DBU-formand: Udbryderliga får konsekvenser for storklubber

Josep Maria Bartomeu annoncerede tirsdag aften sin afgang som FC Barcelonas præsident og fortalte i samme ombæring, at klubben havde sagt ja til en plads i ny europæisk superliga.

Det sker ugen efter, at Sky Sports på baggrund af unavngivne kilder skrev, at Liverpool og Manchester United er i dialog om en superturnering, der kan få deltagelse af op til 18 klubber fra England, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien.

Ifølge det britiske medie vil storklubberne deltage i turneringen fremfor Champions League, men stadig være med i deres nationale ligaer.

Det kan de dog glemme alt om, fastslår Dansk Boldspil-Unions (DBU) formand, Jesper Møller, der også er medlem af Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) eksekutivkomité.

– De klubber, der hellere vil spille i et andet, lukket system, kan ikke være en del af aktiviteterne i Fifa (Det Internationale Fodboldforbund), Uefa eller de nationale forbund. Det håber jeg, at de er klar over.

– Man kan glemme alt om at spille i sin egen lukkede turnering og samtidig spille i en national liga. Det er enten-eller efter de nuværende regler, siger Jesper Møller.

Det er heller ikke en mulighed, at de største klubber spiller i en lukket liga i Uefa-regi.

– Vores åbne turneringsstruktur er slet ikke til diskussion. Den er bygget på et solidarisk pyramidesystem, hvor pengene flyder fra toppen til bunden.

– Det er i tråd med EU’s konkurrenceregler, og en udbryderliga kan være i strid med konkurrencereglerne, siger DBU-formanden.

Han tilføjer, at hverken Uefa, Fifa, klubsammenslutningen European Club Association (ECA) eller sammenslutningen af de europæiske ligaer (EL) støtter en udbryderliga.

Strukturen i de europæiske klubturneringer fra 2024 er endnu ikke fastlagt, og storklubbernes planer om en udbryderliga kan tolkes som et pres på Uefa om bedre vilkår.

– Det kan ikke udelukkes, men jeg synes, at klubberne skal tænke sig godt om, for den slags trusler virker i hvert fald ikke på mig. Og hvad en nu tidligere Barcelona-præsident siger, må stå for hans egen regning, siger Jesper Møller.

ritzau/