65 løbere deltog i lørdagens Christiansø Marathon, og de havde en fin sejltur til Ertholmene fra Tejn om morgenen. Men på turen tilbage om eftermiddagen blæste der en halv pelikan, fortæller arrangør Lene Møller fra Tejn IF. Hvis man skal vælge er det dog bedst, at sejlturen er mildest på vej ud, for så er man da ikke søsyg, når man skal løbe de 28 omgange rundt om Christiansø, fortæller hun. Foto: Tejn IF

Christiansø Marathon tænker ud af boksen: Nu løber vi den anden vej rundt om øen

LØB

I lørdags blev der løbet Christiansø Marathon, som Tejn IF har arrangeret siden 2009. Flere af de 65 deltagere var gengangere, og de kunne opleve, at løbet var lidt anderledes i år, end det plejer at være. Det fortæller Lene Møller fra Tejn IF’s løbeafdeling.

– Vi har i år valgt at løbe ruten modsat, end hvad vi plejer at gøre, så det er store ændringer, siger hun og fortæller, at det faktisk er nogle af deltagernes ide at ændre på løberetningen.

– Der var nogle, der før løbet stod og sagde, at det er bedre at løbe den anden vej, og så sagde vi, at det gør vi så. Og der var flere af løberne, der efter løbet sagde, at det er en meget bedre rute. Det er da lidt sjovt, så nu tager vi den anden vej rundt fremover.

– Det er jo 28 gange, de skal løbe den, så vi vil jo helst have, at de løber den vej, de helst vil, siger Lene Møller.

Færre deltagere

I alt var 65 løbere med i år, som enten løb helmaraton, halvmaraton eller kvartmaraton, og så var der nogle af de fastboende børn på Ertholmene, som deltog i et børneløb.

Deltagerantallet er dog noget lavere end forrige år, hvor der var 103 med.

– Det er coronaen. Vi har måttet flytte løbet fra foråret til nu her i weekenden. Og så tør folk ikke rigtig at komme. Vi har færre folk ovrefra, end hvad vi plejer. Sådan er det for alle, der arrangerer noget, der har du jo konsekvenser hele vejen rundt, siger Lene Møller.

Et socialt løb – for man kan ikke komme væk

Arrangøren fortæller desuden, at udover den spektakulære rute, hvor der både løbes på brosten og klipper, så er noget af det bedste ved Christiansø Marathon, at det er et meget socialt løb. Der er et godt fællesskab blandt alle deltagerne, og det ses blandt andet ved, at de hurtige løbere bliver og hepper på dem, der kommer sidst i mål.

Det er ikke noget, man ser ved mange andre løb, fortæller hun.

– Det er altid hyggeligt til det her maratonløb, fordi til andre løb kan du jo i princippet komme fem minutter før start og så køre hjem igen lige efter, men her bliver du nødt til at vente, til alle er kommet i mål, siger hun og forklarer, at det er på den måde, fordi det jo i sagens natur er ret svært at forlade øen lige efter, man er kommet i mål.

– Fordi man kan jo først komme hjem med færgen. Så alle hjælper hinanden og hjælper også os med at bære de ting, vi har med derover. Det er meget socialt. Vi er et stort fællesskab, og vi venter alle sammen sammen på at færgen går klokken fire, siger hun og oplyser, at der var en enkelt løber, der i år faldt for tidsgrænsen, og som hellere ville tage færgen tilbage til Bornholm end gennemføre løbet og så overnatte.

Det er altid hyggeligt til det her maratonløb, fordi til andre løb kan du jo i princippet komme fem minutter før start og så køre hjem igen lige efter. Men her bliver du nødt til at vente, til alle er kommet i mål, fordi man kan jo først komme hjem med færgen.

Lene Møller, Tejn IF, arrangør af Christiansø Marathon

Hilser konkurrende maratonløb velkommen

Lene Møller fortæller desuden, at hun ikke tror, det faldende deltagerantal skyldes, at der blev arrangeret et andet maratonløb på Bornholm samme dag. Albatros Travels arrangerede nemlig i lørdags Marathon on the Rocks, som blev løbet fra Gudhjem til Hotel Skovly i Sorthat, men det er et andet klientel, som løber det løb, forklarer hun.

– Jeg tror slet ikke, at der er nogen af deres løbere, der ville have deltaget i vores løb og omvendt. Så jeg tror, det er helt andre folk, og derfor har vi heller ikke noget problem med, at det ligger på den samme dag, siger hun og forklarer, at hun dog har et håb om, at nogle af dem, der deltog i Marathon on the Rocks, vil tilmelde sig nogle af Tejn IF’s andre løb.

– Vi håber, de løbere tænker “der er fedt på Bornholm, er der andre løb, vi kan deltage i?”. Og så melder de sig måske til nogle af vores andre løb. Så hvis der er en eller to af de løbere, der tilmelder sig et af vores løb nu, så er det jo fint, siger hun.

Hun lægger dog ikke skjul på, at hun overordnet helst ser, at det kun er bornholmske foreninger, der arrangerer løb på Bornholm.

– Vi har det fint med, at det kun er de lokale idrætsforeninger, der arrangerer løb herover. Der har vi det helt fint med, hvis vi kunne holde det på det. Vi har det generelt lidt stramt med, hvis der er nogle firmaer ovrefra, der bare skal herover og tjene nogle penge på det, siger hun.

– Nogle gange sker det, at nogle må udgå, for det er jo et virkeligt hårdt løb at løbe derover. For man skal ligesom være opmærksom på, hvor man sætter sine fødder, fordi der er så mange sten, klipper og brosten, siger Lene Møller fra løbeafdelingen i Tejn IF, der arrangerer Christiansø Marathon, der blev afholdt i lørdags. Foto: Tejn IF