Team Danmark: God trivsel er vilkår for toppræstationer

Det er helt afgørende for danske atleters evne til at præstere på topniveau, at de færdes i et godt og trygt miljø.

Det slår Team Danmark-direktør Lone Hansen fast i kølvandet på et lovændringsforslag fra kulturminister Joy Mogensen (S).

– De atleter, der præsterer på topniveau, er bedst, når de trives og arbejder ud fra glæde og ikke frygt. Derfor har vi i mange år arbejdet på at skabe og udvikle nogle gode miljøer, hvor atleter og trænere kan arbejde sammen.

– Hertil hører en skærpet opmærksomhed på, at atleterne ved, hvor de skal gå hen, hvis de er bekymrede eller oplever grænseoverskridende adfærd, lyder det fra Team Danmark-direktøren.

Kulturministeren lægger i sit forslag op til at give atleterne en større stemme, hvis de eksempelvis oplever mistrivsel hos sig selv eller kolleger.

Det sker efter en sag fra den danske svømmeverden, hvor atleter blandt andet fortalte om kontroversielle træningsmetoder og offentlige vejninger.

Lone Hansen tror dog på, at de nuværende trænere og ledere i dansk eliteidræt er gode til at motivere atleterne på den rigtige måde.

Og hvis ikke det er tilfældet, så skal de sager straks håndteres:

– Det vigtige er, hvordan alle aktører i eliteidrætten følger op på de sager, der måtte opstå, og som opstår, når mennesker med store ambitioner mødes. Her skal vi være skarpe og hurtige til at agere og gribe ind, siger Lone Hansen.

En del af kulturministerens lovforslag beskriver oprettelsen af “en ny selvstændig funktion, som eliteatleterne og andre kan gå til, hvis de oplever uhensigtsmæssig adfærd.”
Danmarks Idrætsforbunds Aktivkomité, der består af aktive atleter, er overordnet set tilhænger af den idé. Det er dog ikke optimalt, at der lægges op til at placere den under Team Danmark.

Det siger komitéens formand, Henrik Them Andersen.

– Der er desværre opstået et tillidsbrud mellem atleter og forskellige interessenter inden for idrætsverdenen såsom Team Danmark i forbindelse med den her svømmesag. Så den tillid skal jo skabes på ny, siger han.

– Så vi så gerne, at atleterne kunne gå et uafhængigt sted hen.

Han mener desuden, at både trænere og atleter godt kunne klædes bedre på, inden de for alvor kaster sig ind i eliteidræt.

– Der mangler en større indsats for og research af, hvad det vil sige at dyrke eliteidræt i 2020. Hvad er det, man vælger at sige ja til?
– Vi så meget gerne, at man i højere grad var klar over, hvad det er man går ind til – også i forhold til trænerne. Hvad er det, man må som træner, og hvad er det, man ikke må?, lyder det fra Henrik Them Andersen.

DIF’s Aktivkomité består af 12 medlemmer og er atleternes talerør til bestyrelse og administration i DIF og Team Danmark.

/ritzau/