langt. Der er rekorder for hver aldersgruppe, og der kan jeg også slå mange rekorder, siger hun og afslører, at hun allerede har kigget rekordbøgerne igennem for at se, hvilke rekorder hun kan slå de næste par år.

Om det også kan blive til flere danmarksrekorder er mere uvist, for der er konkurrencen større. Men uanset hvad er hun opsat på at blive bedre til diskoskast.

– Jeg vil jo gerne fortsætte med diskoskast så lang tid som muligt. Mest fordi nu har jeg ligesom vundet DM, så nu ved jeg, hvordan jeg ligger cirka, så hvis jeg kan blive bedre, så kan det jo måske godt blive til nogle flere rekorder. Men jeg har ikke tænkt så meget over det. Jeg er jo stadig i ungdomstiden, siger hun og fortæller, at hun derfor heller ikke ved, om diskos er noget, som hun også vil satse på i voksenlivet.

– Jeg vil jo gerne fortsætte med diskoskast så lang tid som muligt. Mest fordi nu har jeg ligesom vundet DM, så nu ved jeg, hvordan jeg ligger cirka, så hvis jeg kan blive bedre, så kan det jo måske godt blive til nogle flere rekorder, siger Anne Juul Jensen. Foto: Jens-Erik Larsen

Håber på Team Danmark-plads

Hun fortæller dog, at hun håber på at kunne komme på en Team Danmark-linje, når hun om et par år skal gå gymnasiet. Lige nu går hun i ottende klase på Bornholms Frie Idrætsskole i Nyker, hvor hun faktisk oprindeligt fik interessen for at dyrke atletik, og derefter kunne hun godt tænke sig at tage på en idrætsefterskole og så på et gymnasium.

– Jeg vil gerne gå på en skole på den anden side af vandet, for jeg vil gerne prøve at komme væk fra øen – også for at få bedre træning og så bare prøve noget nyt, siger hun.

– Min mor og jeg har kigget på en tiendeklasse efterskole i Odense, som er i gang med at blive bygget, men vi overvejer det stadig, siger hun.

– Og så håber jeg lidt, at jeg kan få en Team Danmark-plads på gymnasiet, så jeg kan tage gymnasieårene over længere tid, så jeg kan få lov til at træne.

– For jeg elsker at træne. Jeg er aktiv hver eneste dag, og det er både med lange og korte løb og styrketræning. Og med diskos handler det jo også meget om, at man skal være aktiv og være stærk og ligesom kunne noget, siger hun.

 

 

Fem skarpe

Hvordan laver man et godt diskoskast?

– Man skal arbejde med hele kroppen. Jeg har været meget god til at få meget fart i selve rotationen, men det er ikke så smart, hvis man ikke rigtig ved, hvad man gør. Hvis man har en langsom start, og man så kommer ind i midten af ringen, så skal man sætte farten op og så virkelig bare stramme den op og kaste så langt som muligt. Man har ikke rigtig nogen retningssans, men lige så snart man lander og er i gang med at aflevere diskossen, så kan man mærke det. Lige inden jeg kaster, der kigger jeg faktisk slet ikke, hvor jeg kaster, så det er kun, når armen kommer frem, at jeg kigger.

Hvordan er konkurrencen generelt i diskoskast i Danmark?

– Her på Bornholm er Viking Atletik den eneste klub, og der er ikke så mange, der går til det. Men over på den anden side af vandet, er der sindssygt mange dygtige, også fordi de har mange gode trænere, og der er mange, der virkelig er elitepræget i alt, hvad de laver. Jeg træner også nogle gange i Køge Atletik, men der er ikke nogen, der har sagt, at de kun vil lave diskos ligesom mig, så de går også til andre atletikgrene.

Den bedste diskos i verden er eftersigende bornholmsk. Er det korrekt forstået?

– Ja, det er det faktisk. Jeg har et par stykker af dem. De bliver lavet her i Rønne. Min mor var faktisk over på fabrikken for et stykke tid siden for at købe nogle, men de forstod det ikke, da hun kom ind i butikken, fordi folk bestiller dem jo ovrefra. Der er jo ikke ret mange her på Bornholm, der kaster diskos. Den er god, fordi den har noget solidt materiale. Der er jernstænger i selve nettet, og hvis diskossen ikke er solid, så kan det sagtens lave et lille hak i den, eller hvis den rammer en lille sten. Og så er det ikke så rart at have diskossen i hånden. Den jeg bruger vejer 750 gram, og når jeg fylder 16 år, så skal man kaste med en et kilo tung diskos, som er den maksimale vægt for kvinder.

Hvorfor har I fået et nyt net?

– Det gamle var ødelagt, der var huller i og alt muligt. Så i vinter og foråret kastede jeg uden noget net, og der har jeg jo skudt højre og venstre og alt muligt. Der er nogle fodboldbaner, som jeg har været ved at ramme. Jeg har allerede én gang ramt banen, men der skete ikke noget, jeg ramte heldigvis ikke nogen. Så det er rigtig fedt, at det nye net endelig er kommet op, så man kan kaste ordentligt. Hvis man mister balancen i rotationen, så ryger den højest sandsynligt bare oppe i nettet, men det kommer selvfølgelig også an på, hvordan man sætter benene.

Træner du med nogle her på Bornholm?

– Jeg træner med Emil, som er 15 år og også kaster lidt diskos. Han har ikke været til nogen stævner endnu, men han træner meget tit sammen med mig. Jeg kaster diskos tre gange om ugen, mens Emil kun gør det to, og jeg kan godt mærke, at de dage, hvor jeg er alene, der er det ret hårdt bare at stå alene, fordi så er man sådan umotiveret, og man ved ikke, hvordan ens rotation ser ud. Han har ikke helt styr på teknikken, så det er mig, der retter mest på ham. Men når jeg retter på ham, så er det også noget, jeg retter på mig selv. Han er ret god til at se, hvad jeg gør, og så gør han det samme.