Forældrene Julia Dolleris og Michala Marker, som er naboer i Vestermarie, føler sig begge trygge ved at lade deres børn spille med til børnestævnet. Foto: Jens-Erik Larsen

DBU afviklede børnestævne: ‘Vi føler os trygge ved at lade vores børn spille her’

SPORT I CORONATID

– Jeg er vant til at spritte af i skolen, og jeg er også meget god til det, siger seksårige Felix, der netop har trykket i en dispenser med håndsprit efter at have spillet en kamp til DBU’s BEOF børnestævne i Nexø, der blev afviklet i lørdags med deltagelse af klubber fra hele Bornholm.

Stævnet, som også var sæsonens sidste udendørsstævne, var lidt anderledes, end det har været i tidligere år, og de opstillede dispensere med håndsprit, som var placeret på fodboldbanerne, var et af eksemplerne på det. På grund af coronasituationen har arrangøren DBU Bornholm nemlig valgt at lave ekstra sikkerhedsforanstaltninger for at undgå at starte eventuelle nye smittekæder. Det var dog ikke noget, som ødelagde oplevelsen for Felix.

– Det er godt at være med i dag, og jeg fik spillet bolden ret meget til mine venner, siger den unge fodboldspiller, der trods sin alder på seks år tørner ud for Nexø Boldklubs U/8-hold.

Børnene havde lært, hvordan man giver hånd med albuerne i en coronatid. Foto: Jens-Erik Larsen

Nervøsitet hos DBU Bornholm

At DBU Bornholm valgte at afvikle stævnet stemmer godt overens med budskabet i en pressemeddelelse, som Danmarks Idrætsforbund udsendte i sidste uge. Her understregede DIF, at stævneaktivitet og kampe hos idrætsforeninger kan og bør fortsætte, hvis de overholder de krav og retningslinjer, som findes på området.

Det var dog ikke helt uden bekymring at DBU Bornholm valgte at gennemføre stævnet, fortæller administrationschef Morten Blem til Bornholms Tidende.

– Vi er jo rigtig glade for, at vi kan lave de her børnestævner, men det forpligter os også til at holde vores sti ren, kan man sige. Jeg har jo været skidebange for, om vi kunne styre det, siger han, men slår samtidig fast, at han er af den overbevisning, at unionen har formået at gøre stævnet så sikkert som muligt.

I stævnet i Nexø har man eksempelvis valgt at sprede børnene ud over hele dagen, så U/6 spiller først fra klokken 10-11.30 og U/8 fra klokken 12-14.

– Normalt havde vi jo kørt det hele på én gang og havde haft 130 børn samlet her samtidig i en stor fed fest og det hele, men det kan vi jo ikke i dag, siger han.

– Derfor har vi 50 børn her ad gangen, så vi kan være sikker på, at vi kan styre det, siger han og forklarer, at der heller ikke er arrangeret fælles overrækkelse af medaljer.

Derudover er der også opsat håndsprit flere steder på banerne blandt andet foran en stor pokal, hvor børnene kan få taget holdbilleder.

– Det er fuldstændig naturligt for dem at gå hen og trykke på håndspritten og så vaske hænderne, så det har fungeret super godt, og forældrene er også gode til at minde dem om det, siger han.

Der blev sprittet flittigt af, og børnene råbte endda op, hvis dispenseren løb tør for håndsprit. Foto: Jens-Erik Larsen

Forældre: – Det er super trygt at tage hertil

Hos de forældre, som Bornholms Tidende talte med, var der da også fuld opbakning til DBU Bornholms beslutning om at gennemføre stævnet. Julia Dolleris og Michala Marker, som begge bor i Vestermarie og er naboer, havde taget deres seksårige børn med til stævnet, som hedder henholdsvis Vilfred og Joachim. De spiller begge fodbold i Nyker Idrætsforening.

Var det en let beslutning for jer at tage børnene til stævne i dag?

– Det var det. Vi er så glade for at have vores børn med til stævne i dag. Og jeg synes, DBU Bornholm har gjort rigtig meget ud af at gøre os helt trygge i forhold til de restriktioner, der nu er i forbindelse med covid-19. Det, synes jeg, har været rigtig, rigtig vigtigt, siger Julia.

– I sidste uge, der aflyste de faktisk et stævne, fordi de ikke var helt klar, så jeg også sikker på, at hvis de ikke synes, det er forsvarligt, så vil DBU også være rigtig gode til at håndtere det og så aflyse. Så det er jeg helt tryg ved, siger hun.

Michala følte ligeledes, at hun og sit barn Joachim var i gode hænder lørdag formiddag i Nexø.

– Jeg tænker, det er udenfor, og der er god plads, og de har håndsprit alle steder, og folk er gode til at holde afstand generelt. Så jeg synes, det virker organiseret og kontrolleret, siger hun og forklarer, at håndsprit nu også er en fast bestanddel af børnenes bevidsthed.

– Ved hver håndsprit går børnene automatisk selv hen og tager noget på hænderne og siger også, hvis der ikke er mere. De er meget bevidste om det. Det er mine i hvert fald, siger hun.

– Det er jo heller ikke kun her, at de har alle de restriktioner. Det er også i børnehaven, og det er i skolerne, hvor de er vant til det. Og det er i busserne, hvor de ser deres større søskende med ansigtsmasker på, så de er jo rigtig godt inde i det og minder endda også andre om det, hvis nogen skulle glemme at spritte deres hænder, tilføjer Julia.

Indendørsstævner er det også noget, I tænker, at de skal være med i?

– Umiddelbart ja, men der kan jo ske meget på 14 dage. Så indtil videre der tager vi nærmest en uge ad gangen derhjemme hos os i hvert fald og ser, hvad myndighederne anbefaler, og så tager vi stilling til, om vi synes, det er forsvarligt, siger Michala.

Maksimum 50 deltagere til indendørsstævner

Indendørsstævnerne går i gang i slutningen af oktober, og ligesom med børnestævnet i Nexø i lørdags bliver det med maksimalt 50 deltagere ad gangen, fortæller administrationschef Morten Blem.

– Vi har valgt at holde maksimalt 50 deltagere i stævnerne hele vejen igennem frem til 1. januar, og så må vi tage evalueringen der. Men vi begynder ikke at sætte deltagerantallet op, selvom vi måtte få lov til det, siger han.

– Hvis vi får et forbud om at sætte deltagerantallet ned til eksempelvis 20, så må vi jo overveje, om stævnet overhovedet kan lade sig gøre, men vi begynder ikke at justere det. Vi kører med 50 deltagere ad gangen frem til 1. januar, for det er meget nemmere, for så kommer vi ikke ud for, at vi skal lave en aflysning lige pludselig, siger han.

Det første indendørsstævne i vintersæsonen er planlagt til den 31. oktober fra klokken 10-16 i Aakirkebyhallerne. Her får seksårige Felix således mulighed for at hente endnu en fodboldmedalje hjem til samlingen.

– Jeg er vant til at få medaljer, når jeg er til stævne, og jeg har ret mange medaljer derhjemme. Men jeg har ikke ret mange fodboldmedaljer. Jeg har tre eller fire, siger han.