RIKs pigehold har fået 30 nye bolde af Gjensidige Kvindeligaen.

30 nye bolde til RIK’s fodboldpiger: ‘Det betyder rigtig meget for os’

På RIK’s baner ved klubhuset på Torneværksvej i Rønne løber 12-årige Silva Ahmed rundt og virker lidt gladere, end hun plejer at være. Hun prikker nemlig til en spritny fodbold, som stadig har duften af nyt læder over sig.

FODBOLD

På RIK’s baner ved klubhuset på Torneværksvej i Rønne løber 12-årige Silva Ahmed rundt og virker lidt gladere, end hun plejer at være. Hun prikker nemlig til en spritny fodbold, som stadig har duften af nyt læder over sig.

– Boldene var fine at spille med. Jeg kunne godt mærke, at de var lidt mere hårde end de gamle, siger hun og fortæller, at hun drømmer om at blive professionel fodboldspiller.

– Jeg ser op til Nadia Nadim, siger hun.

Den nye bold er en ud af 30 nye bolde, som Silvas pigefodboldhold i RIK har fået i gave af Gjensidige Kvindeligaen, som er den bedste række i dansk kvindefodbold. Ligaen uddeler i hvert kvartal såkaldte drømmelegater til særligt breddepigehold rundt om i Danmark – og i denne omgang er RIKs fodboldpiger en af de ni heldige modtagere.

– Jeg synes, det er fint med opbakning, for vi mangler virkelig bolde til dem, når de er så mange. Når alle er her, så er vi oppe på 45 piger, der træner hver tirsdag og torsdag, så det er flot, at de gider sponsorere så meget, for sponsorater er ikke noget, som man bare lige går ud og får. Slet ikke i disse tider, siger Tom Due Hansen, der har været træner for holdet det seneste år.

Tom Due Hansen har været træner for holdet i et års tid, og han glæder sig over de nye bolde, da sponsorater ikke hænger på træerne.

Vil inspirere pigerne til at drømme

Nicolai Kaas Nordstrøm fra DBU er chef for kvindeligaen, og han er lørdag formiddag den 5. september mødt op på RIKs baner for at overrække drømmelegatet, som altså i dette tilfælde er i form af 30 nye fodboldbolde.

Han fortæller, at drømmelegaterne primært bliver givet til pigehold i breddeklubber som RIK, og at det har fået navnet, fordi DBU og Gjensidige Kvindeligaen generelt har en mission om at inspirere pigefodboldspillere til at drømme.

– Vores navnesponsor, Gjensidige, vil gerne være med til at støtte bredden, for den synes, det er vigtigt, at vi rammer nogle flere. For uden amatører og bredde, så er der ingen elite. Så tingene hænger sammen, siger Nicolai Kaas Nordstrøm og forklarer, at drømme kan være på alle niveauer, stort som småt.

– Det kan være, at du bare drømmer om at blive lidt bedre til fodbold, eller det kan være, at du drømmer om at komme på landsholdet, spille i Gjensidige Kvindeligaen eller blive professionel, siger han og tilføjer:

– Og nye bolde og andre faciliteter gør jo, at man kan blive en bedre fodboldspiller, og det kan gøre, at du får motivationen til egentlig at fortsætte med at spille.

DBU Bornholm-formand: Pigerne føler sig set, hørt og prioriteret

At RIKs piger nu får en masse nye bolde betyder mere, end man måske skulle tro, mener DBU Bornholms formand, Lars Albæk. Udover at boldene gør spiloplevelsen sjovere for børnene, så har det også en vigtig signalværdi, mener han.

– Det betyder jo rigtig meget. Jeg er også formand for DBU Bredde, og jeg kan godt høre på tværs af landet, at der er desværre rigtig mange eksempler på, at pigefodbolden ikke bliver prioriteret. Og det er alt lige fra banetildeling, træningstider, trænernes niveau, materialer og udstyr, siger han.

– Så jeg er ikke i tvivl om, at for den lille gruppe piger i Rønne, der får de bolde, de må føle sig set, hørt og prioriteret. De har nu oplevelsen af, at der bliver investeret i dem, fordi de får nye ting. Det er da et boost. Og det er et godt signal om, at selvfølgelig skal der ikke være forskel på drenge og piger, når det kommer til bolde, udstyr, tøj og træningstider.

– Der sker også en kulturel forandring i samfundet i øjeblikket, hvor folks opfattelse af, hvem det er, der spiller fodbold, bliver ændret. Og i den forbindelse gør pigerne virkelig deres indtog. Og der er udstyret en vigtig ingrediens i, at man føler, at man bliver prioriteret, siger Lars Albæk.

Freja Hjernø, 12, drømmer om at blive professionel fodboldspiller, og måske kan de nye bolde være medvirkende til, at drømmen rykker et skridt nærmere.

‘Bornholmsk pigefodbold går en spændende tid i møde’

DBU har en ambition om at fordoble antallet af pige og kvindefodboldspillere inden for de næste fem-seks år, og det er en stor opgave – også på Bornholm, siger Lars Albæk.

– De seneste tre-fire år har vi haft en rigtig flot fremgang, især i aldersgrupperne fra 10-12 år og også 12-14 år. Men vi synes i bestyrelsen i DBU Bornholm, at vi burde have mange mange flere piger til at spille, siger han.

– Men mit overordnede indtryk er, at pigefodbolden går ind i en spændende udvikling på Bornholm, siger han og henviser til, at der igen er kommet et bornholmsk kvindehold i Københavnsserien.

– Vi håber Bk. Bornholm på sigt kan blive et tilbud til de også allerdygtigste piger, så man ikke altid behøver forlade øen for at kunne forfølge sine fodbolddrømme – eller i hvert fald, at man kan udskyde det lidt. Det samme ser vi også på vores fodbolddrenge. Men med pige/kvindefodbolden er springet fra Københavnsserien til de øverste niveauer ikke lige så langt som på drengesiden, så måske kan vi her på Bornholm i fremtiden komme til at konkurrere på et lidt højere niveau med vores bedste kvindehold, og så kunne nogle af de unge piger, som eksempelvis i RIK, måske blive motiveret af den mulighed, siger han.

På RIKs fodboldbaner er Silva da heller ikke den eneste, der drømmer om at blive til noget inden for fodbolden.

– Jeg vil også gerne spille professionelt fodbold. Det er en sjov sport, og jeg vil gerne blive bedre til det, og så har vi også et godt fællesskab. Og så er det altid sjovt at komme her både til træning og kamp, siger Freja Hjernø på 12 år, som har spillet på holdet de seneste godt tre år.