Mange klubber og foreninger i idrættens verden har set sig nødsaget til at udsætte den årlige generalforsamling, efter at myndighederne den 17. marts forbød alle forsamlinger på mere end ti mennesker.
Men medlemsdemokratiet kan ikke sættes helt ud af kraft, og derfor siger juraen, at det udsatte årsmøde skal holdes hurtigst muligt, efter at situationen, i dette tilfælde coronakrisen, er normaliseret. Selv om datoen for fristen af afholdelse af generalforsamlingen i vedtægterne overskrides, er det den ordinære generalforsamling, der udsættes.
Dagsordenen er derfor også den samme. Der skal aflægges en beretning for det foregående år. Hvis bestyrelsen også vælger at aflægge en uformel beretning for mellemperioden, skal medlemmerne orienteres herom på forhånd.
Den siddende bestyrelse fortsætter og holder driften i klubben eller foreningen kørende, indtil generalforsamlingen kan afholdes.
Bestyrelsen kan i den mellemliggende periode ikke tage initiativer, som der ikke er budgetmæssig eller politisk dækning for, ligesom den ikke kan agere efter forslag, der endnu er ikke vedtagne, herunder forslag om kontingentændringer.
Der kan i den mellemliggende periode frem til generalforsamlingens afholdelse heller ikke indgås aftaler, der ligger ud over den aktuelle drift.
Regnskabet for det foregående år udfærdiges og revideres efter normal procedure og skal overholde de frister, der er fastsat i vedtægterne.
Ingen tilbagebetaling
Det er Danmarks Idræts-Forbunds anbefaling, at de enkelte klubber og foreninger ikke tilbagebetaler kontingenter, der allerede er indbetalt for coronaperioden, da det i mange tilfælde vil føre til lukning af de frivillige klubber.
Formelt kan medlemmerne heller ikke kræve at få en del af kontingentet retur, fordi foreningens aktivitet i en periode har været stoppet, så medlemmerne hverken har kunnet træne eller deltage i kampe, stævner og turneringer. Kontingentet er udtryk for en betaling for det at være medlem af en idrætsforening og ikke for en specifik ydelse, vurderer Danmarks Idræts-Forbunds jurister.
Situationen i en idrætsforening er derfor anderledes end kundeforholdet i kommercielle fitnesscentre.
I idrætsforeninger med fitness eller rene fitnessforeninger gælder det samme som i alle andre foreninger. Her kan medlemmerne altså heller ikke kræve tilbagebetaling af kontingentet, fordi foreningens aktivitet i en periode har været aflyst på grund af corora-situationen.