Benjamin Sommer er 15 år og går i 9. klasse på Rønne Privatskole. Udover at lave lektier har han også tid til at køre cykelløb, og det gør han ganske glimrende, senest med en sejr ved BM i samlet start i tirsdags. Foto: Berit Hvassum

15-årig BM-vinder drømmer om en plads på BHS-PL Beton Bornholm

Tirsdag aften vandt Benjamin Sommer fra Rønne bornholmsmesterskabet i cykling i samlet start, og det er noget af en bedrift, for han er kun 15 år. Til daglig går han i 9. klasse på Rønne Privatskole, men han viste sig altså alligevel at være hurtig og stærk nok til at køre afgørende væk fra konkurrenterne og køre alene over målstregen godt 30 sekunder foran nummer to.

CYKLING

Tirsdag aften vandt Benjamin Sommer fra Rønne bornholmsmesterskabet i cykling i samlet start, og det er noget af en bedrift, for han er kun 15 år. Til daglig går han i 9. klasse på Rønne Privatskole, men han viste sig altså alligevel at være hurtig og stærk nok til at køre afgørende væk fra konkurrenterne og køre alene over målstregen godt 30 sekunder foran nummer to.

Den unge cykelrytter fortæller til Bornholms Tidende, at han er selvsagt er glad for at have vundet, og at han undervejs i løbet havde en god fornemmelse for, at han havde en reel chance for at vinde, selvom han er noget yngre end de fleste andre i feltet.

– Jeg har jo kørt mange løb med dem i nogle af de mange småløb på Bornholm, og jeg kunne godt mærke, at jeg havde lidt mere overskud til sidst i forhold til de andre. Det var også derfor, at jeg turde rykke der på bakken til sidst, og så vidste jeg godt, at nu skulle jeg bare holde hjem, siger han.

Benjamin Sommer er opvokset i Tejn, og bor nu i Rønne, så han er også glad for, at han nu kan kalde sig bornholmsmester, da det er her, han kommer fra.

– Det ville også være fedt at vinde eksempelvis sjællandsmesterskaberne, men det er bare noget andet at vinde bornholmsmesterskaberne, nu hvor jeg selv er herfra. Så det er jeg meget glad for, siger han.

Startede med at cykle med sin far

Benjamin Sommers bedrift bliver kun endnu mere imponerende af, at han kun har gået til cykling i tre-og-et-halvt år. Før det spillede han en del fodbold i ASG, men da holdet lukkede, begyndte han i stedet at cykle lidt sammen med sin far, som selv var begyndt at cykle i en alder af 43 år, fordi han var blevet sponsor for det lokale cykelhold.

– Jeg startede med at cykle lidt med min far, og så blev jeg bare bidt af det. Og så begyndte jeg i Bornholms Cycle Club, fordi jeg synes, det var sjovere at komme ud og cykle med nogle flere, for så kunne man også cykle lidt stærkere, og så har jeg bare kørt lige siden, siger Benjamin Sommer.

Nu drømmer han om selv at køre for det lokale cykelhold, som hans far engang var sponsor for, og som nu hedder BHS-PL Beton Bornholm.

– Det er et meget langsigtet mål, men jeg kunne godt tænke mig at køre på holdet. Jeg er jo stadig ung, så der kan nå at ske meget, men det er klart, at dem vil jeg meget gerne køre cykelløb for. Det er noget, som motiverer mig til at blive ved, siger han.

Stiller op i BM i enkeltstart

Næste mulighed for ham til at vise sig frem er nu på søndag, hvor der bliver kørt BM i enkeltstart. Det er en disciplin, han godt kan lide, men det er noget usikkert, om han kan blive dobbelt bornholmsmester, for ruten er noget længere, end han er vant til.

– Jeg har meget gode erfaringer med enkeltstart, for jeg er god til at køre de lange strækninger fremfor at spurte. Det var også derfor, jeg gik efter at komme væk fra feltet i tirsdags.

– Men vi skal ud på en 34 kilometer lang rute, hvor jeg normalt kører 15 kilometer i juniorklassen, så det er et stort skridt. Men hvis jeg kører lidt mere roligt i starten, end jeg plejer, så skal det nok gå, siger han.

Første mand på enkeltstarten bliver sendt af sted klokken 9 søndag, og sidste mand forventes at være i mål ved middagstid.