Atli Gregersen. Arkivfoto: Foto: Álvur Haraldsen

Atli fra Nexø med i ny færøsk optur

Hvis man ikke kan få den man elsker, må man elske den man får. Det er groft sagt sandheden bag Betri Deildins pludselige entre til det fine selskab. Den stråler netop nu i sin “15 minutters berømmelse”.

Uden coronakrise ville Betri Deildin stadig være det rene volapyk uden for de 18 øer af vulkansk oprindelse i den nordlige del af Atlanterhavet. Men efter mange lange uger uden fodbold på tv, er abstinenserne tilsyneladende blevet så voldsomme, at selv én af de allermindste spillere på markedet kan blive til et quick fix, mens vi venter på den ægte vare.

Betri Banki er navnet på Færøernes første og største bank, og Deildin betyder frit oversat for færøsk liga. Betri Deildin er altså Betri Bank Ligaen.

Heroppe ved vi jo godt, at når de europæiske ligaer begynder, så bliver vi glemt igen. Men det er sjovt, så længe det varer – Atli Gregersen

I skrivende stund har Færøerne ingen coronasmittede. Og da ligaen blev sparket i gang i lørdags, fik den noget nær monopol på et udsultet europæiske marked for tv-fodbold. Kun Hviderusland har også en aktiv liga, men den er tilsyneladende uden samme attraktionsværdi på vore breddegrader.

TV2 Norge slog i hvert fald til, og sikrede sig rettigheder til at vise den færøske liga. Og her i Danmark kan Betri Deildin følges via ektrabladet.dk. Den internationale krise har gjort færøsk fodbold attraktivt. Og en enkelt af de nye fjernsynshelte har endda rødder på Bornholm.

Aldrig oplevet noget lignende

37-årige Atli Gregersen, der begyndte karrieren i Nexø Boldklub, har prøvet lidt af hvert. Men det der sker i færøsk klubfodbold netop nu, overgår det meste.

– Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Der har tidligere været stort fokus på færøsk fodbold. Men det har været, når landsholdet har gjort det godt, eller hvis et af vores klubhold er kommet videre i Europa. Begge dele har jeg været en del af, men det har ikke været i nærheden af det, vi oplever lige nu. Det er rigtig sjovt, siger Atli Gregersen, som fylder 38 i juni.

Faren Árni Gregersen var i mange år redaktionschef på TV 2/Bornholm, og derfor har Atli fået sin fodboldopdragelse i Nexø.

Begyndte i weekenden

I første runde spillede Víkingur Gøta, Gregersens klub, 0-0 mod AB Argir. Matchen blev spillet uden tilskuere, og det var en speciel oplevelse for den rutinerede spiller.

– Det var meget underligt. Det er jo tilskuerne, man deler sine glæder og skuffelser med. Vi burde have vundet, men holdet mig selv inklusiv virkede lidt rusten. Det kunne mærkes, at det var første kamp, fortæller Atli Gregersen med fortid i Lyngby FC og Randers.

På lånt tid

Op til sæsonstarten har den store færing givet interviews til flere norske journalister. Men han er godt klar over, at det øgede fokus er på lånt tid.

– Heroppe ved vi jo godt, at når de europæiske ligaer begynder, så bliver vi glemt igen. Men det er sjovt, så længe det varer. Det her er også en chance for de unge spillere, som kan vise sig mere frem, for vi har nogle unge spændende spillere i rækken. Jeg kan også mærke, at lige nu bliver der trænet lidt hårdere i klubben, fortæller Atli Gregersen

Før sæsonen havde Atli Gregersen egentlig besluttet sig for, at den ville blive hans sidste. Men den øgede opmærksomhed har fået ham til at overveje, om at han alligevel skal tage et år mere i Víkingur Gøta, inden han stopper for alvor.

– Hvis du spørger min kone, har jeg de sidste 10 år sagt, at jeg ville stoppe. Men jeg har fået et lille kick af det her, for jeg vil selvfølgelig fortsat gerne vise mig frem. Jeg er godt klar over, at jeg ikke skal til udlandet og spille, men det øgede fokus har givet sæsonstarten noget specielt, som har fået mit til at overveje at fortsætte lidt endnu, afslører Atli Gregersen.

– Min motor er efterhånden gammel. Tidligere var jeg aldrig skadet. Den tid er slut. Men jeg kan godt finde på at tage et år mere, tilføjer Gregersen.

Fordelen ved et ø-samfund

187 færinger er testet positive med coronavirus i kroppen. De er alle raske i dag. Altså ingen dødsfald og sågar ingen indlæggelser. En stor del af forklaringerne på Færøernes succes i kampen mod Covid-19 er stramme adfærdsregler, masser af tests og effektiv sporing af smittekilder. Men geografien har formentlig også spillet en hovedrolle.

– Det er jo fordelen ved et ø-samfund, at man kan isolere sig og holde sygdommen væk. Flytrafikken blev hurtig indstillet, så der kun er to eller tre fly om ugen. Her er ingen syge længere, og efterhånden spørger folk, hvorfor vi ikke åbner landet helt op igen, fortæller Atli Gregersen.

Han fortæller, at folk på Færøerne fra begyndelsen har taget sygdommen meget seriøst, og nu hvor øerne er ved at åbne op igen, sker det kun langsomt.

Netop derfor blev første runde i Betri Deildin spillet uden tilskuere, så Atli Gregersen skulle lige tænke over, hvad han råbte undervejs i kampen.

– Mine holdkammerater lavede lidt sjov med, at tv-seerne kunne høre, hvad jeg råbte, for jeg er en meget verbal spiller. Så jeg skulle lige passe lidt på, griner Atli Gregersen.

Han kan derfor glæde sig over, at Betri Deildin som den første liga i Europa genintroducere tilskuere i denne weekend.

De færøske myndigheder udsendte torsdag nye retningslinjer for håndteringen af coronavirus, og det omfatter blandt andet, at der må komme tilskuere på stadionerne igen.

Søndag møder Atli Gregersen og Víkingur Gøta Skála ÍF klokken 16.

 

Fakta:

Der er cirka 50.000 indbyggere på de 18 øer, der tilsammen udgør Færøerne.

Sammenlignet med Danmark, er en større andel af befolkningen på Færøerne blevet testet. Det er en vigtig del af forklaringen på, at landet har haft succes med at blive coronafrit.