Koncentrationen er stor hos de nye tennispiger i Rønne, da René Lund giver dem instruktioner. Foto: Jens-Erik Larsen

Gæstetræner fra Nexø gav inspiration til de nye tennisspillere fra Rønne

Rønne Tennisklub har for nylig startet et nyt hold op for piger mellem 12 og 16 år, og håbet er, at klubben kan få en lige så populær ungdomsafdeling, som Nexø Tennisklub har haft det de senere år. I Nexø havde man ligesom i Rønne en nærmest ikke-eksisterende ungdomsafdeling for bare fem år siden, men nu er der 50 ungdomsspillere, hvilket er det højeste antal i klubbens historie.

TENNIS

Rønne Tennisklub har for nylig startet et nyt hold op for piger mellem 12 og 16 år, og håbet er, at klubben kan få en lige så populær ungdomsafdeling, som Nexø Tennisklub har haft det de senere år. I Nexø havde man ligesom i Rønne en nærmest ikke-eksisterende ungdomsafdeling for bare fem år siden, men nu er der 50 ungdomsspillere, hvilket er det højeste antal i klubbens historie.

Manden bag den succesfulde udvikling i Nexø er klubbens formand – og ungdomsudvalgsformand – René Lund, og han har været forbi rønneboernes tennistræning to gange i efteråret for at give pigerne inspiration til, hvordan de kan blive bedre tennisspillere.

– Det allervigtigste er, at I står derhjemme og laver nogle slag for jer selv. Det er det hemmelige trick i Nexø, at man laver noget hjemmetræning. Så I får lektier for! siger han til spillerne, da Bornholms Tidende lægger vejen forbi en af pigernes træninger på tennisbanerne på Torneværksvej i Rønne en fredag eftermiddag i september.

Koncentrationen er i top hos pigerne, som får gode råd af den erfarne træner. Blandt andet får de at vide at for at slå rigtigt til bolden, så skal man stå rigtigt, og derfor skal man have fødderne med i tennisspillet. Der kommer også andre råd, som måske er lidt mere overraskende.

– I skal tænke på tennis, som at det er musik. Ketcheren er ligesom et instrument, og det vil sige, at når I rammer bolden rigtigt, så kan I høre det. Så ved I, at I har stemt ketcheren rigtigt, siger han og forklarer, at boldøje er noget, man får efter tre måneder.

– Så rammer I bolden helt perfekt, og så kan I stå og spille til hinanden. Så hold ud, selvom tennis er sindssygt svært til at starte med, fortæller han.

Rønne-træner suger inspiration til sig

René Lund giver ikke kun inspiration til pigerne. Også holdets træner Hanne Espersen lytter opmærksomt efter, hvad René har at sige, så hun fremover selv kan lave nogle endnu mere interessante træningspas, så spillerne forhåbentlig får lyst til at fortsætte med at spille tennis.

– Det er vigtigt med småspil, for hvis de spiller double på stor bane, så bliver det skidesvært for dem. Så de små øvelser er rigtig gode, for så får de slået så mange slag som muligt, siger René til Hanne, som selv kender en del øvelser fra hendes egen tid som ungdomsspiller, og så har hun også lært en del fra forskellige trænerkurser – men man kan jo altid lære mere, og det er derfor, Nexø-træneren er på besøg.

Hanne Espersen suger inspiration til sig, da René Lund fra Nexø Tennisklub gæstede tennisbanerne i Rønne en fredag eftermiddag i september. Foto: Jens-Erik Larsen

– René motiverer og inspirerer også mig. Så jeg står egentlig og suger til mig, for han giver god inspiration til øvelser, som vi kan bruge fremover i træningen. Vi har hentet ham ind i dag for at få et andet input, siger hun.

Skal man satse på det sociale eller på elite?

Hanne Espersen vil dog ikke fuldstændig kopiere René Lunds tilgang til tennisundervisning, fortæller hun. For i Nexø er undervisningen meget eliteorienteret, hvilket René da også indrømmer.

– I Nexø har vi fået opbygget en rigtig god træningskultur med børn, der vil spille tennis, og som vil lære det. De går måske ikke så meget op i det sociale, men mere at de bliver gode til at spille, og det, synes børnene, er super fedt, siger han.

– Vi har satset på, at de skal blive bedre tennisspillere frem for, at de bare skal komme, når det passer dem. Vi kører meget disciplin med henvisning til, at når man er til træning, så er det, fordi man vil være god til tennis, og man melder afbud, hvis det er, at man ikke kommer til træning og sådan nogle ting. Og det kan børn bare rigtig godt lide med faste rammer, og at de føler, at de bliver bedre uge for uge, lyder det fra Nexø-træneren.

Hanne Espersen vil selvfølgelig også gerne have, at spillerne i Rønne går op i deres træning, men hun fastholder, at det sociale skal være i højsædet på hendes hold.

– I Nexø træner de for at blive gode og for at vinde kampe, hvor jeg hellere vil have, at det er lidt på hyggeniveau, og hvor alle kan være med. Jeg stiller ikke så store krav til pigerne. Mit mål var bare at få nogle piger op på banerne og spille tennis og have det sjovt, siger hun.

Derfor gør hun meget ud af at motivere spillerne, når de har træningspas, og en vigtig ingrediens i det er at få pigerne til at føle, at de oplever succes, når de træner.

– Det gør jeg ved at rose og hele tiden prøve at finde og fokusere på de gode ting, som spillerne gør, siger hun og fortæller, at der i dagens anledning også er arrangeret pizza for spillerne efter træningen.

Vinteren er afgørende: Mange spillere kan gå tabt

Uanset om man satser på det sociale eller eliten, så er der dog en fællesnævner, som både Hanne og René er enige om: Hvis man vil undgå at spillere falder fra, så skal der være et tilbud til dem om at spille tennis om vinteren.

– Hvis vi ikke har et tilbud til dem over vinteren, så taber vi dem. Også selvom det kun bliver en time indendørstræning om ugen, som jeg kan tilbyde dem til vinter, så er den time bedre værd end slet ingenting, siger Hanne Espersen, som har muligheden for enten at spille skumgummitennis med pigerne eller almindelig tennis på en enkelt bane enten i DGI-hallens trægulv eller i træningshallen ved siden af Rønnehallen.

I Nexø er man endnu mere heldigt stillet, fortæller René. Her kan man tilbyde spillerne at spille på rigtig tennisunderlag i Nexøhallen i weekenderne, da tennisklubben før sidste vinter indkøbte et gulv fra en tennisklub på Fyn, der kan rulles af og på. Det har hjulpet gevaldigt på at minimere udmeldelserne i løbet af vinteren. Det seneste år har Nexø Tennisklub således ikke haft en eneste udmelding i ungdomsafdelingen, og derfor opfordrer René Lund også Rønne Tennisklub til ligeledes at satse på indendørstræning for de unge piger, der lige er startet på Hanne Espersens hold.

– Jeg er meget imponeret over den gruppe af pigespillere, som Rønne Tennisklub har samlet her, og de kan helt klart være udfordrere til bornholmsmesterskaberne næste år. Men det kræver jo, at de kan holde på dem, for nu sker der bare det, at det bliver vinter, og der mister man rigtig mange spillere, og det er jo derfor, at vi i Nexø har fået en indendørs tennisbane, siger han.

– Så jeg vil faktisk håbe, at Rønne kunne finde ud af at reklamere for vores indendørs tennisbane og få sendt dem af sted for at træne på den til vinter, så de ikke mister spillerne. I tennis mister du også lynhurtigt følingen med at spille tennis, hvis man ikke holder det ved lige. Så hvis jeg var Rønne, ville jeg leje en bus, og så ville jeg sende dem af sted mod Nexø hver weekend, siger han.

Om det sker må tiden vise. Indtil da er sidste udendørstræning for de nye tennispiger i Rønne den 2. oktober, og første indendørstræning for dem er planlagt til start i uge 43 i enten DGI-hallen eller i træningshallen ved Rønnehallen.