Rønne Stadion Syd omtales i visse folkemunde stadig som Nightmare Park. Ifølge overleveringen slog navnet rod, da Knudsker IF løb ind i det ene store nederlag efter det andet i Rønne. Det var dengang for længe siden, da Knudskers førstehold havde spillet sig helt op i Danmarksserien. Foto: Jens-Erik Larsen.

Blæsbjerg Stadion, Nightmare Park og alle de andre skønne stadioner

Det er alt, alt for længe siden, at der har været gang i en fodboldkamp på Bornholm.

Måske kan det dulme savnet at slå et smut forbi sit lokale stadion. Dér kan man indsnuse nogle af de minder, der er med til at holde fodbolden spillevende.

Det har fans over det ganske land haft travlt med i de seneste uger. Ja, mere end det, de har taget fotos af deres foretrukne stadioner og delt dem med hinanden. Billederne og historierne er på kort tid skyllet gennem det digitale Danmark. Brændstoffet er savnet af fodbolden og fællesskabet på stadion.

Én af dem, der har lidt under savnet både privat og arbejdsmæssigt, er europamester, ekspertkommentator, fodboldtræner og højskolelærer Morten Bruun. Og det er ham, der søsatte trenden på det sociale medie Twitter.

Konceptet er lige så simpelt, som det er effektivt: Tag et eller flere billeder af dit lokale stadion og del dem på nettet.

Det begyndte med en gåtur i Aabenraa. Morten Bruun var hjemme hos sine forældre og kiggede indenfor på det stadion, hvor han selv spillede et hav af ungdomskampe. Han tog et kærligt billede af herligheden og forsynede det med et ledende spørgsmål til sine 30.000 følgere på Twitter:

“Danmarks flotteste seriestadion. Kan I gætte hvor jeg befinder mig?”

Morten Bruun modtog en masse respons, og den gav ham idéen til serien. Den 24. april satte han bevægelsen i gang med denne opfordring på Twitter:

– Vær med i min nye serie. Tag et eller flere billeder af et fodboldstadion i Danmark og brug hashtag #herermitstadion (…) Målet er 500 stadioner fra det ganske rige. Jeg melder mig til at føre regnskab.

Og så gik det ellers hurtigt. I skrivende stund er fotos fra 1181 stadioner blevet delt. Og de er alle ledsaget af sjove anekdoter og minder fra fodbolddyster på alle niveauer. Bornholm er også flot repræsenteret med 23 stadioner. Selv Christiansø er med på listen.

– Det er selvfølgelig kommet bag på mig, at det har fået sådan en kraft. Jeg tror, det skyldes, at folk savner fodbold. Alle kan være med, og det er let tilgængeligt. Mange har et særligt forhold til deres lokale stadion, og derfor har det faktisk udviklet sig til at blive et meget charmerende projekt, fortæller Morten Bruun.

– Men omfanget er da kommet meget på mig. Det har været overvældende. Jeg har både været i Aftenshowet og på TV2 News for at fortælle om projektet. Og nu kommer jeg også i Bornholms Tidende, tilføjer han.

På Twitter har bevægelsens disciple skrevet om stadioner med kaldenavne som “Dogshit Park”, Gryden og Helmuth Park, opkaldt efter »den trofaste kridtmester«.

Kort over de bornholmske stadions, som indgår i serien “Herermitstadion. Christiansø er også repræsenteret.

Den Bornholmske vind

Her på Bornholm har vi også stadioner med kælenavne. Nexø Stadion er i årevis blevet kaldt “’Blæsbjerg Stadion”. Navnet er fra dengang, træerne omkring Blæsbjerg var nyfødte og slet ikke havde en chance for at skærme ordentligt af for den ofte voldsomme bornholmske vind.

Rønne Stadion Syd omtales i visse folkemunde stadig som Nightmare Park. Ifølge overleveringen slog navnet rod, da Knudsker IF løb ind i det ene store nederlag efter det andet i Rønne. Det var dengang for længe siden, da Knudskers førstehold havde spillet sig helt op i Danmarksserien.

#Herermitstadion er ifølge Bruun en rummelig bevægelse med et glimt i øjet. Kravene til, hvad der kan kaldes et stadion, er ganske små, og selv afdøde stadioner er værdige til en plads på listen.

Aarsdale Stadion er for eksempel med på listen, selv om det aldrig har lagt græs til en officiel kamp. Til gengæld har stadionet på Bornholms østkyst været fundament under flere drabelige byfestopgør mellem de unge og de gamle, skriver Karsten Helligsø Christoffersen på Twitter.

Morten Bruun indrømmer, at hans kendskab til bornholmsk fodbold er begrænset.

Men via rækken af bornholmske indlæg på #Herermitstadion kan Bruuns klæbehjerne nu også prale af en god del paratviden om bornholmsk fodboldkultur. Flere af anekdoterne har i det mindste gjort indtryk på Bruun.

For nyligt var det en historie fra Aakirkeby Stadion. Jakob Hagemann fortalte, at hans svigerfar har spillet mange drabelige kampe mod Pedersker og andre ø-rivaler. Svigerfaderen Finn Ipsen er i dag skarpretter på Mastersholdet i AaIF. Holdets målmand fylder i øvrigt 90 år om en måneds tid, tilføjer Hagemann i sit tweet.

Schmeichel scorede

Palle Nielsen Sülvestersen tager os via sit opslag på Twitter med tilbage til dengang, EM-heltene fra ’92 besøgte Rønne Stadion Nord. Dengang i ’97 var hele 5018 tilskuere vidner, da René Hansen fra RIK formåede at passere Mogens Krogh. For fuldstændighedens skyld bør det vel nævnes, at EM-holdet vandt 9-1.

Peter Schmeichel blev undervejs i kampen rykket frem i angrebet, og han scorede på RIK-målmand Brian Kristensen. Selv var Morten Bruun ikke med i showkampen på Rønne Stadion Nord, og det ærgrer ham.

– Det er en kamp, der efterfølgende blev talt om på EM-holdet. Det var sjovt, at Schmeichel fik lov at score, griner Morten Bruun.

– Men jeg kan heldigvis sige, at jeg har spillet én enkelt kamp på Bornholm. Det skete på Folkemødet i 2018, hvor EM-holdet fra ’92 var samlet igen.

Morten Bruun startede serien #Herermitstadion i april. I skrivende stund er fotos fra 1181 stadioner fra hele landet blevet delt.

United spillede i Allinge

En af de anekdoter, som har gjort størst indtryk på Bruun, har også udspring i Allinge, men mange år tidligere end Bruuns kamp på Folkemødet. Dengang i 1987 fik Allinge Stadion besøg af selveste Manchester United i forbindelse med udvidelsen af stadion.

Englænderne havde Jesper Olsen og John Sivebæk på holdet i opvisningskampen mod B1903, som netop havde fået tilgang af hjemvendte Michael Manniche.

– Det er fuldstændig “crazy”. Man kan jo forestille sig i dag, hvor umuligt det ville være at få Manchester United til Bornholm. De spiller jo ingen testkampe længere på stadioner med en kapacitet på under 50.000 tilskuere, og det foregår i øvrigt oftest uden for Europa. At det kunne lade sig gøre at få en klub af den størrelse til Allinge er helt vildt at tænke på. Den slags fortællinger er helt vidunderlige, synes Morten Bruun.

Morten Bruuns tweet om Manchester Uniteds besøg på Allinge Stadion.

Inden United strålede, var de 3.200 tilskuere på Allinge Stadion endda blevet varmet op af et opgør mellem Stjerneholdet af tidligere danske landsholdsspillere, blandt andre Finn Laudrup, og et udvalgt bornholmsk oldboyshold. Selveste Gunnar Nu kommenterede, og selv om nationalklenodiet havde passeret de 80 år, fejlede snakketøjet intet.

Fest og fornøjelig fodbold i Allinge stod der dengang i Bornholms Tidende, og kampen sluttede da også med fem scoringer. Manchester United kunne rejse hjem med en 3-2 sejr, efter at B1903 helt efter bogen havde ført 2-0.

Billetten fra kampen mellem Manchester United og B1903 på Allinge Stadion i 1987.

Dagen glemmer daværende formand i Allinge-Sandvig Gymnastikforening, Erik Mogensen, aldrig.

– Det var en fantastisk dag, og jeg kan stadig tydeligt huske den. Gunnar skabte rammen om dagen, og han kunne få den bedste stemning frem i alle, husker Erik Mogensen.

Tidligere formand i Allinge-Sandvig Gymnastikforening, Erik Mogensen, har et fotoalbum med minderne fra dengang, Manchester United besøgte Allinge Stadion. Foto: Jens-Erik Larsen.

Sonne overgår Giggs

Men det er andet og mere end minder fra opvisningskampe, der har bundfældet sig hos Bruun, når snakken går om bornholmske highlights på #Herermitstadion.

– Billederne af fodboldbanen på Christiansø er populære, fordi det er Danmarks østligste fodboldstadion. Det er en smuk bane, man har derovre, siger Morten Bruun, inden han tilføjer.

– Jeg læste i en anekdote fra Klemensker Stadion, at Louis Sonne har spillet 1030 kampe for Klemensker IF. Og at Hans Anker Engel skulle have scoret 436 mål for klubben. Hvis det er rigtigt, er det jo helt vildt. Det er jo flere kampe end Ryan Giggs har spillet for Manchester United. Nu ved jeg meget mere om bornholmsk fodbold, end jeg nogensinde har gjort, og det skyldes den her serie, siger Morten Bruun.

58-årige Louis Sonnes klubrekord i Klemensker IF satte han i årene fra 1978 til 2016, hvor knæene ikke ville længere.

– Jeg har altid bare ønsket at spille i den grønne trøje, så har jeg været glad. Jeg havde ikke behov for at komme andre steder hen. I en årrække spillede jeg på tre forskellige hold i Klemensker samtidig, for da jeg fyldte 40 år, kunne jeg både spille oldboys, veteran og på førsteholdet, så det var ofte tre kampe om ugen, griner Louis Sonne.

Christiansø “stadion”. Foto: Charlotte Buch.