Det blev til en overraskende sejr for 17-årige Asger Sørensen i søndagens BM i enkeltstart. Foto: Jens-Erik Larsen

Nykåret vinder af BM i enkeltstart: ‘Det er ikke en disciplin, jeg er vant til’

Det blev en overraskende vinder hos herrerne, da bornholmsmesterskaberne i enkeltstart blev afviklet søndag midt på Bornholm. Ikke mindst var det overraskende for vinderen selv, for 17-årige Asger Sørensen har ikke stor erfaring med enkelstartsdisciplinen, fortæller han til Bornholms Tidende.

CYKLING

Det blev en overraskende vinder hos herrerne, da bornholmsmesterskaberne i enkeltstart blev afviklet søndag midt på Bornholm. Ikke mindst var det overraskende for vinderen selv, for 17-årige Asger Sørensen har ikke stor erfaring med enkelstartsdisciplinen, fortæller han til Bornholms Tidende.

– Det er ikke en disciplin, jeg er vant til, for jeg har ikke kørt det så meget eller gjort så meget ud af det, siger den unge cykelrytter et par timer efter, han har vundet BM-titlen.

– Jeg lånte en enkeltstartscykel her for nogle dage siden, så det var egentlig kun her de seneste tre dage, at jeg har prøvet at indstille cyklen lidt og prøve at få den optimeret. Så jeg havde egentlig ikke så store forventninger til løbet. Jeg tænkte bare, at jeg ville prøve at køre så hårdt, som jeg lige vidste, at jeg nogenlunde kunne køre, og så ville jeg bare tage den derfra. Jeg fik lagt lidt hårdt ud, så jeg var egentlig imponeret over, at jeg stadig kunne holde trykket til sidst, siger han.

Han var da også ganske godt tilfreds med sin kørsel på den 34,8 kilometer lange rute, som han kørte i tiden 48:24. Det giver en gennemsnitshastighed på 43 kilometer i timen.

– Pulsen den steg ret meget i starten, for det blev lidt hektisk til at begynde med. Der var også lidt modvind i starten, og det ødelagde lidt rytmen, men så på medvindsstykket, der kunne man stadigvæk godt træde til for at få farten lidt op, og så fandt jeg en god rytme og lå sådan lige på grænsen til, hvad jeg kunne klare. Så jeg fik stort set klaret enkeltstarten perfekt, siger Asger, som altså formåede at vinde løbet, selvom han blot er førsteårsjuniorrytter.

Vil nu forsøge sig mere med enkeltstart

Efter den store triumf har Asger Sørensen nu fået mod på mere med enkeltstartscyklen. Også selvom det ikke er den mest behagelige disciplin at deltage i.

– Det er ret hårdt for ryggen og for røven. Man ligger meget lavt for at få så lidt vindmodstand som overhovedet muligt.

Ja, det er ikke noget, man gør, fordi man nyder det?

– Nej, for det er hårdt for hele kroppen på en anden måde. Udover at det brænder i benene hele tiden, så skal man med høj puls kunne ligge sådan og kunne presse sin krop ned over cyklen, det er også ret hårdt. Men det var rigtig fedt at prøve og sjovt, og jeg er egentlig glad for at have fået muligheden for at prøve det her til BM, siger han.

Vil du forsøge mere med enkeltstart?

– Ja, helt klart. Det virker i hvert fald som om, at det er en disciplin, der passer ret godt til mig. Jeg havde ikke lige først antaget, at det måske var det, jeg skulle gå efter, men jeg formåede at kunne holde en sådan rimelig god position på cyklen uden, at det var alt for smertefuldt. Ellers plejer jeg at have sådan nogle rimelig hurtige muskler til en massesprint, men det her var åbenbart også noget, der lå okay godt til mig. Det er fedt at finde ud af det, siger den 17-årige cykelrytter, som netop er hjemvendt efter et år på Vejle Idrætsefterskole, hvor han tog 9. klasse, ligesom blandt andet de to nu profesionelle bornholmske cykelryttere Magnus Cort og Emil Toudal også har gjort det.

– Jeg har forbedret mig rigtig meget over det seneste år, men det har været lidt uklart, hvad min force er. På længere distancer har jeg forbedret mig rigtig meget. Det er fedt at fornemme, at det går fremad, siger BM-vinderen.

Cykler i skole på tværs af øen

Selvom Asger Sørensen ikke længere går på idrætsefterskolen, men er flyttet hjem til sine forældre i Aarsdale, så har han valgt at fastholde sin cykeltræning. Han er eksempelvis begyndt på at cykle nogle dage om ugen til gymnasiet i Rønne, hvor han netop er startet på stx.

– Så kan jeg udnytte transporten i stedet for at sidde en time i bus. Det er i hvert fald en god mulighed for at få træning ind, og det er også en god tur. Der bliver tilbragt en del tid derinde midt på øen. Der er nogle gode bakker og nogle gode lige stræk, som man kan køre intervaltræning på og andre former for træning, og vinden er heller ikke så kraftig derinde, siger han.

– Så lige nu der kører det meget godt, det kan godt hænge sammen med min cykeltræning. Jeg træner også stort set hver dag i løbet af ugen, så jeg er topmotiveret og har lyst til at træne, så lige nu er det topfedt, siger han og fortæller, at det kun er inden for de seneste to år, at han er begyndt at træne fokuseret og strukturet.

Selvom han ikke har konkurreret i cykelløb særlig længe, så kan han dog allerede nu mærke, at det er noget, han gerne vil prøve at forfølge fremover.

– Jeg er lidt ny i det her konkurrencegame, og jeg ved selvfølgelig ikke, hvad talentet rækker til med det, men jeg giver den i hvert fald et skud nu, mens jeg har muligheden for det, hvis man kan sige det sådan, siger han.

Har fået personlig træner

At Asger Sørensen mener det alvorligt med sin cykling, det kan også ses ved, at han har kontaktet den bornholmske cykelrytter Jesper Andreasen for at få gode råd og vejledning til sin træning. Jesper Andreasen har kørt 12 og en halv sæson i den danske A-klasse og er nuværende sportsdirektør på BHS-PL Beton Bornholm, så han må siges at have en del erfaring at kunne dele ud af.

– Jeg gik ud af idrætsefterskolen i Vejle her til sommer, hvor vi også havde trænere på, og så tænkte jeg, at jeg måtte fortsætte med at lave noget form for intervaltræning, og så tænkte jeg, at Jesper var et oplagt valg. Jeg kender ham lidt fra BCC (Bornholms Cycle Club, red.), og så skrev jeg bare til ham, og så er han blevet sådan en personlig træner for mig, eller hvad man kan kalde det. Vi har i hvert fald lavet et træningssamarbejde, og jeg kan allerede mærke, at det har givet godt her efter sommerferien, siger han.

Selvom han lige har vundet BM i enkeltstart, så er han godt klar over, at han på mange parametre stadig kan blive en meget bedre cykelrytter, og det håber han, at eksempelvis en personlig træner som Jesper Andreasen kan hjælpe ham med.

– Der er stadig en del at lære, også hvordan man tager svingene. Der er en masse, der skal finpudses, og som kan forbedres, siger han og fortæller, at han vil arbejde på nogle af de ting under den lange vinter, hvor der venter mange træningsture på de bornholmske veje.

Til træningerne kan det i øvrigt være, at han kommer til at cykle lidt med 15-årige Benjamin Sommer, som blev nummer to til BM i enkeltstart blot fem sekunder efter Asger Sørensens tid.

– Benjamin er to år yngre end mig, så der er en aldersforskel mellem os, så jeg har altid været lidt længere frem i udviklingen end ham. Men nu er det ved at udligne sig lidt, og det er fedt, at vi kan begynde at køre mere mod hinanden. Vi har også været til samme klubtræninger i BCC, siger Asger Sørensen.