Kim Mortensen, Bornholms Cycle Club. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen.

50 år med én stor lidenskab: BCC

Sig navnet Kim Mortensen, og alle tænker straks på Bornholms Cycle Club.

I disse dage er det 50 år siden, den nu 63-årige cykelsportsleder blev medlem af BCC, og det blev markeret med et gavekort, da han i pinsen mødte op til den aftalte mountainbike-træning i Almindingen. Ikke så storslået og med så mange medlemmer til at hylde ham som fortjent, men det er jo, hvad tiderne tillader.

Kim laver kaffe, cykler med børnene, har rejst på utallige ture med sine ryttere, arrangerer cykelløb, vedligeholder klubhuset på Bellmannsvej – ja, han er overalt. For få år siden trak han sig tilbage efter 25 år som klubbens formand, men det er stadig ham, der står med stopuret, noterer tider og tæller omgange, når der køres cykelløb overalt på Bornholm.

Ja, faktisk er det vel sådan, at han i dag er et endnu større omdrejningspunkt i Bornholms Cycle Club, end han var i sine 25 år som formand. Men han vidste jo godt, at han ikke kunne stoppe. Han elsker den klub, og når han ellers er hjemme på Bornholm, har han i tidens løb nok tilbragt lige så mange timer i klubhuset, som han gjort på sine adresser i Rønne, Svaneke og nu igen Rønne.

Trods 63 år har Kim Mortensen ikke tænkt sig hverken at parkere cyklen eller arbejdet i cykelklubben eller jobbet hos NNF, ”hvis de altså kan bruge mig lidt endnu”. Han kunne i princippet stoppe nu. Men det er han slet ikke klar til.

Kim Mortensen møder altid folk med en munter bemærkning. Det var også sådan, han modtog Bornholms Tidendes nu afdøde chefredaktør Søren Christensen, da han i januar 2017 fyldte 60 år og inviterede den mindst lige så cykeltossede chefredaktør til en tur ad mindernes vej. Vi gengiver her en del af samtalen, da historien om Kim Mortensen er skrevet ved utallige lejligheder.

Scrapbogen fortæller alt 

”En scrapbog, sørme. Sådan én, som vores børn sikkert ikke ved, hvad er. En med gullige, gamle avisudklip. Scrapbogen tilhører Bornholms cyklings grand old man, Kim Mortensen, der inviterer inden for i klubhuset på Bellmannsvej.

Han kunne have valgt så mange steder på Bornholm, for der er vel ikke den skovsti eller vej, som han ikke kender.. Men Mortensens favoritsted er det spartanske klubhus på Bellmannsvej, hvor han – som han selv formulerer det – har brugt 45 år af sit liv.

25 år som formand og de øvrige som foreningsmanden, der altid giver en hånd med og cykler forrest, når det kniber, eller griber mikrofonen, når der skal holdes taler eller speakes løb.

Men Kim Mortensen har altså også kunnet sidde på en cykel. For scrapbogen er historien om Kim Mortensen..

”Kim Mortensen overraskede i Klemensker” fortæller en overskrift i en avis, der må være Bornholms Tidende. En ung Kim Mortensen smiler til fotografen, og jeg tænker, at det glimt i øjet, som billedet også afslører, har vores hovedperson holdt fast i i alle årene.

Kim Mortensen har let til smil. Altid en kvik bemærkning eller en drillende kommentar. Som for eksempel: ”Hvad så hr. redaktør. Skal du ikke barberes? Det ligner da ikke noget med det lange skæg”.

Et skønt arbejde 

Så er vi i gang, og Kim Mortensen fortæller. Gerne om cykelsporten og gerne om gamle helte, om arbejdet ikke blot i BCC, men også i Danmarks Cykle Union, hvor han i mange år var en af drivkræfterne bag en række store løb og unionens talentarbejde.

– Det har været skønt at arbejde med cykelsporten og se den udvikling, der er sket de seneste år. I gamle dage var cykelsport ikke så stor, men det gik jo helt amok, da Bjarne Riis begyndte at vinde midt i 90’erne. Det smittede af, også her på Bornholm, hvor vi fik den første A-rytter i Daniel Byder. Senere kom Andreasen-drengene, Jesper og Christian, og senere selvfølgelig Emil Toudal og Magnus Cort.

– For alle vores talenters vedkommende har det været gennemgående, at de har opført sig ordentligt. At de er helt nede på jorden. Tag en Magnus Cort, der er god til at komme i klubben, når han er hjemme. Allerede da han var helt ung, kunne vi se, at han var ekstraordinært stærk, men han har altid været helt nede på jorden.

Kim Mortensen var i sin tid selv et af BCC’s unge talenter. Det rakte til at vinde løb både her på Bornholm og i B-klassen ”ovre”.

Men ellers blev det nu mest som organisator, at han slog sit navn fast – som antydet ikke kun i bornholmsk cykelsport, men i hele landet, hvor navnet Kim Mortensen stadig klinger velkendt.

– Cykelsporten har givet mig så mange oplevelser. I mange år lavede jeg jo ikke andet end at rejse. Både med bornholmske ryttere og med danske talenter som Michael Rasmussen og Henrik Djernis.

Først pjat, så alvor 

Men hvorfor lige cykelsporten?

– Det er en gammel traver, det ved jeg godt: Men man kommer ud og oplever årstiderne, der skifter, og selv om jeg kender alle veje og sving på Bornholm, så oplever man altid noget nyt.

Og så pjatter vi lidt igen. Det er Kim Mortensens stil. Det bryder is, som han siger.

– Jeg kan godt lide at lave sjov. Det gør jeg meget, men man skal vide, hvornår nok er nok, og hvornår man siger: Nu har vi pjattet, nu er det alvor.

Cykelsportens grand old man bliver for alvor old på mandag, men sandt at sige, så virker det nu, som om Kim Mortensen mere eller mindre er og opfører sig nøjagtigt som den Kim Mortensen, jeg ser i den fine, gamle scrapbog”.

Sådan skrev Søren Christensen i 2017 – og de ord gælder stadigvæk.

Man kommer ud og oplever årstiderne, der skifter, og selv om jeg kender alle veje og sving på Bornholm, så oplever man altid noget nyt