Vi får aldrig sådan en målmand igen

Det er knap 30 år siden Preben Elkjær lagde støvlerne på hylden, men han efterlod sig et så markant aftryk, at han stadig er en meget populær herre. Det var tydeligt torsdag aften, da han gæstede en udsolgt sal i Musikhuzet i Rønne med foredraget ”Mit liv som Elkjær”. Publikum fik en rundtur i Elkjærs liv fra karrierens start, til tiden på landsholdet, venskabet med Sepp Piontek, det sensationelle mesterskab med Verona og sommerens udnævnelse til æresborger i den italienske by. Og Elkjær satte punktum med en anekdote fra Bornholm.

Elkjær åbnede forestillingen med en lille bekymring. Han og journalisten Peter Sloth, der er medforfatter til bogen ”Mit liv som Elkjær”, havde været nervøse for, om publikummet på Bornholm ville være lidt for ungt?

– Det er I ikke, konstaterede Elkjær, og fik en stor latter retur fra det modne publikum. Så var vi ligesom i gang.

Elkjær fortalte levende, humoristisk og med sit velkendte glimt i øjet. Og publikum skraldgrinede af de underholdende anekdoter.

Landsholdets tidligere spydspids tog straks tyren ved hornene, og nævnte sin måske værste fiasko: Da han i semifinalen ved EM i 1984 sendte et straffespark højt op i den franske aftenhimmel, og dermed sendte Danmarks plageånd Spanien i finalen.

– Så snakker vi ikke mere om det, sagde Elkjær bestemt.

Hyggekulturen

Længe inden dét spark havde tyskeren Sepp Piontek forandret fodboldlandsholdet. Hans indtog blev hurtigt et opgør med den danske hygge, som ifølge Preben Elkjær huserede langt ind i kredsen af landsholdsspillere. Det sammenstød mellem dansk hygge og tysk disciplin skabte mange konflikter.

For eksempel dengang Piontek efter en landskamp beordrede sine spillere hjem på hotellet til midnat, så de kunne møde friske op hjemme i klubberne dagen efter. Han lovede store bøder til dem, som ikke overholdt sengetiderne.

– Men vi ville jo godt ud at hygge os. Vi plejede at tage i byen inde på Kgs. Nytorv, fortalte Elkjær og fortsatte.

– Dengang var der faktisk tre spillere, som kom hjem til tiden. De blev lagt i seng af Piontek, men resten af holdet havde han ikke set noget til. Han vidste jo godt, hvor vi tog i byen henne, så han tog ind for at hente os.

Spillerne havde på forhånd instrueret dørmændene i, at hvis den temperamentsfulde tysker dukkede op, så skulle de ikke lukke ham ind.

– Men det er jo umuligt at holde manden ude. Så han kom ind og styrer direkte mod dansegulvet, hvor han finder en af sine spillere. Det er slemt, for det kan jo koste dig din landsholdsplads at gøre sådan noget. Men det der lige gjorde det en tand værre var, at ham han havde fat i, var en af de tre, han havde lagt i seng tidligere. De to andre var der selvfølgelig også, men de nåede at gemme sig. Men det var ikke mig, forsikrede Elkjær til stor latter i salen.

Overjordisk status i Verona

Ifølge Elkjær selv modtog han 634 stemmer ved det seneste kommunalvalg – i Verona! Dernede har han nærmest overjordisk status, i det mindste hos fodboldelskere, der kan huske klubbens storhedstid. Den blev grundlagt i 80’erne, hvor angriberen scorede mål på stribe for de lokale helte i Hellas. I mesterskabssæsonen ’84-85 endda en ikonisk scoring i strømpesok mod selveste juventus, efter at han i sin spurt mod mål havde mistet den ene støvle.

Det sensationelle mesterskab dengang for over 30 år siden er stadig det største resultat i Veronas historie. Og selv om Elkjær nok aldrig bliver valgt til borgmester i byen, så blev han trods alt udnævnt til æresborger i sommers.

Dermed kom han med i et særdeles eksklusivt selskab. Den seneste der har opnået at blive æresborger i Verona, skulle angiveligt være den italienske dramatiker Dante, der omkring år 1300 skrev mesterværket ’Den guddommelige komedie’.

Særlig anekdote fra Bornholm

Preben Elkjær havde på forhånd lovet, at han ville have en særlig anekdote med til bornholmerne, og den fik salen til sidst.

Da Elkjær tilbage i 2006 senest var inviteret til Bornholm, var det for at holde foredrag ved Bornholms Tidendes sportsshow. Inden da var han ude at spise. Her havde et par ældre damer genkendt ham, og han kunne ikke undgå at lægge mærke til, at de sad og smilede til ham.

– Da de var færdige med at spise, kom de over til mig. Så spørger den ene, om hun ikke måtte takke mig for de store oplevelser, jeg havde givet dem. Og tilføjede, at det var en fantastisk tid dengang.

– Det var jeg selvfølgelig glad for at høre, svarede jeg, og gav hende ret.

– Så kiggede hun på mig og sagde: Vi får aldrig sådan en målmand igen!