DGI Bornholms juniorgymnaster er igen begyndt at træne. Foto: Jens-Erik Larsen.

Bornholms mest talentfulde gymnaster er tilbage i hallen

GYMNASTIK

Alle sportsgrene har været lukket ned i en periode under coronakrisen, og nogle af dem, der er kommet senest i gang igen, er gymnasterne.

På Bornholm er gymnastikken først startet op igen i denne uge, og det gælder kun for DGI Bornholms landsdelshold, hvor øens bedste gymnaster går.

Lokalforeningernes gymnastikhold starter nemlig først op i næste uge.

– Vi tyvstarter lidt før de andre, siger Betina Noltensmejer, DGI Bornholms formand for Gymnastik- og Fitnessudvalget med henvisning til, at U10-13-holdet og ynglingeholdet havde sin første træning i tirsdags, mens juniorholdet var i DGI-hallen torsdag, hvor Bornholms Tidende var på besøg.

Omkring 100 gymnaster har deltaget i træningerne i løbet af ugen, og 41 af dem deltog på juniorholdet, som er for unge mennesker, der går i 7.-9. klasse.

Den seneste træning i hallen var helt tilbage den 10. marts, så det er mere end et halvt års pause, de unge gymnaster har haft.

– Vi har også været ret spændte på, hvem der ville dukke op i dag, for folk har haft lang tid til at vænne sig til, hvordan sofaen og sengen føles. Men det ser umiddelbart ret fornuftigt ud rent antalsmæssigt, siger Sisse Riis-Hansen, der er ny rytmetræner på juniorholdet.

Det er vigtigt at starte træningen stille og roligt på, så man undgår skader efter den lange corona-pause, fortæller springtræner Anders Nielsen. Foto: Jens-Erik Larsen

Skånestart midt i udtagelsestid

Netop fordi gymnasterne har haft en lang pause, er det vigtigt, at træningen bliver startet stille og roligt op, fortæller springtræner Anders Nielsen.

– Det er en dejlig genforening, men jeg kan også se, at nu skal vi lige i gang. I springgymnastik kan man ikke bare starte op efter et halvt års pause, for motorikken og muskelgrupperne skal lige i gang igen, så det skal vi arbejde på. Det bliver man nødt til, for ellers får vi skader. Så det er noget med at lege med kroppen og finde balancen igen, siger 40-årige Anders Nielsen, der har været gymnastiktræner, siden han var 15 år og derfor ved en del om, hvordan man bedst passer på sin krop.

I springgymnastik er det også lidt begrænset, hvor meget man kan hjemmetræne, så for mange af dagens gymnaster er det første gang i mange måneder, de får hoppet på en trampolin.

– Det har gjort det nemmere med havetrampoliner, men det er klart, at det er noget andet at gå og hygge sig lidt derhjemme og så komme herop. Der er meget, der skal bygges op igen, siger han.

De første tre træninger hos DGI-holdene er åbne træninger, hvor alle kan deltage. Da de tre DGI-hold kun er for de allerbedste unge gymnaster på øen, vil der efterfølgende blive udtaget en endelig trup. Derfor er det lidt en balancegang for gymnasterne, at de både skal passe på deres kroppe, men samtidigt gøre det bedst muligt for at blive udtaget, så de kan fortsætte på holdene. Hvis man ikke bliver udtaget, kan man dog fortsat dyrke gymnastik, men så bliver det hos en af lokalforeningerne.

– Vi har lidt travlt, for vi har jo en udtagelse til holdene om et par uger samtidig med, at gymnasterne på juniorholdet har fået flyttet deres konfirmationer. Så der er travlt i øjeblikket for dem, siger springtræneren.

I alt 41 gymnaster var mødt op til den første træning hos juniorholdet i DGI-Hallen siden marts, hvor alt idræt i Danmark blev lukket ned. Foto: Jens-Erik Larsen

Håber gymnastikken kan blive corona-frirum

Når sæsonstarten er overstået, så håber Anders Nielsen ellers bare på, at gymnasterne kan få lov at træne hele sæsonen igennem, uden at coronaen kommer og lukker det hele ned igen.

I det hele taget håber han, at corona er noget, som gymnasterne kun tænker på, når de spritter hænderne af inden træning.

– Mine forhåbninger er, at vi får nogle gode træninger og et sammenhold, som gør, at coronaen kommer lidt på afstand. Vi vil gerne gro et frirum for coronaen her i DGI-Hallen. Vi passer selvfølgelig stadigvæk på hinanden, men vi vil gerne have lov at lege igen, for de unge mennesker har været lidt isoleret både skolemæssigt, men også idrætsmæssigt det seneste halve år.

Og så ser vi meget frem til opvisningerne næste forår, så vi kan komme ud og vise os frem igen, siger han.

Netop opvisninger er noget, som gymnasterne savner at lave, for grundet corona blev de alle sammen aflyst i foråret.

– Gymnastikmæssigt kunne det ikke have været et værre tidspunkt, at vi lukkede Danmark ned, siger Sisse Riis-Hansen, mens Betina Noltensmejer tilføjer:

– Vi fik ikke afsluttet sidste sæson, den forsvandt bare. Det værste var helt klart, at vi mistede forårsopvisningerne. At vi ikke kunne få lov at komme ud og vise det, som de havde arbejdet med hele vinteren, så det håber vi, at vi får lov til, når vi når foråret i 2021.

– Juniorholdet skulle også have været på bustur til Italien i juni, og det kom de heller ikke. De skulle have været omkring 50 personer til en gymnastikfestival i Riccione, som varer fem dage. Den er så blevet udskudt til næste sommer, men jeg har det sådan, at jeg tror ikke, vi melder holdet til, fordi vi aner ikke, hvordan corona-situationen ser ud til den tid, og jeg vil ikke stå med ansvaret for 50 mennesker, hvis nogle af dem skulle blive syge under turen. Så det bliver nok først, når verden bliver lidt bedre, at vi kommer afsted, siger formanden for Gymnastik- og Fitnessudvalget, der indtil videre glæder sig over, at træningerne nu igen er startet op.

– Det er jo lidt mærkeligt at skulle starte op igen efter så lang tid, men det er fedt at se, at der er gymnaster på gulvet igen, siger hun.

Ny rytmetræner med nybrækket arm

Sisse Riis-Hansen fra Gudhjem er ny rytmetræner for DGI Bornholms landsdelshold for juniorer, men starten på trænertilværelsen har været lidt udfordrende. Hun har nemlig brækket armen, fortæller hun til Bornholms Tidende.

– Det skete for snart et par uger siden. Jeg havde lavet en serie til juniorholdet, og så skulle jeg vise den til min kæreste hjemme i stuen, og så fik jeg overbalance og væltede med hele min krop ned i venstre arm, og den er brækket helt over. I hvert fald indtil efterårsferien forventer jeg ikke at kunne være 100 procent med og stå for holdet selv, siger hun.

– Det er ufattelig frustrerende. Jeg har vidst, at jeg skulle være træner for juniorholdet siden før sommerferien, så jeg har jo gået og planlagt en masse ting, og jeg kan måske først få lov at lave de ting helt for mig selv som instruktør, når vi når til midt oktober eller november. Så det er lidt nederen, det kunne være meget federe omstændigheder, siger hun, men glæder sig samtidig over, at hun i det næste stykke tid får god støtte til træningerne af Sidsel Rasmussen og Camilla Hansen Bager, som selv var trænere for holdet sidste år.

– Det er super fedt, at Sidsel og Camilla er sprunget til og gider at hjælpe mig. De kender gymnasterne rigtig godt, mens jeg kun kender nogle af de gymnaster, som lige er rykket op fra U10-13-holdet, for dem var jeg mentor for sidste år. Det bliver spændende at se, hvordan samarbejdet kommer til at fungere, siger hun.

Bornholmer med stort gymnastikhjerte

Sisse Riis-Hansen er generelt særdelses godt bekendt med bornholmsk gymnastik, for hun startede selv til gymnastik i Nyvest, da hun var barn og har dyrket det lige siden.

– Da jeg flyttede til København for 13 år siden for at læse på universitet, begyndte jeg på gymnastikholdet Hjemve. Det er et hold i København for eksilbornholmere, som træner i København, og som så laver gymnastikopvisninger på Bornholm. Vi er primært tidligere landsdelsholdsgymnaster på holdet, og det blev stiftet tilbage i 2007. Jeg gik der også sidste sæson, selvom jeg var flyttet tilbage til Bornholm, men jeg pendler, så jeg stadig kunne træne sammen med holdet, siger hun.

– Men nu hvor armen er brækket, så er det sat på pause, siger hun.

En brækket arm kan ikke stoppe Sisse Riis-Hansen fra at træne gymnasterne i DGI-Hallen. Hun har dog fået assistance af to hjælpere. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Jasmin Sonne Hansen, 13 år

fylder 14 om et par dage), bor i Rønne og går på Søndermarksskolen.

Hvordan er det at være tilbage i hallen?

– Jeg synes, det er rigtig fedt. Jeg har virkelig savnet de mennesker, jeg træner med og også at få rørt sig. Det var underligt, at det bare stoppede lige pludselig, og så har vi jo ikke gjort det siden da.

Hvordan var det at gå glip af opvisningerne i foråret?

– Det var virkelig ærgerligt. For det er jo det, vi træner op til hele sæsonen, og vi nåede ikke en eneste opvisning overhovedet. Jeg skulle også have været på tur til Italien, så det var også et af de nederlag, som vi fik af corona. Jeg håber, corona holder sig i ro, så vi kan nå nogle opvisninger i år.

Hvad tænker du om, at DGI Landsstævne er udskudt et år?

– Det er virkelig ærgerligt, for det er jo det store i gymnastikken, så det var endnu en ikke så fed nyhed.

Hvor længe har du dyrket gymnastik?

– Siden jeg var fire-fem år gammel, og jeg har tænkt mig at fortsætte med det i lang tid. Jeg skal også på en gymnastikefterskole i Vejstrup på Fyn efter 9. klasse.

Jasmin Sonne Hansen, 13 år. Foto: Jens-Erik Larsen.

 

William Bundgaard, 14 år

Bor i Nexø og går på Paradisbakkeskolen.

Hvordan er det at være tilbage i hallen?

– Det er godt at komme tilbage igen, men jeg kan også godt mærke, at man lige skal tilbage i form. Musklerne skal trænes op igen, for det har været en lang pause, så de er nok lidt ømme de næste dage. Jeg har en trampolin derhjemme, jeg har kunnet hoppe lidt på, men det er ikke helt det samme. Det er fedt at se træningsvennerne igen og så springe.

Hvor længe har du været på juniorholdet?

– Det er mit andet år på juniorholdet, og min force er helt klart trampolin-spring.

Fylder corona stadig i hovedet på dig?

– Jeg synes ikke, det giver så stor indflydelse på gymnastikken, for jeg lægger ikke mærke til det. Men vi har nogle regler med, at man skal vaske hænder, inden man går ind i hallen, og så skal der også være afstand. Men det med afstand bliver ikke altid overholdt.

William Bundgaard, 14 år. Foto: Jens-Erik Larsen.