Gertjan van Nimwegen, som fra Amsterdam er vild med Bornholm. Foto: Jens-Erik Larsen.

Deltager ved Marathon on the Rocks: Bornholm kan konkurrere med Den Kinesiske Mur

MARATON

Lørdag morgen klokken otte fik et nyt maratonløb debut på Bornholm. Marathon on the Rocks, som er arrangeret af rejseselskabet Albatros, havde deltagelse af 33 løbere på maratondistancen fra Gudhjem til Sorthat, mens 28 deltog på den halve distance, der havde sin start fra Hammershus.

Det var nogle glade løbere, der kom i mål ved Hotel Skovly. Hurtigste mand hos herrerne var 18-årige Shai Walker fra Amsterdam, der løb i tiden 3 timer og 32 minutter, og han var særdeles glad for at have været med.

– Det er skønt. Jeg havde en masse planlagte løb, som jeg skulle have deltaget i rundt om i verden, men de er alle aflyst på grund af corona. Jeg opdagede så dette løb for halvandet måned siden, og jeg tænkte, at jeg ville gøre det, fordi det så flot ud. Jeg havde ikke engang hørt om Bornholm før, men det så bare nice ud, siger han til Bornholms Tidende kort efter at være kommet i mål.

– Det er helt sikkert noget, jeg vil gøre igen, for jeg elsker det her løb. Vejret er godt, og klipperne er bare fantastiske. Så løbet lever op til sit navn. Og det var også derfor, jeg kom her, fordi jeg forventede en masse klipper, siger han.

Landsmanden Gertjan van Nimwegen, som også bor i Amsterdam, havde også svært ved at få armene ned.

– Jeg vidste heller ikke noget om Bornholm, før jeg meldte mig til Albatros’ løb. Og det er en fantastisk ø. Det løbes ved siden af kysten og på klipper, gennem skoven, ved siden af søer, og op ad bakkerne, så det viser alt det, som Bornholm har at tilbyde, tror jeg, siger den 36-årige løber, der kom i mål 17 minutter efter Shai i næstbedste tid.

– Vi har ikke nogle bakker i Holland, det er bare fladt, så jeg tror, mine ben kommer til at gøre ondt i morgen, siger Gertjan.

Det er en fantastisk ø. Det løbes ved siden af kysten og på klipper, gennem skoven, ved siden af søer, og op ad bakkerne, så det viser alt det, som Bornholm har at tilbyde.

Gertjan van Nimwegen, hurtig hollænder

Shai Walker (til venstre) og Gertjan van Nimwegen, som begge bor i Amsterdam, fik henholdsvis hurtigste og næstbedste tid til Marathon on the Rocks. De var imponeret over løbet, som blev løbet lørdag på redningsstien fra Gudhjem til Sorthat. Foto: Jens-Erik Larsen.

Bornholm kan konkurrere med Den Kinesiske Mur

Begge de hollandske løbere har deltaget i nogle af rejseselskabet Albatros andre maratonløb, som i øvrigt bliver kaldt adventureløb, fordi løbene altid placeres på en hård og svær rute.

– Jeg har løbet deres (Albatros’, red.) løb på den kinesiske mur, og dette løb er lige så hårdt som det. Stigningen her er samlet set omkring 750 meter, og den kinesiske mur er omkring 1.000 meter. Men på Den Kinesiske Mur er der mange trin, mens man her skal løbe på klipper og gå ned af smalle stier, så det her har sin egen sværhedsgrad, siger han og forklarer, at han også er glad for det sociale aspekt ved rejseselskabets løb.

– Til Albatros-løb er der altid en familiær atmosfære, og de laver en fest aftenen før, og selvfølgelig øl efter løbet, så det gør det til et sjovt løb at være med til, siger Gertjan, som lover at komme tilbage til Bornholm næste år.

– Jeg kommer tilbage næste år. Jeg kan generelt virkelig godt lide Danmark, for jeg har både været i København, Aarhus, Roskilde, og nu er det rigtig nice at se, hvad Bornholm har at tilbyde.

‘Jeg kan ikke stoppe med at løbe maratonløb’

Den hurtigste kvinde på lørdagens maratondistance var endnu en hollænder, nemlig Inez Anne Aagen. Hun har løbet 42 maratonløb i sit 57 år lange liv og har de seneste år løbet to til tre løb om året.

Hun har deltaget i fem andre Albatrosløb – blandet andet i Kina, Australien og Nordpolen – og hun mener bestemt, at løbet på Bornholm kan leve fuldt ud op til de andre oplevelser.

– Jeg elsker løbet. Det er fra Albatros, og jeg ved, at de altid har noget udfordrende, hvor man tænker “omg, klarer jeg den?”. Og sådan var det i hele løbet. Men jeg klarede den, og det var perfekt organiseret og alle markeringerne på ruten var perfekte, og så var det bare et smukt løb, siger hun og uddeler roser til bornholmerne og de turister, som hun mødte på ruten, der løbes langs redningsstien fra Gudhjem til Sorthat.

– Der var mange mennesker på ruten, som gik på stierne og gik deres lørdagsmorgentur. Folk var meget flinke og gik til siden og ønskede en held og lykke, så det var meget godt, siger hun og fortæller, at hun nu skal afslutte sit fire dage lange ophold på Bornholm med et spa-ophold på et af øens hoteller.

– Jeg ankom i torsdags, og så cyklede jeg omkring de følgende dage. Det er skønt at cykle omkring og se alle tingene her. Forskellen på ruten og sandet og stranden. Det er skønt. Det er ligesom Holland med alle vindmøllerne, det er skønt. Jeg deltager i de her løb på mine feriedage, for det er en god måde at opleve et land på, siger hun og fortæller, at hun ikke har tænkt sig at stoppe med at løbe de spektakulære maratonløb lige med det samme.

– Jeg kan ikke stoppe. Jeg tænker altid, at det bliver mit sidste løb, men så dukker der et nyt løb op, og så får jeg lyst til at prøve det. Det næste løb for mig er et vulkanløb på Island også med Albatros, og det glæder jeg mig til. Så jeg har allerede lagt planer.

Endnu en hurtig hollænder, Inez Anne Aagen, fik æren af at komme i mål som den første kvinde på maratondistancen, og hun var imponeret over venligheden fra bornholmerne, som hun mødte på redningsstien. – Der var mange mennesker på ruten, som gik på stierne og gik deres lørdagsmorgentur. Folk var meget flinke og gik til siden og ønskede en held og lykke, så det var meget godt, siger hun.