Gymnastikstævne er en lakmusprøve for Tokyo før OL

I det coronaramte 2020 hører det til sjældenhederne, at sportsfolk fra hele verden samles til en konkurrence i et asiatisk land.

Men på søndag vil hold fra Japan, USA, Rusland og Kina være til stede, når Tokyo afholder sin første internationale sportsbegivenhed, siden OL blev udskudt med et år i marts.

I 2021 skal sommerlegene efter planen afvikles i den japanske hovedstad med et års forsinkelse, og derfor er søndagens gymnastikstævne en vigtig prøvesten for byen.

OL-arrangørerne er i gang med at planlægge, hvordan man kan afholde næste års store begivenhed, selv hvis en vaccine endnu ikke er udbredt.

Blandt tiltagene til søndagens stævne er, at udøverne fra udlandet flyves ind med fly, der er chartret til lejligheden. Herefter bliver de adskilt fra de øvrige rejsende i lufthavnen.

Udøverne skal testes negative inden for 72 timer før afrejse og undgår at skulle i karantæne i 14 dage ved ankomst.

Når de er ankommet, skal de testes dagligt, og de må udelukkende opholde sig i arenaerne, træningslokalerne og på hotellerne.

Her har hvert land sin helt egen etage.

Ifølge præsidenten for Det Internationale Gymnastikforbund, Morinari Watanabe, er formålet med de daglige test er få atleterne til at føle sig trygge.

Chefen for Japans Sportsagentur, Koji Murofushi forklarer til avisen Nikkei, at det “helt klart er en af lakmusprøverne før det kommende år”.

Der forventes omkring 2000 tilskuere til stævnet, hvor den tredobbelte OL-guldvinder Kohei Uchimura vil være et af trækplastrene.

Uchimura blev testet positiv for coronavirus i sidste uge, men det viste sig, at der var tale om en falsk positiv test.

Sådan noget skal arrangørerne også forberede sig på som et muligt scenarie ved OL, mener Koji Murofushi.

– Det er vigtigt, at vi er enige om tiltagene på forhånd, siger han.

/ritzau/AFP